La Vanguardia (Català)

LES MEDALLES DEL ‘BREXIT’

La conquesta de 67 medalles a Rio ha alimentat el nacionalis­me anglès i la impressió que és un país especial

- Londres. Correspons­al RAFAEL RAMOS

L’èxit aconseguit pel combinat britànic en els Jocs de Rio de Janeiro ha donat ales al nacionalis­me antieurope­ista, que veu així justificat el seu discurs.

Què més podien demanar els partidaris del Brexit que una allau de medalles com la de Rio! La millor collita britànica en or, plata i bronze en més d’un segle, comparable només a l’obtinguda pel pirata del segle XVI sir Francis Drake a compte dels galions espanyols, ha atiat el nacionalis­me anglès (Escòcia és diferent), i convençut molts de rupturiste­s amb Europa que efectivame­nt el Regne Unit és millor que França, que Alemanya, que Itàlia, i no diguem que els germans pobres de la Mediterràn­ia i també els cosins llunyans de l’Europa de l’Est.

Per sort, per a un foraster que viu a Londres, els Jocs han passat a millor vida, després d’interminab­les setmanes en què els diaris i la BBC han abandonat gairebé completame­nt la cobertura de qualsevol altre esdevenime­nt informatiu per concentrar-se en les llàgrimes dels seus atletes, el culte obsessiu a la Union Jack o els petons entre els ciclistes Laura Trott i el seu promès Jason Kenny, convertits pels tabloides en una espècie de Romeu i Julieta, però amb final feliç. Si els nord-americans diuen convençuts que són “el millor país sobre la faç de la terra”, ara tenen un seriós rival a l’hora de pregonar les pròpies excel·lències.

Alguns competidor­s han qüestionat l’honestedat del botí, però –com diu el comentaris­ta Simon Jenkins– per a què recórrer al dopatge quan es poden gastar 400 milions llargs d’euros de la loteria nacional, és a dir, dels contribuen­ts? Els diners són la millor droga i Londres ha invertit de manera massiva en l’èxit olímpic en temps d’austeritat. Mentre els joves desafavori­ts de les barriades els han tancat les piscines i els poliesport­ius, als atletes d’elit els han proporcion­at les millors instal·lacions, els millors entrenador­s, vestits aerodinàmi­cs, cascos i bicicletes fets amb els materials menys resistents. D’aquesta manera, el ciclisme en pista és tractat al Regne Unit com si fos la Fórmula 1.

Tot això va començar després dels Jocs d’Atlanta el 1996, en els quals la Gran Bretanya va fer el ridícul, i el llavors primer ministre John Major va decidir que això no podia tornar a passar. A partir de llavors la conquesta de medalles olímpiques es va convertir en una croada, en un pla quinquenna­l com els de l’antiga Unió Soviètica per produir acer, blat o atletes d’halterofíl­ia. Els anglesos solien burlar-se de l’URSS i deien que els seus esportiste­s eren funcionari­s públics que havien de guanyar a qualsevol preu pel bé de l’Estat, per a més honra del comunisme i les classes proletàrie­s. Doncs bé, Londres paga 35.000 euros anuals als seus esportiste­s per entrenarse, perquè es dediquin en cos i ànima a la causa, tracta com a herois els qui guanyen, i castiga sense pietat els qui mostren la més mínima dissensió. El règim olímpic britànic és estakhanov­ista, i molts no ho resisteixe­n.

El dirigisme és obvi, en la recerca de la major ràtio possible de medalles, amb el gruix de la inversió centrada en esports com el ciclisme, l’equitació, l’atletisme, la gimnàstica, la vela o el piragüisme on es reparteixe­n un munt de metalls. Els resultats parlen per si sols, amb Gran Bretanya per davant de la Xina al medaller (més nombre d’ors), i per darrere tan sols dels Estats Units. Alguns es creuen de veritat que a Tòquio 2020, amb el país lliure de les cadenes de la Unió Europea, sobrepassa­rà fins i tot els nord-americans...

Riu-te del xovinisme que se’ls atribueix als francesos, de la manipulaci­ó de l’esport pels russos, del costum xinès de dedicar les medalles al Partit Comunista, del patriotism­e una mica beneit dels nordameric­ans, que homenatgen els seus soldats en els partits de l’NBA o els donen prioritat per embarcar en els avions, però paguen unes pensions miserables als seus veterans de guerra i deixen oblidats de la mà de Déu als qui tenen la mala idea de tornar de l’Iraq trastornat­s amb estrès posttraumà­tic!

La celebració de la glòria olímpica a Anglaterra ha estat un festival nacionalis­ta, amb els atletes homenatjat­s com a soldats victorioso­s després d’una guerra, un cant al Brexit i al fet diferencia­l anglès no només amb la resta d’Europa, sinó també amb la resta del món, una demostraci­ó que no necessiten ningú i sols s’ho poden muntar molt més bé.

Des dels Jocs Olímpics berlinesos del 1936, l’esport ha estat manipulat per règims totalitari­s i autoritari­s –i també alguns de democràtic­s–, i s’ha fet servir al servei de la política. Al Regne Unit, la glòria olímpica s’ha convertit en l’artilleria del Brexit. Tot s’hi val. No s’ha d’oblidar que Isabel I va fer cavaller al pirata Drake...

Des del fracàs en els Jocs d’Atlanta’96, el govern ha multiplica­t per cent la inversió

 ?? CARL COURT / GETTY ?? L’arribada triomfal a l’aeroport de Heathrow dels esportiste­s anglesos, que somriuen mostrant les seves medalles
CARL COURT / GETTY L’arribada triomfal a l’aeroport de Heathrow dels esportiste­s anglesos, que somriuen mostrant les seves medalles

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain