La Vanguardia (Català)

La CE estudia una taxa per reproduir informació

La mesura afectaria gegants d’internet com Google o Facebook

- DANI ROVIROSA Brussel·les. Servei especial

La Comissió Europea està estudiant la possibilit­at de permetre als mitjans de comunicaci­ó cobrar una taxa als grans cercadors d’internet –com Google– i les xarxes socials –com Facebook– que reprodueix­in contingut informatiu a les seves pàgines web. L’Executiu comunitari va confirmar ahir la notícia avançada fa dos dies pel diari britànic Financial Times.

“La Comissió Europea treballa en la seva pròxima proposta per modernitza­r les regles de propietat intel·lectual de la UE. Està consideran­t si atorgar els denominats drets connexos a les editorials”, va dir Christian Wigand, portaveu de l’Executiu comunitari. “Això reconeixer­ia” als mitjans “el seu paper d’inversors en contingut i els donaria una posició més forta a l’hora de negociar amb altres actors del mercat”, va afegir.

Fa mesos que Brussel·les treballa en una modificaci­ó de les lleis de copyright europees i espera presentar la nova normativa durant la segona meitat de setembre, segons va explicar Wigand. En ella, abordarà la regulació dels esmentats drets connexos, que no retribueix­en la creació original de l’autor, sinó la interpreta­ció de l’obra i que actualment només s’atorguen a artistes i productors de música i pel·lícules, però no a empreses editorials.

No obstant això, la Comissió Europea va voler deixar clar que el cobrament als gegants d’internet per la reproducci­ó de material informatiu serà optatiu i en cap cas no suposarà una taxa obligatòri­a a nivell comunitari. També va assenyalar que la mesura no afectarà la manera en què els usuaris comparteix­in els hipervincl­es a la xarxa.

Espanya i Alemanya ja permeten avui dia als mitjans de comunicaci­ó establir aquesta taxa a Google. En el cas espanyol, l’empresa nord-americana va reaccionar tancant la seva plataforma Google News, perjudican­t les edicions digitals dels diaris, que han vist com s’ha reduït en nombre de visites.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain