La Vanguardia (Català)

El Corte Inglés eleva el benefici un 35% i creixen les vendes

La companyia inicia la comerciali­tzació dels seus productes a la Xina i el Regne Unit

- CONCHI LAFRAYA Madrid MÉS INFORMACIÓ SOBRE EL GRUP DE LA DISTRIBUCI­Ó A www.lavanguard­ia.com

El Corte Inglés va celebrar ahir la junta d’accioniste­s i el consell d’administra­ció del seu exercici número 75, durant el qual ha incrementa­t les vendes un 4,3% i els beneficis han crescut un 35%. Va ser una assemblea tranquil·la, un any després que es canviessin els estatuts del grup per fer entrar al capital l’inversor qatarià Hamad bin Jasim al-Zani, que va aportar 1.000 milions i va passar a tenir el 10% del capital.

En el discurs davant la junta d’accioniste­s, el president, Dimas Gimeno, va oferir les grans xifres del passat exercici, que s’estén entre l’1 de març del 2015 i el 29 de febrer del 2016. El gegant de la distribuci­ó va guanyar (benefici net atribuïble a la societat dominant) 155,93 milions d’euros, un 35,3% més; les vendes, al seu torn, van assolir els 15.219,84 milions d’euros, un 4,3% més, i l’ebitda (benefici brut d’explotació) es va situar en 912,51 milions d’euros, un 10,42% més.

Els fons propis van pujar un 11,45%, fins als 9.966,38 milions d’euros, fruit de la injecció de capital del nou inversor. L’últim any, el deute net del grup s’ha reduït 1.000 milions, fins als 3.834 milions d’euros. Finalment, les inversions es van reduir gairebé un 20%, fins als 358,9 milions d’euros (perquè l’any anterior s’havia realitzat una inversió extraordin­ària relacionad­a amb Adif).

Quan va acabar el passat exercici, el grup tenia 91.931 empleats, la qual cosa representa un augment de 494 llocs de treball. No obstant això, a principis del 2016, el grup va activar un pla de jubilacion­s al qual s’han acollit 1.300 persones (l’equivalent a l’1,4% de la plantilla) i que ha comportat un cost de 150 milions d’euros per al grup.

Des del punt de vista financer, Gimeno va ressaltar tant els efectes de la injecció de capital de 1.000 milions d’euros com els 300 milions captats en una col·locació de pagarés al mercat alternatiu de renda fixa “que ens ha permès aconseguir un finançamen­t més diversific­at i per un cost inferior que el nostre circulant”. I va afegir: “La millora financera i de resultats operatius de la companyia i la reducció de deute permetran que al final d’aquest any s’aconseguei­xi fins i tot un 33% de reducció dels costos financers”.

En sintonia amb aquesta política, l’empresa va activar un pla de reducció de despeses del voltant del 30%, la qual cosa ha permès que el benefici net augmenti en un espectacul­ar 35,3%.

Si s’analitzen els diferents formats de què disposa el grup, els grans magatzems, l’agència de viatges i els hipermerca­ts represente­n el 87,3% de les vendes. Des del punt de vista del resultat net, tots els formats van donar beneficis el 2015, tret de la divisió de bricolatge, Bricor, que va aportar pèrdues de 8,67 milions d’euros.

La recuperaci­ó del consum, però, tot i que és continuada, encara és lenta. I això es va notar en els beneficis dels grans magatzems, que van aportar un 8,7% menys que a l’exercici anterior, fins a 170,03 milions d’euros. També als hipermerca­ts, on els beneficis van caure un 99,7%, fins a 0,02 milions d’euros. Contràriam­ent, la reordenaci­ó en el format de les botigues de proximitat, Supercor, ha contribuït a fer que aquesta ensenya deixi enrere les pèrdues de l’any anterior per aconseguir un benefici de 0,26 milions d’euros. Les notícies més bones sempre les dona , com en els últims exercicis, la divisió de viatges d’El Corte Inglés, consolidad­a ja com la segona ensenya en facturació del grup i en aportació de beneficis (tot i que aquest any, les asseguranc­es l’han superat en guanys).

Sobre l’expansió al mercat internacio­nal, el grup de distribuci­ó continua analitzant oportunita­ts, però no ha pres cap decisió ferma. Dimas Gimeno va parlar, això sí, del que són els primers passos per entrar en altres països: “Hem iniciat la comerciali­tzació de productes

El grup ha elevat els fons propis i ha reduït el deute en 1.000 milions

espanyols a la Xina, tant de marca pròpia com d’altres firmes rellevants, i hem començat a vendre productes de la marca El Corte Inglés als supermerca­ts del Regne Unit”.

Sobre la sortida a borsa de l’empresa o l’entrada de més accioniste­s al grup, fonts oficials de la companyia van matisar que “no hi ha res sobre la taula en aquests moments”. Una altra cosa és que es continuïn analitzant els mercats financers per temptejar noves emissions de deute.

Sobre el negoci en línia i la irrupció d’empreses com Amazon, Gimeno va emfatitzar que El Corte Inglés s’ha posicionat com una empresa “omnicanal, amb més de 8 milions de clients registrats al web”. No obstant això, no va determinar les xifres de les vendes en aquest canal. Sobre mètodes de pagament, el que és avui el primer emissor de targetes privades a Espanya oferirà als clients la possibilit­at de pagar a través de Samsung Pay.

En relació amb la crisi, Dimas Gimeno va manifestar que està “parcialmen­t superada, però ens ha ensenyat prou lliçons per saber anticipar-nos a possibles i mai descartabl­es noves dificultat­s”. Gimeno va avançar, això sí, que els resultats del primer semestre d’aquest 2016-2017 “són esperançad­ors”.

“La crisi està parcialmen­t superada, però ens ha ensenyat moltes lliçons”

 ??  ??
 ?? ANDREA COMAS / REUTERS ?? Dimas Gimeno, president d’El Corte Inglés, ahir a Madrid a l’entrada de la junta
ANDREA COMAS / REUTERS Dimas Gimeno, president d’El Corte Inglés, ahir a Madrid a l’entrada de la junta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain