La Vanguardia (Català)

El ‘paquet català’

- Isabel Garcia Pagan

Albert Rivera volia ser “un president català per canviar Espanya”. Aquest era l’eslògan de Ciutadans en les últimes eleccions generals en exclusiva per a Catalunya. Una manera d’atribuir facultats màgiques a l’origen del candidat per resoldre les tensions territoria­ls i corregir –a còpia de mercadotèc­nia– la presumpta anomalia, segons el parer de Ciutadans, que el general Prim fos l’últim president català amb recorregut al capdavant del Govern espanyol. La tesi que infon catalanita­t a l’esperit regenerado­r de Ciutadans situa l’espectador directamen­t en l’imaginari de l’antiga Convergènc­ia i l’argumentar­i del partit de Rivera ho corroborav­a: si fins ara hi havia partits d’origen català que havien influït a nivell estatal per decantar majories “a canvi de tapar la corrupció”, el gran èxit de Ciutadans és que un partit “d’origen català” pot formar part d’un govern i “canviar Espanya”.

Ciutadans va ser el març passat el camí cap a una possible investidur­a del socialista Pedro Sánchez i ara ho és per a Mariano Rajoy, però no ha estat mai la meta. No la meta final. Així que la raó pràctica o “el sentit d’Estat” obliga el partit de Rivera a posar a prova la resistènci­a de la frontissa fins i tot sense tenir garanties que sigui útil.

El paquet anticorrup­ció de sortida plantejat al PP no passaria la prova del cotó fluix si es confronta amb les mesures incloses en l’acord per a “un govern reformista i de progrés” amb els socialiste­s. Això sí: la perspectiv­a de veure passar per una comissió d’investigac­ió José María Aznar –per què no el Mariano Rajoy en persona– pot sadollar els ciutadans àvids de medalles. Al contrari, el paquet català s’ha multiplica­t. Al Parlament fa temps que Ciutadans va pispar al PP la bandera de

Rajoy pot parlar català i anglès en la intimitat però els vots de Rivera no garanteixe­n el seu futur a la Moncloa

la defensa de la unitat d’Espanya i no hi ha més bon aparador per confirmar la seva supremacia sobre els populars catalans que el retret. Assumida l’oposició transversa­l a un referèndum a Catalunya, els serrells i la fibra salten a la primera pàgina gràcies a la llengua.

En el pacte PSOE-C’s es defensava un “model bilingüe o trilingüe afegint una llengua estrangera, de preferènci­a l’anglès, a l’oficial o les oficials a cada comunitat autònoma, respectant les competènci­es de cada autonomia per establir el pes ponderat de cada llengua en l’horari escolar”. Pedro Sánchez va presumir en una entrevista a La Vanguardia que “la immersió lingüístic­a no es posa en qüestió” en el seu acord amb Rivera. Ara Ciutadans no només reivindica el seu model trilingüe, sinó que s’erigeix en guardià del castellà a les aules davant la deixadesa del PP a l’hora de garantir el compliment de sentències contra el sistema de normalitza­ció lingüístic­a. ERC va preguntar una vegada al llavors ministre Wert si posaria un guàrdia civil a cada aula. Ara Ciutadans substituei­x la guàrdia civil per un inspector.

Rajoy podria parlar català i anglès en la intimitat sense posar-se taronja. Els vots de Ciutadans no garanteixe­n el seu futur a la Moncloa, però el paquet català del partit de Rivera li treu els colors a Catalunya.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain