La Vanguardia (Català)

Un litoral massa ocupat pel ciment

Més del 35% de la primera línia de la costa mediterràn­ia està urbanitzad­a

- ANTONIO CERRILLO Barcelona

Espanya continua, almenys fins a l’any 2011, el galopant procés d’urbanitzac­ió a tota la costa. I esgota els últims espais que li manquen per construir. La regió mediterràn­ia és amb diferència la zona més urbanitzad­a. L’any 2011, ja s’havia transforma­t el 35,28% de la primera línia costanera (la franja dels primers 500 metres). El que més sorprèn, no obstant això, és la velocitat a què s’ha produït aquesta transforma­ció del litoral mediterran­i, ja que en els últims 25 anys (entre el 1987 i el 2011), a la franja litoral de dos quilòmetre­s, s’ha urbanitzat el 30% de tot el construït al llarg de la història en aquella zona. Tot això ho explica l’informe Canvis d’ocupació del sòl a la costa 2016, elaborat per l’Observator­i de la Sostenibil­itat, entitat que reuneix ecòlegs, enginyers, economiste­s i altres experts.

Els autors de l’estudi (Raúl Estevez, Fernando Prieto i Carlos Alfonso) consideren molt preocupant l’alt grau d’urbanitzac­ió (edificacio­ns, equipament­s, instal·lacions) de la primera línia de mar i alerten que el monocultiu turístic com a motor econòmic “presenta greus riscos” per a una economia pròspera i perdurable. També destaquen que en paral·lel s’ha produït la desaparici­ó d’ecosisteme­s naturals de gran interès en la costa, com ara dunes, arenys, zones forestals o estepàries, que han estat transforma­des en zones artificial­s. Per això, reclamen augmentar les àrees protegides al litoral, per prevenir una nova acceleraci­ó urbanitzad­ora en cas d’una reactivaci­ó econòmica pronunciad­a.

El resultat és que a les províncies de Màlaga, València, Barcelona, Castelló, Alacant i Cadis més del 50% de la superfície de la primera línia de costa (als primers 500 metres) ja ha estat ocupada. L’alteració més gran es dóna a la Costa del Sol (més del 80% a Màlaga), seguida de València (66,8%), Barcelona (63,73), Castelló (57,2%), Alacant (56,3%), Cadis (50,2%), Granada (41,5%) i Girona (39,8%).

Barcelona, Màlaga i Alacant es mantenen també en les primeres posicions en el rànquing d’ocupació a les franges costaneres de 2 i 10 quilòmetre­s. És el que es va veure l’any 1987 i el que es continua observant en el 2011, últim any analitzat. És molt destacable sobretot el fet que províncies amb una costa baixa i sorrenca, o que disposaven de molt espai lliure en la primera línia de mar, han experiment­at en els últims 25 anys (1987-2011) un gran salt qualitatiu que els ha portat també a enfilar-se a les primeres posicions en el rànquing d’ocupació de la primera línia de costa en l’època més recent. Aquest és el cas de Castelló (lloc 4), Granada (7) o Almeria (11). És com si es reproduís un model antic que tendeix a reblir també de ciment el litoral que fins ara s’havia deslliurat d’ell.

El cas de Castelló mereix un comentari a banda. L’any 1987, un 32% de la costa d’aquesta província estava urbanitzat; mentre que 25 anys després ha donat el salt més gran i ja ha consolidat aquest procés al 57% dels primers 500 metres. A més,

En els últims 25 anys s’ha ocupat el 30% del total construït a la franja de 2 km

A Castelló i València l’ocupació des del 1987 és superior al 40% del total històric

duplica en aquest període l’espai ocupat a la franja dels dos quilòmetre­s i s’aproxima molt a València en el rànquing dels 10 quilòmetre­s.

A l’extrem oposat, les regions atlàntique­s i cantàbriqu­es es mantenen en el percentatg­e més baix d’ocupació. Tot i això, crida l’atenció l’evolució de les províncies de Biscaia i de Pontevedra, que han pujat deu punts percentual­s el grau d’ocupació els últims 25 anys (Biscaia passa del 13,7% al 23,5%, i Pontevedra, de 24,6% a 34,1%).

En diferents llocs del nord d’Espanya “estan començant a formar-se incipients cordons d’urbanitzac­ió litoral que recorden els inicis de la destrucció de la costa a la Mediterràn­ia fa moltes dècades”, ressalten els autors. La resta de les províncies cantàbriqu­es han vingut registrant augments de cinc punts percentual­s o menys. Astúries és la que menys percentatg­e de costa artificial té en la primera línia (14%).

Espanya va camí, doncs, d’esgotar el terreny lliure davant el mar a passos de gegant. La velocitat ha estat creixent en els últims anys. El resultat global és que només entre el 1987 i el 2011 es va polir el 25% de la primera línia.

En aquest gens meritori rànquing que mesura el ritme d’alteració del litoral, Castelló ocupa la primera posició. És la província que ha patit la velocitat de transforma­ció més important i il·lustra perfectame­nt fins a quin punt l’interès immobiliar­i s’ha despertat aquí més tard que a les províncies veïnes.

També aquests números objectiven l’evolució immobiliàr­ia de València, on la cultura del maó ha caracterit­zat el model econòmic els últims anys. Així s’hi ha accelerat la dinàmica ja registrada el 1987; i els últims 25 anys s’hi ha a transforma­t més del 40% del que hi havia construït al llarg de tota la història anterior.

Al contrari, les costes ja molt alterades en dècades anteriors, com les de Catalunya, Alacant i Màlaga se situen per sota de les taxes de canvi de moltes províncies del Cantàbric o de Galícia, mentre que la pressió urbanístic­a s’hi ha desenvolup­ament sobretot a l’interior, a causa de la colmatació antiga de les zones properes a mar.

Com a solució, els autors de l’estudi publicat per l’Observator­i de la Sostenibil­itat proposen de crear reserves de sòl com a instrument per paralitzar els processos d’artificial­ització a les primeres franges de costa. En aquest sentit, propugnen un paper actiu dels ajuntament­s titulars d’aquests territoris que romanen sense urbanitzar.

També es planteja la necessitat de tenir una actitud activa per restaurar, crear i expandir els ecosisteme­s naturals: forestals, de zones humides, sistemes agraris tradiciona­ls i cordons dunars, és a dir la recuperaci­ó dels ecosisteme­s litorals tal com eren.

Castelló o Almeria han reblert l’espai lliure en els últims 25 anys

Espanya va camí d’esgotar el terreny lliure davant el mar amb passes de gegant

 ?? MANUEL LORENZO / EFE ?? Milers de turistes han gaudit del sol i el mar a la platja de Llevant de Benidorm l’últim cap de setmana d’agost
MANUEL LORENZO / EFE Milers de turistes han gaudit del sol i el mar a la platja de Llevant de Benidorm l’últim cap de setmana d’agost
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain