La Vanguardia (Català)

Galícia com a antídot

Rajoy se submergeix en la política gallega amb la idea que torni a salvar-lo un triomf de Núñez Feijóo

- A. LUGILDE Cotobade (Pontevedra)

Més que en el ja conegut canvi d’escenari (del castell de Soutomaior a la carballeir­a de San Xurxo, al municipi de Cotobade), la gran novetat de l’acte d’obertura del curs polític a càrrec de Mariano Rajoy va estar ahir en el repartimen­t del temps que va dedicar en la seva intervenci­ó a la política espanyola i a la gallega. El guió tradiciona­l del seu discurs de final de vacances a Galícia, un ritual que va iniciar fa un decenni, sempre incloïa un superficia­l repàs a l’actualitat gallega, però que era en general un apèndix d’un contingut centrat en allò que a Madrid denominen “política nacional”. Ahir gairebé hi va haver un equilibri entre les parts gallega i espanyola.

El canvi no només reflecteix la proximitat de les eleccions gallegues, ja que des del 2005 ja hi va haver diverses convocatòr­ies autonòmiqu­es, sinó també un gir en les prioritats del president del Govern, compostel·là de naixement, de Pontevedra d’adopció i devot de la ruta de senderisme del monestir d’Armenteira. Galícia és avui per a Rajoy molt més que la seva terra natal i la de la seva esposa, nascuda a Pontevedra i de nom Elvira Fernández Balboa. Si la pròxima setmana surt del Congrés dels Diputats amb un no a la seva investidur­a, Galícia pot ser l’antídot que, juntament amb la inesperada però insuficien­t pujada del PP el 26-J, li aplani la seva reelecció. Aquest és el pla del president del Govern en funcions, com es va posar de manifest ahir.

L’aposta de Rajoy per aconseguir que el PP mantingui a Galícia la que avui és l’única majoria absoluta de l’Espanya autonòmica es basa en la figura del president de la Xunta, Núñez Feijóo, com a candidat a la reelecció i en la divisió de l’oposició de centreesqu­erra. Així, en el seu discurs d’ahir, en castellà, sense una paraula en gallec, com sempre, va enaltir la feina d’Alberto Núñez Feijóo i va insistir que Galícia és l’única comunitat del règim comú que compleix amb les exigències comptables de Brussel·les, sense que, segons ell, això li impedeixi de créixer. I sobre les forces rivals, Rajoy va ironitzar que ofereixen una versió “millorada” del bipartit del PSOE i BNG, extremista i radical. “Si vostès no se saben governar a si mateixos, com volen governar el poble gallec?”, va preguntar en al·lusió als problemes interns d’En Marea i del PSdeG-PSOE.

Segons el seu entorn, i si es rebutja la seva investidur­a, Rajoy preveu reeditar la seva campanya rural del 2009, que va contribuir al triomf de Feijóo i que li va obrir el camí a la Moncloa. Tot i això, en el PP gallec es perceben temors, tant en la base com a la cúpula, que una excessiva participac­ió de Rajoy pugui distorsion­ar una contesa que pretenen centrar en l’estabilita­t que ofereix la Xunta enfront del caos dels seus rivals. “Galícia, Galícia, Galícia,” és la divisa de Feijóo, que també sembla contenir una advertènci­a a la direcció central del PP. Mentre que en l’oposició es percep neguit pels recents conflictes, en els populars hi ha optimisme, fins i tot sense la majoria absoluta en les enquestes.

Rajoy pensa a reeditar la campanya d’èxit del 2009, però al PPdeG no les tenen totes

 ?? SALVADOR SAS / EFE ?? Rajoy flanquejat per Feijóo i la presidenta del Congrés, Ana Pastor
SALVADOR SAS / EFE Rajoy flanquejat per Feijóo i la presidenta del Congrés, Ana Pastor

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain