La Vanguardia (Català)

Europa dóna per perdut l’acord de comerç amb els EUA

El vicecancel­ler alemany considera fracassada de facto la negociació del TTIP

- BERLÍN Efe

El tractat de lliure comerç que es negocia des de fa dos anys entre la UE i els Estats Units està en risc. El ministre d’Economia alemany és el primer mandatari europeu que augura el fracàs de les converses.

El ministre d’Economia i Energia alemany, Sigmar Gabriel, va donar ahir “de facto per fracassat” el procés de negociació per a la firma del tractat comercial entre els Estats Units i la Unió Europea conegut com a TTIP (Tractat Transatlàn­tic de Comerç i Inversions), que es negocia des de fa dos anys. Gabriel, en una roda de premsa amb ciutadans en la Jornada de Portes Obertes del Govern alemany, ha estat el primer polític europeu de primer nivell a augurar que aquesta negociació no tindrà èxit, mentre que la posició oficial de Berlín és que cal intentar que tiri endavant abans de final d’any.

El procés “està de facto fracassat, encara que ningú no ho hagi reconegut obertament”, va assegurar quan va preguntat sobre la qüestió. El ministre, que va defensar el debat intern a l’SPD a favor i en contra del TTIP, es va mostrar tot i això favorable a l’acord comercial amb el Canadà, conegut pel seu acrònim CETA, que va descriure com el nou estàndard del que han de ser aquesta mena de tractats. De fet, les declaracio­ns de Gabriel s’han de llegir també en context intern a Alemanya, en la divisió en què es troba el Govern sobre aquesta qüestió. Mentre que Angela Merkel –la seva principal valedora– i el seu partit, la CDU, són a priori partidaris de l’acord, els socialdemò­crates es mostren molt més cauts.

Alemanya és un dels països on els col·lectius en contra del TTIP més força han cobrat l’últim any. El 17 de setembre estan previstes set manifestac­ions en contra d’aquest acord comercial a sengles ciutats alemanyes, que continuara­n la línia de protestes massives com les que hi va haver l’abril passat a Hannover, durant la visita del president dels EUA, Barack Obama, o a finals de l’any passat a Berlín, on es van congregar unes 250.000 persones.

El TTIP és un vast tractat de lliure comerç que es negocia des de l’any 2013 entre les autoritats dels Estats Units i les europees. Rep el suport de les patronals europees, i també dels governs, en especial l’alemany. Els seus defensors argumenten que donaria un impuls a les relacions comercials entre les dues bandes de l’Atlàntic i accelerari­a el creixement. De fet, la idea del TTIP sorgeix en els dies que van seguir el fracàs de la ronda de Doha, el 2006, dins de l’Organitzac­ió Mundial del Comerç (OMC) sobre liberalitz­ació del comerç.

Però el TTIP ha estat objecte de fortes crítiques des de l’opinió pública. Se l’acusa de ser en realitat un xec en blanc a les grans corporacio­ns americanes. De rebaixar substancia­lment els estàndards de salut i seguretat en la comerciali­tzació d’aliments (més baixes als Estats Units que a Europa). De rebaixar la protecció al medi ambient. I de reduir fins i tot els drets laborals, perquè no recull en els seus plantejame­nts els mínims que proposa l’Organitzac­ió Internacio­nal del Treball (OIT).

Defensat per empresaris i governs, desperta recels entre les opinions públiques de França i Alemanya

Les negociacio­ns han estat secretes. Però part del contingut s’ha filtrat a l’opinió pública. I cada vegada que això ha passat, ha generat tota classe de crítiques.

En aquest context, la fermesa amb què la classe política donava suport a aquest acord s’ha erosionat. Sobretot després del resultat del Brexit i el temor que la seva firma desencaden­i noves reaccions i doni ales a tota mena de populismes. De fet, analistes com Wolfgang Munchau han assenyalat des del Financial Times que el millor que podria fer Europa després del Brexit és aparcar aquestes negociacio­ns.

Fonts diplomàtiq­ues, molt més pragmàtiqu­es, van assenyalar ahir a l’agència France Presse que el més prudent seria “endarrerir les discussion­s sobre el tractat” per després de l’any 2017, una vegada ja s’hagin celebrat les eleccions a la presidènci­a a França i Alemanya. L’opinió pública francesa és majoritàri­ament contrària al TTIP.

 ?? LOUISA GOULIAMAKI / AFP ?? Sigmar Gabriel, vicecancel­ler alemany
LOUISA GOULIAMAKI / AFP Sigmar Gabriel, vicecancel­ler alemany

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain