La Vanguardia (Català)

Posar en relleu l’experiènci­a

- Barcelona MAR GALTÉS

Moltes vegades les dones pequem d’infravalor­ar-nos. Els homes saben vendre’s millor: n’hi ha alguns que d’una ampolla d’aigua de plàstic en fan un moet&chandon”, fa broma l’advocada Nieves Briz, sòcia del despatx Jausas. La reflexió ve a tomb perquè recentment Briz ha entrat a formar part d’Internatio­nal Women’s Forum (IWF), considerat un dels grans think tank a nivell mundial per promoure la participac­ió de la dona en els processos de presa de decisions. L’IWF va ser creat a Nova York el 1974 i des del 1982 té caràcter internacio­nal: reuneix 6.000 dones, de les quals 50 són espanyoles (a Barcelona hi ha també Eugenia Bieto, Nuria Chinchilla, Regina Llopis, Carmen Mur, Aurora Catà o Nuria Basi). Per entrar a l’IWF “t’han de proposar, presentes les credencial­s i passes per un estricte comitè”, explica Briz. I encara que la seva és una trajectòri­a consolidad­a al món de les fusions i adquisicio­ns, Briz reconeix que precisamen­t aquest exercici “va bé per posar en relleu el que has fet, i llavors t’adones que no ho has fet tan malament!”.

Nieves Briz Puertas (Barcelona, 1963) va ser la primera advocada en una família d’enginyers. Després d’un breu pas pel Regne Unit, el 1988 es va incorporar a Arthur Young, que al cap de pocs mesos es fusionaria amb Ernst & Whinney. I a Ernst&Young va passar els 25 anys següents “obrint camí. Vaig ser la primera dona que era gerent. En un món tan masculí, crec que els feia gràcia!”. El 1998, amb 35 anys, va ser la primera sòcia nacional, i el 2000, sòcia de quota. “No m’he sentit mai discrimina­da, però sí que he sentit que havia de fer molt més per arribar al mateix”.

Briz ha participat en més d’un centenar d’operacions de fusions i adquisicio­ns, “cada una té la seva gràcia, el seu aprenentat­ge”. És una activitat especialme­nt absorbent, amb tancaments d’operacions que signifique­n molts viatges i dies i nits sense dormir. I això, des del punt de vista de la dona profession­al, mare de dos fills (que ara ja tenen 20 i 14 anys) i amb un marit executiu de multinacio­nal, significa que sol complir-se la llei de Murphy: “tinc moltes anècdotes, de nens malalts just quan estàs de viatge o tancada en una negociació... No pots perdre la calma. Però sense el meu marit i la família no hauria pogut fer ni la meitat del que he fet”. El 2009, en el context del procés de globalitza­ció d’E&Y, Nieves Briz va entrar a formar part d’un comitè europeu per gestionar els riscos i la qualitat dels serveis legals de l’organitzac­ió. Però en la vida hi ha etapes, i sent directora de l’àrea legal de l’oficina d’E&Y a Barcelona, a l’estiu del 2013 va decidir deixar el món de les Big Four i assumir un nou repte com a sòcia de Jausas, un bufet amb oficina a Barcelona i Madrid en què “puc desenvolup­ar el meu esperit emprenedor, tenir més visibilita­t. Qualsevol iniciativa es valora, i si resulta interessan­t, pots posar-la en marxa”. Com la Xina Desk que va impulsar poc després de la seva arribada a Jausas, per posicionar-se en el creixent flux d’inversions asiàtiques cap a Europa. Viatja sovint a la Xina, “a visitar empreses i despatxos d’advocats, perquè la gestió de contactes és fonamental”.

Entusiasta del networking, un altre dels seus reptes ara és aplicar la seva experiènci­a com a membre en consells d’administra­ció. “És important que hi hagi independen­ts, i saber el que pots aportar en una empresa: com a advocat, però també orientació pràctica, alineada amb l’estratègia”. Una filosofia que té molt a veure amb el que conrea l’IWF: “Persegueix l’empoderame­nt de la dona, però des d’una perspectiv­a diferent. Es tracten temes de tota mena, des de la transforma­ció digital a la intel·ligència artificial. I també hi participen homes: si volem ser agents de transforma­ció, no se’ls pot excloure del debat. La diversitat sempre és important”. Té clar que “no és que no hi hagi dones preparades i amb coses per dir, que n’hi ha! Però la falta de visibilita­t de les dones als llocs de decisió es deu més al fet que molts moviments de dones són endogàmics, no funcionen de forma coordinada i provoquen rebuig. És una pena que encara hàgim de parlar en aquests termes, però per superar-ho cal incorporar els homes al debat”.

“Per superar la falta de dones als llocs de decisió cal incorporar els homes al debat”

 ?? GUSTAVO BEJER ??
GUSTAVO BEJER

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain