La Vanguardia (Català)

Amnisties fiscals contra la caiguda de la recaptació

Almenys sis països del G-20 tenen en marxa processos per repatriar fons

- CONCHI LAFRAYA

De l’Argentina a Turquia, d’Austràlia a Indonèsia, l’Índia o el Brasil. Almenys set de les grans economies que integren el G-20 tenen ara mateix en marxa processos de repatriaci­ó de fons –legals o no– a través de mecanismes com l’amnistia fiscal o similars. Siguin persones físiques o empreses. L’augment de la sensibilit­at de l’opinió pública davant escàndols com el dels papers de Panamà i la precarieta­t de les arques públiques de molts països expliquen aquesta situació. Només el 2014, 638.000 milions de dòlars de beneficis de grans empreses van migrar cap a paradisos fiscals, segons Oxfam, i els grups empresaria­ls dels EUA mantenen a l’exterior fons per valor de dos bilions de dòlars.

Segons el parer d’Esteban Raventós, responsabl­e de fiscalitat del despatx d’advocats Baker & Mckenzie a Espanya, el fenomen no és estrictame­nt nou. “Ja fa cinc anys que hi ha amnisties fiscals a molts països que tenen per objectiu aconseguir que els contribuen­ts aflorin diners”. A parer seu, la causa està en la crisi iniciada el 2007, “que ha provocat un descens de recursos i que existeixin més dificultat­s per recaptar”. Com explica aquest advocat, la clau no està tant en el que recapta la mateixa amnistia fiscal com en el fet “que aquests diners entren en el circuit legal i ja han de tributar els anys successius”.

Espanya va dissenyar el 2012 la seva pròpia amnistia fiscal. Aleshores l’objectiu del ministre Cristóbal Montoro era recaptar 2.500 milions d’euros, xifra que va quedar en 1.191 milions. No obstant això, van aflorar 40.000 milions a l’exterior, sobretot a Suïssa. Legalment calia tributar al 10%, però el resultat final va ser que es va pagar al voltant del 3% perquè es va tributar només pels diners declarats no prescrits. Un altre detall és que molts contribuen­ts no van transferir els seus fons a Espanya. Els han mantingut en comptes bancaris a l’exterior, però ara tributen per aquests diners.

Segons Luis del Amo, secretari del Registre d’Economiste­s Assessors Fiscals (REAF), “les amnisties fiscals gairebé sempre van enfocades a contribuen­ts particular­s, gent que va treure els diners de forma opaca i després té por de repatriar-los perquè no pot demostrar que l’origen és lícit.” Molt diferent és la qüestió de les multinacio­nals, “perquè en aquest cas no es planteja un problema d’opacitat, sinó de quin territori i per quin concepte declaren, que no sol ser correcte” i que de vegades voreja la il·legalitat.

El pròxim 2017 més de vuitanta estats, incloent-hi Espanya, intercanvi­aran informació fiscal automàtica­ment, i un any després s’hi afegiran altres estats, entre els quals Andorra. La iniciativa parteix d’un rosari d’acords subscrits en el marc del G-20 i en els quals l’Organitzac­ió per a la Cooperació i el Desenvolup­ament

Escàndols com el de Panamà han avivat la sensibilit­at de l’opinió pública

(OCDE) té un paper especialme­nt actiu. L’objectiu declarat és afrontar “les carències i desajustos de les normes tributàrie­s per reduir artificial­ment beneficis a través de menys impostos”. En aquest context, s’ha pressionat les institucio­ns financeres perquè deixin d’actuar com a agents col·laboradors de l’evasió fiscal.

Països com Austràlia o els Estats Units miren que les seves multinacio­nals repatriïn els beneficis obtinguts a fora i sospesen rebaixes fiscals en l’impost de societats per als diners repatriats. Als EUA, la qüestió és a l’agenda de Hillary Clinton i Donald Trump, però amb visions ben diferents.

La voluntat oficial d’assetjar l’evasió fiscal és cada dia més grossa, tot i que l’abast i les conseqüènc­ies d’aquestes polítiques es desconeixe­n. Per això Guntram Wolff, director d’economia del think tank Bruegel a Brussel·les va afirmar recentment que “el futur de la coordinaci­ó global per esprémer els paradisos fiscals i les llacunes és incert”. Per a la immensa majoria de l’opinió pública la qüestió sembla clara. Un assalariat paga entre el 20 i el 47 per cent d’IRPF per les seves rendes del treball. És molt si es compara amb el tres per cent que va poder pagar el 2012 un evasor fiscal pels diners obtinguts per un pelotazo immobiliar­i.

Els EUA canviaran la fiscalitat per captar els fons a l’exterior de les seves multinacio­nals

www.lavanguard­ia.com

 ??  ?? Una vista de l’skyline de la ciutat de Panamà des del Casco Viejo; Panamà és un dels centres internacio­nals de l’offshoring
Una vista de l’skyline de la ciutat de Panamà des del Casco Viejo; Panamà és un dels centres internacio­nals de l’offshoring

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain