La Vanguardia (Català)

L’iPhone no serà una sorpresa (o sí)

Les xarxes xineses divulguen nombrosos detalls del pròxim model de mòbil que Apple presentarà al setembre

- FRANCESC BRACERO Barcelona

Es van acabar aquells dies en què arribar a una presentaci­ó d’un nou model d’iPhone era no saber què anaves a veure. Les filtracion­s han estat una constant en la història del mòbil d’Apple, però ara els detalls arriben menys amb comptagote­s i més en cascada. El mòbil que la companyia de la poma podria presentar en la primera setmana de setembre (encara no hi ha data oficial de presentaci­ó) hauria de ser l’iPhone 7, encara que el nom del pròxim model tampoc no està clar, però sí que es coneixen ja moltes de les seves caracterís­tiques.

Sina Weibo és una xarxa social xinesa poc coneguda a Occident, híbrid entre Facebook i Twitter, a la qual accedeixen més de 250 milions d’usuaris actius i ha estat un dels principals canals de filtrat pels quals coneixem les caracterís­tiques del pròxim telèfon d’Apple. El fet que la companyia california­na necessiti utilitzar factories xineses per produir els seus dispositiu­s en determinad­es quantitats i calendaris, a més de l’enginyeria financera per a la distribuci­ó de tots els seus productes pel món, fa extremadam­ent difícil el control de les filtracion­s.

De tot això es desprenen avui dia algunes conclusion­s determinan­ts sobre el pròxim iPhone i uns quants interrogan­ts. Un dels elements que més criden l’atenció del nou iPhone és la desaparici­ó del connector jack d’auriculars. Aquest tradiciona­l connector circular és un dels estàndards més antics del món tecnològic.

En espera de conèixer les explicacio­ns d’Apple sobre aquesta substituci­ó, ja es pot avançar que serà polèmica i, per les reaccions a internet, rebutjada per una part dels usuaris, reticents a haver de canviar d’auriculars o a comprar un adaptador per poder fer servir els que desitgi en un nou iPhone.

L’única connexió disponible al telèfon serà el connector Lightning, presentat per primera vegada fa quatre anys, amb el llançament de l’iPhone 5. Ara és el connector estàndard d’Apple per als seus dispositiu­s amb el sistema operatiu mòbil iOS.

Entre les raons d’Apple per a l’eliminació del connector d’auriculars hi ha el guany d’espai lliure per a altres components i, en especial, per a la bateria en un telèfon que podria tendir a ser més fi (1 mil·límetre en aparença), encara que a les fotos que han mostrat les xarxes xineses les formes del possible iPhone 7 són gairebé idèntiques als actuals iPhone 6/6S.

Els canvis mes dràstics per a l’iPhone podrien arribar, segons analistes com Ming Chi Kuo, de KGI Securities, l’any vinent, quan es compleix el desè aniversari del telèfon d’Apple. Per a aquella efemèride poden esperar-se una pantalla corbada amb tecnologia OLED i l’eliminació del sensor d’empremtes per integrar-lo dins d’ella.

En conseqüènc­ia, el nou mòbil

La desaparici­ó del connector d’auricular i una doble càmera en un model, algunes de les novetats

de la companyia de la poma tindrà un aspecte més semblant al d’anys anteriors i trencarà la tendència marcada fins ara de canvi de disseny en un cicle de cada dos anys. El 2014, el llançament de l’iPhone 6 amb dues mides de pantalla de més dimensions va incrementa­r les vendes un 37% l’any fiscal que acabava el setembre del 2015.

El mantenimen­t del disseny extern no seria obstacle per a la substituci­ó del botó d’inici, fins ara mecànic, per un Touch ID, sensible a la pressió i capaç de tornar una resposta hàptica a l’usuari. El canvi d’aquest element i del connector d’auriculars fa pensar que la pròxima generació de l’iPhone serà a prova de remullades.

La imatge també haurà de ser un punt fort del nou iPhone. Les filtracion­s han mostrat un sensor amb estabilitz­ador òptic d’imatge i, en el model més gran, una doble càmera que acostarà encara més les fotografie­s fetes a les que es poden fer amb càmeres fotogràfiq­ues.

La solució a aquestes incògnites arribarà, probableme­nt, en poc més d’una setmana, encara que Weibo ens aixafi alguna sorpresa.

 ?? BLOOMBERG ?? Un grup de persones fa cua a Palo Alto (Califòrnia) el setembre del 2015 per comprar l’últim iPhone 6S
BLOOMBERG Un grup de persones fa cua a Palo Alto (Califòrnia) el setembre del 2015 per comprar l’últim iPhone 6S
 ?? JUSTIN SULLIVAN / AFP ?? El conseller delegat d’Apple, Tim Cook
JUSTIN SULLIVAN / AFP El conseller delegat d’Apple, Tim Cook

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain