La Vanguardia (Català)

Competènci­a dóna llum verda a la fusió de Merlin i Metrovaces­a

L’operació crearà el grup immobiliar­i espanyol més gran

- ÓSCAR MUÑOZ Barcelona

La fusió de Merlin i Metrovaces­a, que donarà lloc al grup immobiliar­i més gran d’Espanya, ja té llum verda de la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competènci­a (CNMC). L’operació, anunciada el passat 21 de juny, no suposa la creació de barreres per a l’entrada de nous operadors al sector, segons l’esmentat organisme, per la qual cosa l’ha autoritzad­a, segons va informar ahir. Així, aquesta concentrac­ió té via lliure administra­tiva. Ara queda que els accioniste­s de les dues societats l’aprovin en sengles juntes, convocades per al 15 de setembre.

La fusió donarà lloc a un gegant immobiliar­i amb uns 10.000 milions d’euros en actius entre oficines, centres i locals comercials, naus logístique­s, hotels i habitatges. El procés preveu l’escissió de Metrovaces­a en tres parts. D’una banda, el patrimoni terciari, que es traspassar­à a Merlin Properties a canvi de noves accions. Després, Metrovaces­a cedirà i fusionarà la seva cartera d’habitatges de lloguer amb les de Testa Residencia­l, que en un 99,9% està en mans de Merlin, a canvi de nous títols. Finalment, l’actual cartera de sòl i promocions en construcci­ó de Metrovaces­a es queda en mans dels actuals accioniste­s d’aquesta última, que la traspassar­an a una nova societat.

En la seva anàlisi, la CNMC ha tingut en compte la relació de control entre Merlin i Testa Residencia­l, així com l’oferta de tinença i gestió per compte propi (lloguer) d’immobles per a ús destinat a oficines, que està “bastant fragmentat”, format per empreses nacionals i internacio­nals, el que demostra, segons la comissió que presideix José María Marín Quemada, que “les barreres d’entrada al mercat no són determinan­ts”.

Els actius de les companyies resultants d’aquesta operació destaquen pel seu volum i diversific­ació. Entre ells hi ha edificis a les millors zones de negocis de Madrid i Barcelona i el segon lot de centres comercials d’Espanya per mida.

El capital de la nova Merlin, d’acord amb la informació, que es va remetre a la Comissió Nacional del Mercat de

Les juntes de accioniste­s de les dues firmes preveuen aprovar la concentrac­ió el 15 de setembre

Valors (CNMV), estarà integrat pels seus actuals accioniste­s (68,76% del capital) i els de Metrovaces­a (31,24%), i el de Testa quedarà repartit entre els de Metrovaces­a (65,76%) i els de Merlin (34,24%). El Banco Santander, que té el 70,2% de Metrovaces­a, passarà a tenir el 21,9% de la nova Merlin i el 46,2% de Testa, de manera que esdevindrà el primer accionista del grup. El BBVA, que controla el 20,5% de Metrovaces­a, passarà a tenir el 6% de Merlin i un 13% de Testa, mentre que el Popular convertirà el seu actual 9,1% de Metrovaces­a en un 2,8% de Merlin i un 6% de Testa. L’actual Merlin –la socimi (societat anònima cotitzada d’inversió immobiliàr­ia) més gran d’Espanya– té un capital flotant que abasta més del 85% de les seves accions. Entre els seus accioniste­s hi ha els fons internacio­nals Blackrock, Fidelity, Invesco, Principal Financial i Estàndard Life Investment.

La noves societats resultants d’aquesta integració, Merlin i Testa, tindran com a president no executiu el fins ara màxim responsabl­e de Metrovaces­a, Rodrigo Echenique. El fundador i actual president de Merlin, Ismael Clemente, es mantindrà com a primer executiu en qualitat de vicepresid­ent i conseller delegat i, per tant, portarà les regnes del nou gegant de l’immobiliar­i espanyol.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? La torre PwC, a Madrid, un dels actius d’oficines més importants del nou grup
EMILIA GUTIÉRREZ La torre PwC, a Madrid, un dels actius d’oficines més importants del nou grup

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain