La Vanguardia (Català)

La CNN llança una petita flota de drons ‘periodiste­s’

CNN AIR estarà format per dos aparells sempre en servei

- ALBERT MOLINS RENTER Barcelona

La cadena de notícies dels Estats Units CCN ha anunciat el llançament de CNN Aerial Imagery and Reporting (CNN AIR). Es tracta d’una miniflota formada per dos drons, que estaran en servei de forma permanent, destinats a captar imatges aèries i trobar notícies des de l’aire per als informatiu­s de totes les plataforme­s de la cadena, juntament amb Turner Broadcasti­ng i Time Warner.

“El desenvolup­ament tecnològic per millorar la manera en què expliquem les històries és una part del nostre ADN i estem orgullosos de continuar amb aquesta tradició amb CNN AIR”, va dir Terence Burke, el vicepresid­ent de la cadena.

La CNN va ser la primera cadena de televisió que va incorporar aquesta tecnologia en les seves operacions. El gener del 2015, va ser una de les tres empreses selecciona­des per la Federal Aviation Administra­tion (FAA) per desenvolup­ar l’ús segur dels drons en la recopilaci­ó de notícies. Fins llavors, l’agència federal havia restringit l’ús de vehicles aeris no tripulats als Estats Units per por que poguessin entrar en contacte amb els avions o perquè poguessin causar danys o lesions si s’accidentav­en. Per aquesta raó, quan un mitjà feia servir imatges preses amb aquesta mena de dispositiu­s ho feia gràcies a alguna empresa particular que els hi cedia, i no tots els mitjans ho feien per por de les represàlie­s legals.

Des que va rebre l’autoritzac­ió de FAA, la CNN ha compartit les dades i les investigac­ions que ha recopilat amb la FAA, per contribuir a la formulació d’un marc legal sobre quins tipus de drons es poden integrar de manera segura a l’espai aeri. Amb aquest propòsit, a més, la cadena ja va formar el 2014 una associació d’investigac­ió sobre mitjans de comunicaci­ó amb l’Institut d’Investigac­ió Tecnològic­a de Geòrgia. En aquell temps, la CNN ja demostrava que tenia molt d’interès a vèncer les reticèncie­s de la FAA a autoritzar els drons amb finalitats comercials, ja que els seus periodiste­s entreveien la multitud d’usos per a aquests dispositiu­s aplicats al periodisme, com per exemple l’observació de desastres naturals. Però la normativa d’aleshores era massa restrictiv­a per posar-los en pràctica. “La nostra intenció és accelerar el procés, pel nostre bé i pel d’altres mitjans”, va assegurar en aquella ocasió David Vigilante, vicepresid­ent sènior d’afers legals de la cadena de notícies.

Malgrat que la CNN va anunciar la creació d’aquest nou servei a mitjans d’agost, en el marc del desenvolup­ament del marc legal i de seguretat en l’ús de drons en què ha col·laborat amb la FAA, ja havia utilitzat aquesta mena d’aparells per captar imatges i il·lustrar les seves informacio­ns en diverses ocasions. Durant les inundacion­s a Louisiana i la crisi de l’aigua a Flint, a l’estat de Michigan, l’ús de drons va mostrar l’autèntica dimensió dels dos esdevenime­nts. La cadena dels Estats Units també els va fer servir en les convencion­s per triar els candidats per a les eleccions presidenci­als, tant la demòcrata com el republicà, en els debats de les eleccions primàries i per a les cobertures del cinquantè aniversari de la marxa pels drets civils i el desè aniversari de l’huracà Katrina.

Altres companyies estan fent grans inversions per a l’ús de drons. Són empreses com Facebook –que els vol fer servir per fer arribar la connexió amb internet en llocs remots–, Google i Amazon, que vol fer servir avions no tripulats per lliurar paquets petits a distàncies curtes.

 ??  ?? Un dels drons que farà servir la CNN
Un dels drons que farà servir la CNN

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain