La Vanguardia (Català)

Els temes del dia

-

El primer intent de Mariano Rajoy d’aconseguir en el Parlament els vots necessaris per a la investidur­a, i l’elevat desequilib­ri entre rendes que pateix Espanya, un dels més marcats de la Unió Europea.

EL cap de files del Partit Popular, Mariano Rajoy, pujarà demà passat a la tribuna del Congrés per sotmetre el seu programa a la confiança dels diputats. Fa dies que l’actual partit governamen­tal i Ciutadans treballen en un pacte d’investidur­a que permetrà Rajoy arribar al Congrés amb una plataforma de 170 diputats, en la qual també hi haurà el preuat suport de Coalició Canària (una diputada). Li falten sis vots per obtenir la majoria absoluta que exigeix la primera votació, prevista per a dimecres, i difícilmen­t assolirà la majoria simple en la segona votació. Si el Partit Socialista Obrer Espanyol no modifica la seva posició en els propers dies, Mariano Rajoy sortirà derrotat divendres del Congrés. Derrotat, però no humiliat. Pot tenir una segona oportunita­t a l’octubre, després de les eleccions autonòmiqu­es a Galícia i el País Basc previstes per al 25 de setembre.

Amb la primera votació de dimecres vinent es posarà en marxa el termini de seixanta dies previst per l’article 99 de la Constituci­ó per a l’elecció del president del Govern. El comptador s’engega i queden dos mesos de tasca política. És prematur, per tant, especular ara amb una tercera convocatòr­ia electoral el desembre –el 25 de desembre, dia de Nadal–, que col·locaria Espanya en una posició realment extravagan­t en l’escenari internacio­nal. Pràcticame­nt cap país europeu no ha hagut de celebrar tres eleccions generals consecutiv­es per formar govern. La impressió que el país funciona mitjanamen­t bé sense executiu és un miratge. És una falsa sensació. Espanya funciona des de desembre de l’any passat amb un govern limitat en les funcions, sense control parlamenta­ri. Atenció a aquesta dada: sense control parlamenta­ri. Es governa sense legislar, es governa sense pols, es governa administra­tivament. D’aquí a unes setmanes s’hauria d’aprovar el sostre de despesa per al 2017, i el debat sobre els pressupost­os del pròxim any hauria de començar sense més demora. Espanya no va bé amb un Govern escapçat. Al contrari, la millora dels indicadors econòmics exigeix, ara més que mai, un executiu que sàpiga aprofitar l’impuls per situar el país fora del perill d’una recaiguda. I hi ha altres urgències. Catalunya n’és una. La qüestió de Catalunya necessita una resposta intel·ligent i generosa de l’Estat espanyol. El temps del quietisme s’ha acabat.

El primer intent d’investidur­a de Mariano Rajoy sembla condemnat al fracàs, però això no anul·la la importànci­a i l’interès del debat. S’engega el rellotge constituci­onal. El candidat del partit més votat compleix amb la seva obligació després de rebre l’encàrrec del Rei: pujar a la tribuna, exposar un programa i demanar la confiança dels diputats, fins i tot a risc de perdre. El candidat compareixe­rà amb un programa pactat amb Ciutadans, amb la consegüent articulaci­ó d’un bloc parlamenta­ri de centredret­a, fins ara inèdit. Aquell bloc no disposa de majoria absoluta al Congrés, però representa més de deu milions d’electors. I finalment el PSOE haurà de fer front a les seves responsabi­litats. I a les seves oportunita­ts.

El PSOE vol deixar clar que Rajoy es troba en minoria. Un cop això hagi quedat clar, el secretari general, Pedro Sánchez, haurà de decidir si envia Espanya rumb a les roques del desembre. Les claus, quan no es fan servir, es rovellen.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain