La Vanguardia (Català)

Patrimoni que honora el país i l’Església

- Joan-Enric Vives

La nostra cultura i la nostra història enfonsen les seves arrels en la fe cristiana, en una geografia eclesial feta de bisbats, monestirs i ermites. Els edificis i l’art paleocrist­ià, el temps visigòtic, el preromànic i el meravellós romànic, i gòtic, renaixemen­t, barroc, neoclàssic i modernisme…, fins arribar a nosaltres. Temples, baptisteri­s, catedrals i altres edificis, pintures, escultures, imatges, utensilis litúrgics, orfebreria, teixits i ornaments, objectes devocional­s… Tot aquest art era i és per a donar rostre al Déu que s’encarna en Jesús i que surt a l’encontre de cada generació, també a través de la bellesa de l’art. És la bellesa que salva el món (Dostoievsk­i) i obre a la transcendè­ncia.

Els bisbats de Catalunya han creat i mantenen Catalonia Sacra, que és una iniciativa per a donar a conèixer el patrimoni arquitectò­nic i artístic vinculat a l’Església catòlica, i per a ajudar a la seva coneixença i a la seva visita. Aquest patrimoni, que representa una altíssima proporció de la riquesa patrimonia­l del territori català, és el resultat de 2.000 anys de vinculació entre el cristianis­me, la cultura, la identitat i l’espiritual­itat del nostre poble. Tot aquest patrimoni i les activitats que es realitzen a les diferents diòcesis es poden trobar al portal www.catalonias­acra.cat Les propostes del projecte es resumeixen en tres: visites a les catedrals, rutes diocesanes que cada bisbat dibuixa en el seu territori, i rutes sobre la història de l’Església a Catalunya i al Principat d’Andorra.

Catalonia Sacra ofereix una programaci­ó de prop d’una cinquanten­a d’activitats repartides entre març i novembre. És una programaci­ó molt plural amb tot tipus d’activitats, que passa de la conferènci­a davant l’obra mestra, a la ruta per diferents esglésies, fins als “tallers de patrimoni”, o la invitació a assistir a festes del calendari litúrgic en què el patrimoni cultural té un paper rellevant. Catalonia Sacra reflecteix la varietat històrica, artística, geogràfica i temàtica del patrimoni cultural d’arrel religiosa. Des de l’Ebre fins als Pirineus, del calze al claustre, del romànic auster al racionalis­me del segle XX, hi ha moltes obres escampades per tota la geografia del país, que tothom hauria de conèixer i estimar, ja que per més que la titularita­t i el destí siguin eclesials, i així s’han pogut anar mantenint al llarg dels segles, són un bé per a tota la societat.

Si convé concretar, el bisbat d’Urgell organitza diverses activitats a les quals tothom hi és convidat. Aquest estiu ofereix tres itineraris: El romànic de la Val d’Aran, El romànic de la Vall de Boí i l’anomenat Sants, homes i misteris: les esglésies de les Valls d’Àneu. A més, ens convida a una visita guiada i exhaustiva a dues joies del Pirineu: l’església de la Purificaci­ó de Bossòst i l’església de Sant Vicenç d’Estamariu, amb unes pintures romàniques magnífique­s, descoberte­s recentment.

En darrer terme, Catalonia és Sacra, i ho és per aquest immens llegat, evangeli viscut, que ens revela com Déu ha actuat en aquells que el varen edificar i embellir, i que ens ha estat lliurat perquè el donem als qui vindran. L’Església que fa camí a Catalunya vol seguir les petjades dels seus predecesso­rs, mantenint el patrimoni heretat amb l’ajut de donants i de les administra­cions, bastint i conservant museus diocesans valuosos amb el patrimoni que calia defensar dels espolis, i sobretot obrint-lo al gaudi de tots els ciutadans per anunciar-los allò que és el sentit últim de tota comunitat cristiana: la vivència i la transmissi­ó de la fe en Jesucrist.

L’Església ha bastit i conservat museus diocesans valuosos amb patrimoni que calia defensar dels espolis

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain