La Vanguardia (Català)

Il·luminació eficient

La nova directiva europea que s’activa el dia 1 pretén eliminar els llums ineficient­s i fomentar l’ús dels leds

- MARTA MONTOJO TORRENTE Barcelona

La Unió Europea prohibirà la venda de focus halògens per fomentar d’aquesta manera l’estalvi energètic i l’ús de llums led i de baix consum.

Als halògens els ha arribat l’hora. Una nova directiva europea, que entra en vigor la propera setmana, prohibirà la comerciali­tzació de focus halògens, que habitualme­nt es fan servir en botigues i en nombrosos espais exteriors. A partir de l’1 de setembre, Europa apagarà els seus llums halògens per fomentar l’eficiència i l’estalvi energètic amb l’ús de llums leds i de baix consum.

Les halògenes van camí d’extingir-se, com ho van fer les incandesce­nts, que van morir el 2012. Aquestes bombetes tradiciona­ls de filament van il·luminar les llars europees durant 133 anys fins que es van deixar de produir, per la seva gran ineficiènc­ia, ja que, de l’energia que consumeixe­n, només un 10% genera llum, mentre que el 90% restant es desprèn en forma de calor.

Ara, en favor d’aquest nou disseny ecològic, continuen les mesures que afavoreixe­n la transició cap a un nou model energètic, i els ha arribat l’hora a les halògenes. Però la normativa només afectarà els focus, dels quals se serveixen els grans comerços, patis i jardins, mentre que la venda de bombetes halògenes s’acabarà el 2018.

Malgrat ser molt menys eficients que les bombetes modernes, les halògenes encara il·luminen moltes cases. No són tan ineficient­s com les seves predecesso­res, però també perden un alt percentatg­e de l’energia que necessiten en forma de calor, pel que requereixe­n un alt consum d’electricit­at (en va) i, a més, sobreescal­fen la casa. “A l’estiu, les bombetes halògenes incremente­n la necessitat

Des d’aquest dijous no es comerciali­tzaran els focus halògens per a grans comerços, patis i jardins

de refrigerac­ió, i aquest ús addicional d’aire condiciona­t augmenta encara més la factura de la llum, a més de repercutir directamen­t en el medi ambient”, assenyala Rodrigo Irurzun, responsabl­e del departamen­t d’estalvi i eficiència d’Ecooo.

Des de fa uns anys, moltes llars han substituït progressiv­ament els seus llums, des de les tradiciona­ls incandesce­nts, passant per les de baix consum fins a arribar a les leds, les més eficients. “El preu de les bombetes de baix consum i leds s’ha abaratit moltíssim des que van començar a fabricar-se, i ara hi ha molts models, per a tota mena d’usos”, recorda Irurzun.

Tot i això, les de baix consum, que aconseguei­xen un estalvi de més del 40%, compten amb un petit handicap: el mercuri. “Els materials dels que estan fets aquests llums contenen mercuri i, quan es trenquen, aquest es desprèn i pot ser molt contaminan­t”, aclareix. Per a ell, l’ús d’aquestes bombetes és positiu i, en qualsevol cas, millor que el de les incandesce­nts i halògenes, però critica que “encara no hi ha campanyes de sensibilit­zació respecte al reciclatge d’aquests llums i cap tipus de vigilància perquè es tractin de forma adequada”, assenyala.

El mercat considera els llums leds com la millor opció. Aquestes

De l’electricit­at que consumeixe­n les bombetes tradiciona­ls, només el 10% genera llum, el 90% és calor

bombetes funcionen de forma completame­nt diferent a les anteriors. S’il·luminen gràcies a un sistema de semiconduc­tors i l’energia que requereixe­n per il·luminar és molt inferior a la que necessiten totes les altres. “A més, la seva vida útil és molt més gran que les de les altres bombetes, per tant no només suposen un estalvi en el consum energètic a les llars, sinó que haurem de substituir-les amb menor freqüència”, diu Irurzun. Això, segons apunta aquest expert, significa que també són més ecològique­s, no només pel CO2 que eviten emetre, sinó també per l’estalvi als materials i en el propi procés de producció.

Per la seva part, els fabricants d’halògens també han posat el focus sobre el desenvolup­ament de la tecnologia led que, segons l’Associació Espanyola de Fabricants d’Il·luminació (Anfalum), actualment en suposa més del 50% de les vendes.

 ?? YAGI STUDIO / GETTY ?? Les bombetes leds són les més eficients, les que més aguanten i les més beneficios­es per al medi ambient, segons els experts
YAGI STUDIO / GETTY Les bombetes leds són les més eficients, les que més aguanten i les més beneficios­es per al medi ambient, segons els experts

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain