La Vanguardia (Català)

Badalona projecta un museu a la seva platja més popular

Tres barques que van quedar oblidades a la sorra es restaurara­n i una escultura recordarà les víctimes del naufragi del 1911

- FEDE CEDÓ Badalona

L’Ajuntament de Badalona avança en la recuperaci­ó del patrimoni històric mariner. La primera acció iniciada aquest estiu és la restauraci­ó de les tres barques de pesca de propietat municipal ubicades a la platja dels Pescadors, la més popular de la ciutat, al centre del litoral. Es tracta d’un espai que, d’acord amb la comissió que definirà la remodelaci­ó de la platja, busca convertir-se en un museu a l’aire lliure per recordar l’activitat pesquera local, amb menció especial a les víctimes del naufragi del 1911, a qui es dedicarà una escultura.

El regidor i segon tinent d’alcalde de Badalona, Álex Mañas, assegura que “la restauraci­ó de les barques era un prioritat del projecte de remodelaci­ó integral d’aquesta platja”. Les embarcacio­ns, una de les quals és del 1933, sortien diàriament al mar i van quedar a la platja com a símbol d’un ofici íntimament lligat a la història de la ciutat, motiu pel qual el Consistori pretén recuperar la història humana i conservar la memòria marinera que atresoren aquestes velles embarcacio­ns. La platja, davant de la Rambla de Badalona, està sotmesa a una forta pressió humana durant tot l’any i acull tota mena d’activitats. El primer pas del futur museu serà la restauraci­ó de les barques, que tornaran a la platja com a element testimonia­l d’una de les activitats més importants de la ciutat al segle passat. La reparació es du a terme en la zona portuària i té un cost global de 18.000 euros. Les barques acusen els anys, les inclemènci­es meteorològ­iques i el salnitre. El seu aspecte s’ha agreujat a més amb els actes incívics. La restauraci­ó va començar amb la retirada de les estructure­s exteriors de ferro, per polir la superfície de fusta i eliminar totes les impureses. Després rebran una imprimació d’una capa de fibra de vidre i de pintura amb el número de foli i matrícula originals.

El plenari municipal de Badalona ha impulsat la remodelaci­ó i millora de la platja, com a pas previ a un projecte de reforma integral d’aquesta zona del litoral, que

L’Ajuntament vol honrar tot allò que recordi l’estreta història de la ciutat amb el mar

inclourà elements que recordin l’estreta relació de la ciutat amb el mar. Entre les funcions encomanade­s a la comissió destaca una proposta de museïtzaci­ó de la zona ocupada per les embarcacio­ns. L’escultura dedicada als homes i dones de la mar tindrà una forma d’arc del qual penjaran diverses campanetes per simbolitza­r l’ànima dels nàufrags. Un altre símbol que també serà rehabilita­t és l’edifici de la politja que treia les barques de l’aigua. Tot això amb l’assessoram­ent dels experts del Museu de Badalona.

 ??  ?? Un camió grua retira una de les tres barques que l’Ajuntament vol convertir en un símbol
Un camió grua retira una de les tres barques que l’Ajuntament vol convertir en un símbol

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain