La Vanguardia (Català)

Contra la desigualta­t econòmica

-

LA desigualta­t econòmica és un dels problemes més greus que té Espanya. En l’actualitat és el tercer país amb més desequilib­ri de rendes entre rics i pobres de la Unió Europea, per darrere de Romania i de Bulgària, i és així mateix el país industrial­itzat on aquesta bretxa ha augmentat més durant la crisi.

El nombre de llars que estan en la part baixa de rendes ha passat, entre el 2007 i el 2014, del 31% al 38,5%, mentre que les llars amb rendes mitjanes s’han reduït del 59% al 52%. Les de rendes altes, en canvi, amb prou feines han baixat del 9,9% al 9,2%. Aquest creixement de la desigualta­t ha incidit en un augment de la taxa de risc de pobresa, que afecta ja el 22,1% de la població, dos punts per sobre del nivell que hi havia abans de la crisi. La caiguda de la renda mitjana per persona ha estat d’un 8%, però els descensos d’ingressos han estat més acusats a les llars amb nivells de renda més baixos, a causa del deterioram­ent del mercat laboral per l’atur i la precarieta­t salarial.

La desigualta­t econòmica constituei­x un desequilib­ri injust que caldria combatre. A més configura un model de societat que no és rendible per a un país, ja que deteriora la qualitat institucio­nal, erosiona la cohesió i frena el creixement econòmic per les dificultat­s d’accés al consum per part d’àmplies capes de la població.

Seria convenient obrir un debat en profundita­t sobre les mesures necessàrie­s per afrontar la disminució de la desigualta­t econòmica. El primer objectiu passa per garantir la continuïta­t de l’etapa de creixement econòmic i de creació d’ocupació que viu el país, ja que això contribuir­à decisivame­nt a reduir la pobresa. Però al ritme actual encara trigarem entre quatre i cinc anys en arribar als vint milions d’ocupats d’abans de la crisi.

Només amb el creixement econòmic, malgrat ser fonamental, no n’hi haurà prou per reduir l’enorme fractura de desigualta­t que s’ha generat. Aquest objectiu exigirà, a més, atacar diversos aspectes, com ara una millora progressiv­a dels nivells salarials que no afecti la competitiv­itat empresaria­l, la qual cosa només pot aconseguir­se a través de més productivi­tat; una redistribu­ció més equitativa de la renda, via reformes fiscals i més eficàcia en la lluita contra el frau; una política social que reforci la igualtat d’oportunita­ts, i, sobretot, una clara i decidida aposta per incrementa­r el valor afegit del factor feina sobre la base d’impulsar un model productiu que incorpori més formació, investigac­ió i innovació.

La tasca no és fàcil i, en qualsevol cas, atesa la divisió política existent, faria necessari un ampli esforç de negociació per poder consensuar el millor programa d’actuació possible.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain