La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Et cordes un vestit, tal vegada per posar-te a treballar en un hotel. Músics vells una mica tocats del bolet. 2 Redueixo tot fent apòcopes. Quimèric. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 3 Pelar algú. Radical isòmer derivat del toluè. 4 Com perdre oxigen. Trajectòri­a pètria que serveix per definir alguns tirs mal dirigits al bàsquet. Som un caos. 5 Majors o menors, o fins i tot plantígrad­es. Estima la dida. La peça interior de la nansa de pescar, per on entra el peix.

6 Nitrogen. Estimeu. Basc. 7 Eduqueu sense vocalitzar. Que s’esdevé al mateix temps. No és pas de la corda dels sentimenta­ls. 8 Expresses la teva hilaritat. Això no diu mai ai. Extremitat­s que, ben agitades, et fan elevar. Mulla perquè no mira.

9 Nadó tocatardà per antonomàsi­a. Aïlla, probableme­nt la i. 10 Anul·lar una sentència en funció d’un recurs. Volem el cap de la cadernera. Comencem a mitigar-ho tot. 11 Valc per quan no funciona. El primer plat magrebí que entusiasma les puntaires. Cabòries en un dia de boira a la costa gallega. 12 Deixar per mort. Amuntega. Iridi. 13 Acolorir a còpia de pinzells. Que fa olor d’all. 14 Entès, sense cap mena de dubte. Plena d’ondes.

VERTICALS 1 Menjador amb sortida a l’exterior. Zona sense vegetació. 2 Abundants, fèrtils. Relatiu a l’ensenyamen­t. 3 Mig ho toqueu. Fas el primer cop a Wimbledon i el dirigeixes contra els carters reials. Agitadamen­t nul. 4 Tot ho omplim. Provoca. 5 Reaccions pròpies de ments adolescent­s. Netejar la roba al safareig pel mètode antic. 6 Est. Dues que en fan mil. Porters de palau, segurament molt queixosos. Ribes gens romàntique­s. 7 Transpirar­à. A nosaltres. La lletra que borda. En un tres i no res. 8 Magall que serveix per escatar la terra. Entra en un pis buit sense pagar res a canvi.

9 Vibració audible. Posa els canalons al forn i els torra. L’acullo a la residència de la tercera edat. 10 Intenta que l’escullin per a un càrrec. L’estat que admet liqüefacci­ó. Llana que t’impedeix vocalitzar. 11 M’instal·lo entre el brancatge. Afeccions que produeixen grans i seborrea. Càrrec militar magrebí. 12 S’ajau al sofà totalment escarxofat. Aquesta és de poca profundita­t. Mamo sense ajuntar mai els llavis. 13 En un tres i no res. La cabra més esvelta. Amazics que parlen numidi i viuen a Líbia.

14 Cants bíblics. Relativa a les relacions més íntimes.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain