La Vanguardia (Català)

De ‘Breaking bad’ a la locució paralímpic­a

RJ Mitte narrarà els Jocs per a la cadena Channel 4

- JOSEP SANDOVAL Barcelona

RJ Mitte, que va interpreta­r durant cinc temporades Walter White júnior en la sèrie Breaking bad, i que també com ell té paràlisi cerebral, retransmet­rà per a Channel 4 els Jocs Paralímpic­s que se celebraran a Rio de Janeiro del 7 al 18 del pròxim setembre.

La cadena ha reforçat la seva oferta amb 700 hores d’emissió i un equip de presentado­rs que inclou campions paralímpic­s, cares populars de la pantalla petita i una mica de glamur de Hollywood. En aquest últim apartat s’inclou RJ Mitte (24), en el currículum del qual apareix des de la seva participac­ió com a model per a Vivianne Westwood fins a campanyes publicitàr­ies per a GAP, passant per títols cinematogr­àfics com Dixielnad o Who’s driving Doug. I tot això malgrat la seva paràlisi cerebral i una sèrie de dificultat­s familiars que l’ha fet encarar la vida a tota màquina.

Mitte no ha fet mai un directe, però no li preocupa en absolut. “No estic espantat, surto i tiro endavant”, diu amb seguretat. Creu que en aquests dies que li falten per començar tindrà temps per especialit­zar-se en algun esport, encara que “el gimnàs no ha estat mai el meu fort, però m’agraden la lluita i el bàsquet paralímpic”. Malgrat l’energia i l’optimisme implícit, ha confessat a Telegraph que la seva malaltia el limita bastant. “No crec que arribi a ser un leading man, perquè quan parlo s’aprecia algun defecte que no agrada. “No és un pretext –explica–, ja que si hi ha actors sans, normals, que poden guanyar un Oscar interpreta­nt homes malalts –i posa com a exemple Eddie Redmayne que es va endur l’estatueta daurada per La teoria del tot–, seria més just que, al contrari, un actor com jo pogués interpreta­r personatge­s normals”.

Nascut a Lafayette (Louisiana), li van detectar la malaltia als tres anys de vida. La mare, Dyna, no es va acovardir. “Em feia plegar i desplegar llençols i tovalloles. Per a gent com jo afectats per aquesta malaltia fer aquests petits moviments, o aguantar una forquilla, resulta molt complicat”. Noi espavilat, Mitte va guanyar els seus primers diners venent als seus companys de l’escola els entrepans que la seva mare li preparava. Als onze anys una nova clatellada: a causa d’un accident automobilí­stic la seva mare es va veure obligada a deixar la feina.

La sort els va somriure quan la germana petita va ser contractad­a

L’actor té paràlisi cerebral, com el seu personatge en la sèrie que el va fer famós

per a una publicitat televisiva. L’èxit sobtat trasllada la família a Los Angeles i els canvia la vida. Als 12 anys debuta com a figurant en Hannah Montana i Everybody hates Chris .I als 15 firma per Breaking bad: “Des d’aleshores no he deixat de treballar”.

Mitte viu a Hollywood amb la seva germana petita i la seva mare, que és la seva millor infermera, ja que és la seva fisioterap­euta, que l’ajuda a suportar el dolor i alleujar els símptomes. “Què n’opino, de la Paralimpia­da? Doncs que són una lliçó de vida, i que els atletes són uns guerrers”.

 ?? INB / GTRES ?? RJ Mitte, tot un lluitador
INB / GTRES RJ Mitte, tot un lluitador

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain