La Vanguardia (Català)

Rajoy pensa en una investidur­a després de les gallegues

El líder del PP lamenta que avui formar govern és “més un desig que un fet” malgrat el suport de Rivera L’acord entre populars i C’s inclou mesures socials que afecten el pressupost

- ANXO LUGILDE Cotobade (Pontevedra)

A la magnífica carballeir­a de San Xusto, un bosc gallec de roures centenaris, Mariano Rajoy va encetar ahir el seu curs polític a camp obert, lluny dels murs del castell de Soutomaior on efectuava aquest ritual des del 2007. D’aquella fortalesa molt vinculada a la seva biografia com a jove president de la Diputació de Pontevedra el va expulsar el PSOE, que ara governa la institució provincial. I és dels socialiste­s de qui depèn el president del Govern central en funcions en la investidur­a de la propera setmana.

La firma de l’acord entre PP i Ciutadans prevista per avui després d’una setmana d’intenses negociacio­ns suposa un pas endavant. Albert Rivera reuneix aquest matí l’executiva del seu partit per refrendar l’acord. Però la suma de diputats no és suficient per garantir el futur del líder popular a la Moncloa.

Rajoy, però, ja ha reconegut que la seva reelecció és “més un desig que un fet”, atesa la negativa d’un PSOE que va acusar de jugar “amb la vida de milions d’espanyols” i de generar un escenari “molt perillós per al nostre país”.

“Ja n’hi ha prou d’aquesta conya que ens està costant tant”, va afirmar el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, just abans que prengués la paraula Rajoy, davant diversos centenars de càrrecs públics populars i militants dels pobles propers. Els assistents i el guió van resultar pràcticame­nt idèntics als de Soutomaior, el castell que Rajoy va aconseguir incorporar al patrimoni públic quan, amb 28 anys, va arribar a la presidènci­a de la Diputació de Pontevedra, el 1983.

“Ens van fer fora de Soutomaior, però ens en queda el record i aviat hi tornarem”, va proclamar Rajoy, que va fer ahir un dels seus discursos més gallecs que se li recorden. El seu missatge es resumeix en l’argument que Espanya és el problema i Galícia, la seva possible solució. Sense donar per fet expressame­nt que ni en la primera ni en la segona votació aconseguir­à ser investit, Rajoy va deixar entreveure que treballa amb aquest escenari, de manera que intentarà que una hipotètica nova majoria absoluta de Feijóo a les autonòmiqu­es del 25 de setembre el porti a la victòria en una investidur­a ulterior.

“Cal prendre-s’ho seriosamen­t perquè és un tema seriós, però un

Avui està previst que populars i Ciutadans firmin solemnemen­t el pacte d’investidur­a

ja té dubtes”, així va començar Rajoy la segona part del seu discurs, quan a la meitat de la seva intervenci­ó es va centrar en la política espanyola. Fidel al seu estil d’esquitxar les seves prèdiques de preàmbuls, el president en funcions va expressar el seu escepticis­me envers el debat d’investidur­a que s’inicia demà passat, marcat per la “irresponsa­bilitat” que, segons el seu parer, cometrà el PSOE si amb el seu vot en contra no li permet formar govern.

En la seva descripció de la situació política en què en la seva opinió es troba Espanya, Rajoy va tornar primer al 20 de desembre per recalcar que “el PP va guanyar les eleccions, encara que sembla que alguns no ho han entès”. Tot seguit va acusar el líder del PSOE, Pedro Sánchez, de ser el responsabl­e, amb la seva negativa al pac-

El líder popular va agrair l’esforç de C’s i CC, que li asseguren 170 diputats

te amb el PP, d’haver de tornar a les urnes el 26 de juny. I aquí el president dels populars va semblar per moments que tornava a la seva nit d’eufòria al balcó del madrileny carrer Génova, ja que va explicar que encara que els qui li escoltaven coneixen molt bé el resultat, convenia repetir-lo, ja que són per a això “les coses bones”.

En aquest relat de part interessad­a, el 26-J tampoc no va canviar tant les coses perquè, segons Rajoy, “ha de governar el que la gent digui que ha de governar” i això ja era clar per ell el 20-D. Però sí que hi va haver una modificaci­ó substancia­l, a causa de la disposició de Ciutadans i Coalició Canària a parlar amb el PP i fer “un esforç”, que els va agrair. Amb els 32 escons de C’s i el de CC, sumats als seus 137 arribarien a 170, una xifra que, tot i això, no arriba per formar govern, perquè queda per sota dels 176 de la majoria absoluta i té més diputats en contra que a favor.

“És moment d’apel·lar a la responsabi­litat del PSOE, un partit que ha governat moltes vegades, que l’hem combatut perquè creiem que les nostres receptes són millors, però que sens dubte ha fet aportacion­s al progrés del nostre país”, va declarar Rajoy en un intent de combinar el bastó i la pastanaga amb el PSOE, encara que a la carballeir­a, expulsat del castell per la socialista Carmela Silva, n’hi va haver molt més de l’un que de l’altra.

“No pot actuar amb irresponsa­bilitat perquè s’està jugant amb els interessos, l’economia i la vida de milions de ciutadans que no són els culpables d’aquesta situació” va proclamar, per acabar dient que si el PSOE torna a votar que no, la situació seria idèntica a la que va conduir al 26-J i “hauríem d’anar a votar el desembre d’aquest any”.

Per moments, la roureda de San Xusto es va vestir de Congrés dels Diputats, ja que Rajoy va anticipar missatges de la investidur­a, com el que afirma que sobre Espanya plana un greu risc, ja que la situació “comença a ser preocupant per a l’economia i la vida dels espanyols”. Va recordar que els pressupost­os de l’Estat vencen a final d’any i que se’n pot anar en orris la millora econòmica.

En privat, Rajoy va transmetre a la cúpula del PP gallec que difícilmen­t hi haurà novetats abans de les eleccions del 25-S.

El president admet les aportacion­s del PSOE, però denuncia la seva “irresponsa­bilitat”

Rajoy adverteix que unes noves eleccions posarien en perill l’economia espanyola

 ?? SALVADOR SAS / EFE ?? El president gallec, Alberto Núñez Feijóo, amb Mariano Rajoy ahir a la carballeir­a de San Xusto
SALVADOR SAS / EFE El president gallec, Alberto Núñez Feijóo, amb Mariano Rajoy ahir a la carballeir­a de San Xusto

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain