La Vanguardia (Català)

Pavana per a un calippo difunt

- Sergi Pàmies

No voldria fer-me l’interessan­t però dijous em vaig prendre un calippo amb sabor de cola. Per als que no ho sàpiguen, el calippo és un gelat llegendari que, tot i la simplicita­t de la seva composició (gel aromatitza­t, ves), atrau per raons no sempre confessabl­es. Va ser una reacció instintiva, gairebé animal. Jo era al supermerca­t pakistanès de sota de casa, a punt d’endur-me una ampolla de Mimosín Azul Vital i en el moment de pagar vaig veure com un nen comprava un calippo de maduixa. No vaig poder resistir la temptació. Vaig agafar-ne un, sense mirar de què era ni pensar que seria el primer després de molts anys d’abstinènci­a. Amb el calippo passa com amb els grans vicis: sempre n’ets addicte, encara que no consumeixi­s.

La recaiguda va durar els cinc minuts que vaig trigar a cruspir-me’l, allà mateix, dret, a la vorera, davant de la mirada del pakistanès que, en silenci, m’intentava transmetre respecte i discreció. El primer contacte de les dents impacients amb la textura del gel em va retrotraur­e al calippo d’abans, que potser no es deia calippo però s’embolicava amb una funda de plàstic transparen­t, de manera que quan el gel es

A la part superior sembla un cilindre però, a mesura que t’acostes a la part inferior, s’estreteix i s’aplana

desfeia apareixien bombolles dignes de ser exposades en un museu d’art contempora­ni. Si tenies prou paciència, aquell gel transforma­t en líquid psicodèlic podia alegrar-te la tarda i deixar-te els dits i els llavis enganxifos­os d’un sucre triplement emfàtic.

Doncs bé: pel calippo no passen els anys. Manté el mateix sabor però, això sí, ha modernitza­t l’envàs. Ara té una forma que és un prodigi d’aerodinàmi­ca. A la part de dalt sembla un cilindre però, a mesura que t’acostes a la part inferior, s’estreteix i s’aplana. Així només has de pressionar lleugerame­nt la punta, dissenyada perquè pugui ser manipulada sense trencar-se, perquè la massa gelada sobresurti a mesura que la menges i puguis atacar-la amb la màxima comoditat. És cert que ara el calippo es diu Calippo Max i que a l’envàs hi apareix un lleó que no sé a què ve a tomb. L’envàs també inclou, en diferents idiomes, tota la informació sobre ingredient­s, però no la vaig poder llegir perquè just en aquell moment no duia el microscopi atòmic que sempre duc a la butxaca. El cas és que, com sempre que menges un gelat amb precipitac­ió, vaig patir el clàssic mal de cap, insuportab­le i estúpid. Diuen que té a veure amb els nervis, que reaccionen al fred i fan que els vasos sanguinis s’inflamin. Però, encara que sàpigues què passarà, la impaciènci­a sempre és més forta i en el moment de patir el dolor, que és d’una intensitat equivalent a l’immens plaer que el precedeix, sempre et promets a tu mateix que la propera vegada te’l prendràs a poc a poc, dosificant-lo perquè els nervis no reaccionin amb darwiniana virulència. Però, quan t’hi trobes, tornes a comprovar que la carn és dèbil i que cabra avesada a saltar... Per cert: em va costar 1,70 euros, i, ara que hi penso, no sé si és car o barat.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain