La Vanguardia (Català)

La gira de Merkel acaba sense un consens sobre el rumb de la UE

Els socis de l’est reiteren a la cancellera la seva negativa a assumir refugiats

- DANI ROVIROSA Brussel·les. Servei especial

La cimera de “Bratislava no serà el final, sinó el principi” de la nova UE, va dir divendres Angela Merkel sobre la trobada que els líders europeus mantindran en aquesta ciutat el pròxim 16 de setembre per debatre el futur sense el Regne Unit. Però la forma que tindrà encara no està clara. La cancellera alemanya l’ha començada a perfilar aquesta setmana en una intensa gira que va acabar ahir, després d’haver-se reunit amb 18 caps d’Estat i de Govern i cada un d’ells ha posat l’accent en la crisi europea que més l’afecta.

No hi ha consens sobre com continuar endavant, ni tampoc concreció. “Hi ha opinions diferents dins de la UE”, ha evidenciat una portaveu del Govern alemany, que va indicar que l’Executiu ara busca “abordar aquestes opinions diferents i intentar trobar solucions raonables”.

La màxima preocupaci­ó de Merkel és resoldre la crisi de refugiats, que ha centrat la major part d’aquesta marató diplomàtic­a. Ahir es va reunir amb els líders de Bulgària, Eslovènia, Croàcia i Àustria, països travessats per la ruta dels Balcans. Dijous ho va fer a Varsòvia amb els líders del Grup de Visegrád (Polònia, Hongria, República Txeca i Esloabans vàquia), per provar d’acostar opinions sobre el repartimen­t d’asilats impulsat per Berlín i Brussel·les. Els quatre països de l’est es neguen en rotund a aquesta proposta i la cancellera va comprovar com les posicions continuen enfrontade­s.

“No podem aprovar cap sistema que consti de quotes obligatòri­es per al repartimen­t de refugiats”, va dir el primer ministre txec, Bohuslav Sobotka. El seu homòleg hongarès, Viktor Orban, va insistir en la reclamació que els països recuperin part de les competènci­es cedides a la Comissió Europea. A més a més, va demanar “d’incloure el tema de la seguretat com una prioritat. Hem de començar la creació d’un exèrcit europeu comú”, va dir.

Hongria, de fet, no descarta ampliar la tanca que va construir l’any passat a la frontera, si s’acaba trencant el pacte que la UE va firmar al març amb Turquia per controlar el flux migratori. El president turc, Recep Tayyip Erdogan, amenaça de trencar-lo si Brussel·les no aprova a l’octubre la liberalitz­ació de visats i la Comissió Europea no està disposada a fer-ho si Ankara no modifica la seva llei antiterror­ista.

Tal com s’esperava, Merkel no va aconseguir el seu objectiu de convèncer els socis perquè acceptin la quota que els correspon en el repartimen­t de refugiats. Però hi comparteix la proposta per reforçar el control de les fronteres exteriors ja sigui per impedir l’entrada de immigrants nous, com per incrementa­r la seguretat d’una UE amenaçada pel terrorisme gihadista.

El president francès, François Hollande, és un dels més interessat­s a avançar en aquest àmbit, a causa dels atemptats que el seu país ha viscut des de l’any passat. Hollande i el primer ministre italià, Matteo Renzi, van ser els primers líders amb qui es va reunir Merkel aquesta setmana, a l’illa italiana de Ventotene. Al final de la trobada, el francès va exigir “més controls”, “col·laboració” i “recursos” per intercanvi­ar informació entre els estats membres per combatre el gihadisme. També Renzi va advocar per “una integració més gran en defensa i intel·ligència”.

Però més enllà de les paraules, aquestes intencions no han anat acompanyad­es de plans específics. Durant les declaracio­ns públiques que la cancellera alemanya ha fet després de les reunions ha evitat apuntar alguna mena d’avenç o mesura concreta.

Si sobre la crisi de refugiats i de seguretat no hi ha grans avenços, tampoc no s’esperen sobre la gestió de la futura sortida del Regne Unit de la UE. El Govern britànic ha insinuat que no invocarà l’article 50 del Tractat de Lisboa fins a finals del 2017, una vegada sàpiga qui ha guanyat les eleccions franceses i alemanyes. Vol saber amb qui ha de negociar.

Merkel, per la seva banda, també és partidària de donar temps a Londres. I a diferència d’Hollande, no vol resoldre aquesta crisi anant cap a una integració més gran de la UE. Prefereix esperar que disminueix­i el sentiment euroescèpt­ic per por que els partits d’extrema dreta pressionin per convocar més referèndum­s sobre la pertinença al club, com el que ha celebrat el Regne Unit.

CIMERA EL 16-S “Bratislava no serà el final, sinó el principi de la nova UE”, diu Merkel després del seu periple

EL FRONTÓ ORIENTAL

Els Estats de l’est expressen el seu temor que Turquia reobri el flux de refugiats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain