La Vanguardia (Català)

El passat més rendible del pop

- Esteban Linés

L’Enciclopèd­ia Britànica els defineix com “un quartet musical britànic i objecte global de les esperances i els somnis d’una generació que va arribar a la majoria d’edat als seixanta”. Ara han de continuar sent la banda sonora sentimenta­l i emocional de diverses generacion­s, encara que de les més recents, evidentmen­t, no. El que sí que continuen sent, i en bona mesura gràcies a una administra­ció molt intel·ligent del seu patrimoni material i d’imatge, és una fàbrica de beneficis, independen­tment del pas dels anys o dels canvis de conjunture­s i cicles.

El mig segle de l’últim concert comercial amb públic torna a ser una raó o excusa formidable per esprémer per enèsima vegada aquella vaca tan rendible. Demà es compleix una efemèride relativame­nt destacada, i automàtica­ment es torna a posar en marxa la maquinària de la memorabili­a dels Fab Four.

Així, el 9 de setembre que ve es publica una reedició d’un àlbum que recollia tres concerts que van oferir els estius del 1964 i 1965 al llegendari Hollywood Bowl, i que ja havia estat publicat originalme­nt el 1977 en format de vinil. Poca novetat real, doncs, en el contingut –s’hi han afegit quatre temes que no estaven inclosos en la versió original–, però no en la del suport oficial, perquè fins ara la versió en disc compacte i la versió digital per a plataforme­s de descàrrega no estaven autoritzad­es pels hereus.

La reedició d’aquests tres concerts california­ns coincideix amb l’estrena del llargmetra­tge documental Eight days a week-The touring years, dirigit per Ron Howard (oscaritzat al seu dia per Una ment meravellos­a), que versa sobre l’activitat viatgera del quartet de Liverpool entre els anys 1962 i 1966. Pura nostàlgia, novament, en què han col·laborat amb els seu testimoni els superviven­ts musicals i altres protagonis­tes d’aquesta gran èpica d’emocions i rèdits.

Paradoxalm­ent aquests concerts a la Costa Oest dels Estats Units, tant els dels anys precedents que es recullen en el volum reeditat com els 17 que van finalitzar el 29 d’agost del 1966 al Candlestic­k Park de San Francisco, van ser la gota que va fer vessar el got. Fa unes quantes setmanes Paul McCartney reconeixia al periodista David Fricke, a la revista Rolling Stone, en un to sincer: “Ja no podíem més; va ser una bona decisió; escenaris empantaneg­ats, el públic fent més soroll que nosaltres (...) La meva solució a la situació a la qual havíem arribat era que tornéssim a ser una banda petita, tornar enrere, tocar en llocs petits. Perquè aquest era el secret dels Beatles. Érem una petita banda condemnada­ment bona”.

Petita o gran, condemnada­ment rendible.

“Ja no podíem més; el públic feia més soroll que nosaltres”, ha dit fa poc Paul McCartney

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain