La Vanguardia (Català)

Llocs de treball industrial­s

- Enric Llarch Economista

La millora de les dades del mercat de treball ve acompanyad­a sovint dels laments per la persistènc­ia del model productiu vigent abans de la crisi, caracterit­zat per l’hegemonia dels serveis a l’hora de generar ocupació. Efectivame­nt, dels pocs més de 100.000 llocs de treball nets creats a Catalunya durant els darrers dotze mesos, més del 90% correspone­n als serveis. I sort en tenim, perquè dotze mesos abans, quan la indústria va crear dos de cada tres llocs de treball nets, el total generat només va arribar als 35.000.

Si ens quedem aquí, podem pensar que es tracta, sobretot, de serveis personals oferts pel sector privat en l’àmbit de l’hostaleria, la restauraci­ó i el comerç. És a dir, d’activitats molt vinculades al principal motor de la recuperaci­ó, el consum intern amb l’afegit del turisme.

La temporalit­at de molts d’aquests llocs de treball creats i les baixes retribucio­ns vigents als serveis personals s’afegeixen a la mala fama que qualsevol element vinculat al turisme arrossega últimament a casa nostra.

Tanmateix, en els dotze darrers mesos, l’ocupació neta generada al sector turístic ha crescut un escadusser 1,5% i el comerç al detall un 5%. Per tant, hem d’anar en compte que els discursos preestable­rts no ens facin confondre l’anàlisi amb la realitat. En aquest període els serveis que han crescut més han estat l’educació, el transport, el comerç a l’engròs, la sanitat i les activitats immobiliàr­ies.

Hi ha alguna veu, però, que se situa en l’extrem oposat. Si, al costat dels serveis, l’altre gran generador d’ocupació precrisi –i amb uns nivells retributiu­s força elevats– va ser la construcci­ó, només aconseguir­em donar feina a l’encara ingent exèrcit d’aturats que tenim si la construcci­ó creix decididame­nt. Però els efectes perversos que comportari­a

La política industrial ha de passar per evitar empreses i sectors que obtinguin rendibilit­ats desmesurad­es

un nou sobredimen­sionament de la construcci­ó no fan aconsellab­le que tornem a generar bombolles immobiliàr­ies.

Arribats a aquest punt, molta gent propugna que hem de recuperar la tradiciona­l especialit­zació industrial del país, però resulta molt difícil lluitar contra la terciaritz­ació general de les economies avançades i els productes manufactur­ats –a diferència dels serveis–, que estan directamen­t exposats a la competènci­a dels països emergents. I el més important, quan les empreses i els emprenedor­s es troben amb la possibilit­at de generar guanys ràpids i elevats, ja sigui en el turisme, en la construcci­ó o qualsevol nova tendència del consum, abandonen qualsevol vel·leïtat industrial. I només cal veure quantes empreses manufactur­eres familiars han convertit la fàbrica en societats d’inversió.

Així doncs, probableme­nt bona part de la política industrial ha de passar per evitar que hi hagi empreses i sectors que obtinguin rendibilit­ats desmesurad­es a través de processos especulati­us, legislació laboral a mida o demanda pública captiva. Aleshores, potser sí que al nostre país renaixeran les vocacions industrial­s i la generació de llocs de treball en el sector.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain