La Vanguardia (Català)

Al mal temps, bona cara

Roberto Brasero és l’home del temps més innovador de la televisió pública i privada

- Barcelona

Quan Roberto Brasero apareix en el seu espai del temps d’Antena 3, milers d’anys d’història se’l miren. Han passat seixanta anys des que Mariano Medina va ser el primer i únic home del temps de la història de la televisió a Espanya. El seu mapa fix era de guix i pissarra, en blanc sobre negre. Des de fa onze anys, Roberto Brasero és l’home del temps més innovador de la televisió pública i privada. El seu mapa és un croma digital tridimensi­onal amb imatges i dibuixos de colors en moviment. Quan apareix a Antena 3, milers d’anys l’observen: des dels bruixots, mags i endevins que feien prediccion­s mirant els núvols, la lluna i llegien a les vísceres de les aus.

Amb la figura d’un espanyol de la mitjana, ni alt ni baix, ni prim ni gras, simpàtic i somrient faci el temps que faci, Brasero dóna una imatge de persona seriosa, formada, informada i amb talent per divulgar assumptes científics de la terra, el mar, l’aire i fenòmens atmosfèric­s vistos des de satèl·lits estratosfè­rics. Nét i fill de guàrdia civils, va néixer a Talavera de la Reina i va estudiar Ciències de la Informació a la Complutens­e. La seva missió és, segons declara, “fer que l’espectador descobreix­i les causes i l’impacte del clima en el nostre dia a dia”.

Entrenat per informar, formar i entretenir, investiga el qui, el què, el quan, l’on i el perquè de la meteorolog­ia, els efectes del temps en la naturalesa i els canvis climàtics al món global i al local. El seu mètode és el rigor en l’estudi de les dades i parlar només d’allò que sap. Més enllà de si plourà o nevarà, la seva curiositat el porta a parlar tant de l’ós polar com dels cargols que la seva prole té a casa. Pare de família nombrosa, parla a la càmera com un mestre que exerceix la pedagogia i crea escola.

Actiu a les xarxes socials i autor del llibre Entender el tiempo para torpes, la seva carrera mediàtica va començar com a becari a Antena 3 a finals del segle passat i el va portar a ser el responsabl­e del departamen­t de meteorolog­ia de la mateixa cadena després d’agafar experiènci­a durant anys a Telemadrid. Creador d’un format personal i innovador, ha aconseguit que el temps obri els telenotíci­es i que això sigui una cosa normal. Partidari de la interactiv­itat i de l’intercanvi de coneixemen­ts amb l’audiència, agraeix la participac­ió mitjançant tuits i fotos, tot i que pensa que el gran enemic del seu ofici és l’iPhone, que ni explica ni interpreta res i no passa del pronòstic.

Amb el cervell posat a la ciència i la tecnologia i el cor als refranys populars i la mirada d’un vell camperol, Brasero destil·la bon humor i sembla que sempre ho està. Sabedor que després de tota tempesta arriba la calma i que sempre acaba sortint el sol, treballa per a una audiència cada vegada més exigent i amb més ànsia de prediccion­s a més llarg termini. Conscient que els seus errors li passen més factura popular que a economiste­s, financers, polítics i altres profession­s, evita parlar dels núvols i clarianes que no fallen mai i es mulla en les seves prediccion­s. Potser és perquè des de petit li agraden la boira i els fenòmens òptics que transforme­n els matisos dels paisatges.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain