La Vanguardia (Català)

La inflació és bona

- WASHINGTON Bloomberg

La Reserva Federal dels Estats Units ha posat sobre la taula augmentar l’objectiu d’inflació al 4%, consideran­t que així es fomentaria el consum, la qual cosa faria créixer l’economia notablemen­t.

La política monetària viu temps convulsos que l’obliguen a utilitzar eines no convencion­als. I la Reserva Federal dels Estats Units (la Fed) ha anat sempre per davant de la resta de bancs centrals a l’hora d’aplicar polítiques que la resta de col·legues considerav­en poc convencion­als. Ha estat el cas de les polítiques d’expansió quantitati­va (quantitati­ve easing) que va posar en marxa Ben Bernanke al cap de pocs mesos d’esclatar la crisi financera als Estats Units. Amb els anys, la resta de bancs centrals ha aplicat aquesta mateixa política, el resultat de la qual continua sent incert.

Aquests dies, a Jackson Hole, els homes de la Reserva Federal debaten propostes encara més inusuals. En la seva intervenci­ó, Janet Yellen va explicar que la política monetària “disposa de les eines adequades per fer front a les depression­s, sota determinad­es condicions”. Dit això, va afegir que “aquestes eines no són la panacea i hem d’entendre que tampoc no són les més apropiades per a crisi de llarga durada”.

Entre les propostes que Yellen va escoltar amb atenció aquests dies hi ha la d’elevar l’objectiu d’inflació fins al 4%, com ha proposat Laurence Ball de la Johns Hopkins University. O la de Scott Sumner, de la Bentley University, que va proposar de fixar com a objectiu del banc el creixement del producte interior brut nominal abans que a la inflació. El president de la Reserva Federal de San Francisco, John Williams, també s’ha pronunciat en aquesta direcció. Des de ge-

Hi ha partidaris de permetre la pujada dels preus fins al 4% per entendre que estimulari­en la despesa

ner del 2012, l’objectiu d’inflació als EUA està en el 2%.

Els que defensen aquesta estratègia indiquen que un objectiu de preus més elevat promouria una expansió econòmica més robusta i empenyeria empreses i famílies a consumir més. Si això fos així, permetria a la Reserva Federal aplicar tipus d’interès més elevats. Es tracta d’opinions que posen l’èmfasi en una economia més robusta. Admeten que l’economia dels Estats Units s’ha recuperat, però consideren que aquesta recuperaci­ó és massa feble.

En les trobades, Yellen no va fer menció a cap d’aquestes propostes. Com tampoc no va voler parlar de les polítiques de tipus d’interès negatius que han implantat el Japó i el Banc Central Europeu. Sí que es va referir de forma explícita a diversific­ar el tipus d’actius a comprar pel banc central americà.

 ??  ??
 ?? SPENCER PLATT / AFP ?? Una imatge de Wall Street divendres passat
SPENCER PLATT / AFP Una imatge de Wall Street divendres passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain