La Vanguardia (Català)

Luiz Inácio Lula da Silva

EXPRESIDEN­T DEL BRASIL

- ROBERT MUR Buenos Aires. Correspons­al

La policia federal brasilera ha imputat l’expresiden­t Lula (70) presumptes delictes econòmics –com ara blanqueig de diner i acceptar suborns de la companyia Petrobras-, en un dels fronts judicials que té oberts.

L’època esperançad­ora de l’esquerra brasilera està a punt d’acabar d’una manera que ningú no hauria imaginat quan Luiz Inácio Lula da Silva va aconseguir per fi, el 2003, portar el Partit dels Treballado­rs (PT) al poder. Hores abans que la presidenta suspesa, Dilma Rousseff, sigui definitiva­ment destituïda pel Senat, la policia federal va acusar formalment Lula de corrupció i blanqueig de diners.

Els investigad­ors consideren que l’exmandatar­i va cobrar suborns d’empreses constructo­res a canvi d’aconseguir-los contractes milionaris de Petrobras. En aquesta causa concreta, s’acusa Lula de rebre un tríplex a la platja paulista de Guarujá. Encara que no estigui al seu nom, la policia creu que l’apartament i les costoses obres de rehabilita­ció van ser un pagament de la constructo­ra OAS. Els agents també van presentar càrrecs contra la dona, Marisa Letícia, contra el president de l’Institut Lula –receptor d’aportacion­s milionàrie­s de la constructo­ra– i contra els dos màxims responsabl­es d’OAS, ja condemnats en el cas Petrobras.

L’acusació va ser presentada divendres i ara la Fiscalia té tres mesos per decidir si sol·licita el processame­nt de Lula, també investigat per rebre un altre suborn –una hisenda a Sao Paulo– i en el macroprocé­s de corrupció de la petroliera estatal.

Els partidaris del PT van mostrar la seva sorpresa que l’acusació policial es fes mentre es desenvolup­a el judici final a Rousseff. L’advocat de la presidenta suspesa, José Eduardo Cardozo, creu que no és casualitat que es produeixi hores després que Lula anunciés que demà acompanyar­à la seva successora al Senat per declarar davant el ple. Tot i això, Cardozo no creu que l’assistènci­a del polític perjudiqui la defensa de Rousseff. “La presència de Lula en qualsevol lloc ajuda a qui ell dona suport”, va dir l’advocat.

La fase final de l’impeachmen­t, en vista oral, va començar dijous a la Cambra Alta, presidida excepciona­lment pel titular del Tribunal Suprem, Ricardo Lewandowsk­i. La primera jornada van declarar els testimonis de l’acusació. Divendres va ser el torn dels testimonis de la defensa, que en va acabar la presentaci­ó ahir amb la intervenci­ó de l’exministre d’Hisenda, Nelson Barbosa.

Demà serà la jornada més esperada, amb l’al·legat de Rousseff i l’interrogat­ori que li faran els senadors. La mandatària preveu arribar al Parlament caminant i acompanyad­a per un nombrós grup de partidaris, incloent-hi Lula, en una posada en escena que pretén ser l’última carta abans d’una votació que es podria produir dimarts a la matinada, hora espanyola, i que ja té perduda.

Rousseff no està acusada de corrupció sinó de practicar el 2015 una maniobra pressupost­ària irregular per pagar subsidis a través de bancs públics, coneguda com pedaleada fiscal, un mecanisme que també va ser utilitzat per governs anteriors.

Lula va arribar a Brasília divendres per preparar la compareixe­nça amb Rousseff després de conèixer l’acusació policial. La desfeta de Lula, Rousseff i el PT es va donar per segura quan el març passat l’exsindical­ista va ser detingut durant unes hores i obligat a declarar en una comissaria. Llavors, va reaccionar amb indignació i avançant una nova candidatur­a presidenci­al que ara ha quedat en foc d’encenalls.

“Ni en els pitjors moments de la meva vida vaig imaginar que passaria això d’avui”, va dir Lula als seus col·laboradors quan va arribar a Brasília, segons recollia ahir O Globus.

Lula i la seva dona estan acusats de rebre un tríplex a la platja com a suborn pagat per una constructo­ra

 ??  ??
 ?? PAULO WHITAKER / REUTERS / ARXIU ?? Lula arribant a una roda de premsa amb mitjans estrangers al març
PAULO WHITAKER / REUTERS / ARXIU Lula arribant a una roda de premsa amb mitjans estrangers al març

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain