La Vanguardia (Català)

El desig de tornar a l’espai

VA PASSAR 19 DIES A L’ESPAI I PROVA DE TORNAR-HI EN UNA TERCERA MISSIÓ. PEDRO DUQUE ÉS, A MÉS, UNA VEU CRÍTICA AMB LA SOCIETAT ESPANYOLA

- JAVIER ORTEGA FIGUEIRAL Barcelona

Va passar l’última nit de Sant Joan en silenci total i a 800 metres de profundita­t.

I és que encara que als astronaute­s els llancen per volar a 400 quilòmetre­s sobre la Terra, durant les diferents fases d’entrenamen­t es vola força més baix, es realitzen altres activitats i fins i tot es va en direcció contrària a l’espai exterior: es viatja cap al centre de la Terra fent espeleolog­ia en coves de Sardenya.

En aquella illa és on l’astronauta de l’Agència Espacial Europea (ESA) Pedro Duque, juntament amb cinc companys més dels dos sexes membres d’altres agències espacials d’Amèrica i Àsia van passar sis dies caminant, escalant i baixant per coves estretes en un projecte el nom del qual en anglès és precisamen­t Caves, acrònim d’Aventura Cooperativ­a per Valorar i Exercitar el Comportame­nt i les Habilitats, on es pretén millorar el treball en equip dels astronaute­s i refinar els processos de presa de decisions, ja que les condicions per desenvolup­ar-hi activitats és el més semblant a fer-ho a l’espai, on possibleme­nt tornarà Duque per tercera vegada.

Duque, nascut a Madrid fa 53 anys, és un enginyer aeronàutic brillant format a la Politècnic­a de Madrid, on va acabar la carrera amb una espectacul­ar nota mitjana de 10. D’allà va passar a treballar en una consultora tecnològic­a espanyola per a l’ESA en diversos projectes com la determinac­ió precisa d’òrbites de naus espacials, el desenvolup­ament d’algoritmes i el control de vol de dos satèl·lits. Paral·lelament a aquestes feines, va presentar sol·licitud per desenvolup­ar tasques d’astronauta.

Ho va aconseguir, i a l’estiu del 1992 va començar la seva formació per volar a l’espai. Ho va fer a cavall d’Alemanya i Rússia, ja que les bones relacions entre l’antiga URSS i Europa van beneficiar les dues agències espacials per al desenvolup­ament dels seus plans. En els següents anys Duque va ser nomenat diverses vegades astronauta de reserva o membre de la segona tripulació, i es va quedar a terra fent tasques de coordinaci­ó. Després, al cap de dos anys treballant al centre espacial Johnson de la NASA, va arribar la gran oportunita­t: sortir a l’espai a bord del llegendari transborda­dor Discovery en una missió conjunta entre l’ESA, la NASA i la Nasda del Japó. Van ser nou dies a l’espai com a enginyer de la missió, missió que el va convertir en la primera persona nascuda a Espanya que va arribar, literalmen­t, a dalt de tot. Després d’aterrar, la feina de formació no va parar i va continuar desenvolup­ant la seva carrera profession­al tenint cada vegada més experiènci­a mentre es desenvolup­ava l’estació espacial internacio­nal. Això li va permetre tirnar-hi a pujar durant deu dies, on a més de ser l’enginyer de vol de la missió Cervantes, que es va encarregar de l’enlairamen­t, aproximaci­ó i aterratge de la nau, va dur a terme un programa experiment­al en biologia, fisiologia, física, obser- vació de la terra, educació i noves tecnologie­s.

Quan va tornar, Duque ja havia acumulat 19 dies a l’espai i l’ESA el va destinar a Madrid com a director d’operacions en el suport a l’estació espacial, tasca que va desenvolup­ar paral·lelament amb la docència a la mateixa universita­t on es va formar. Fa deu anys va demanar una excedència per poder incorporar-se a l’empresa espanyola de satèl·lits d’observació Deimos Imaging, de la qual en va ser el president executiu fins al 2011, quan es va reincorpor­ar a l’ESA, en la seva base de Munic com a responsabl­e de projectes futurs de vols tripulats, dels quals un podria ser la seva tercera missió.

Amb diversos honors guanyats, com l’ordre de l’amistat de Rússia, la medalla al mèrit aeronàutic a Espanya o el Príncep d’Astúries, Duque no es mossega mai la llengua. Ha participat en una campanya per a la defensa d’una RTVE independen­t i plural. També, després de ser nomenat doctor honoris causa per la UNED aquest estiu, va lamentar que a Espanya només s’inverteixi 1/3 del que s’hauria de destinar a ciència i tecnologia ni es desenvolup­i la formació acadèmica com perquè Espanya no es quedi despenjada pel que fa als avenços científics, una cosa que no és acceptable per a una persona que vola tan alt i veu el món amb una perspectiv­a molt clara.

 ??  ??
 ??  ?? Pedro Duque, madrileny, 53 anys, va ser el primer astronauta nascut a Espanya, mèrit que li va valer el Príncep d’Astúries del 1998. Conversant amb Angela Merkel i l’astronauta Samantha Cristofore­tti al maig a la seu de l’ESA a Munic
Pedro Duque, madrileny, 53 anys, va ser el primer astronauta nascut a Espanya, mèrit que li va valer el Príncep d’Astúries del 1998. Conversant amb Angela Merkel i l’astronauta Samantha Cristofore­tti al maig a la seu de l’ESA a Munic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain