La Vanguardia (Català)

Vides reals en la ‘rentrée’ cinematogr­àfica

Les pel·lícules ja no s’inventen els personatge­s

- JOSEP MASSOT Barcelona

Moltes pel·lícules basades en persones i fets reals omplen la cartellera del que queda d’any: l’espia Paesa, Snowden, The Stooges, Ramon Mercader, el bombardeig de Gernika, la proesa del pilot que va aconseguir amarar un avió en flames al Hudson, una milionària que volia ser cantant d’òpera, Neruda, la ballarina (Loie Fuller) que va canviar la dansa a l’època de Toulouse-Lautrec... I al costat de tots ells, la fantasia de Tim Burton o de Zemeckis. Entre els remakes, hi ha ni més ni menys que una nova versió de Ben-Hur del 1959 –la cursa de quàdrigues, rodada en 32 dies i sense Charlton Heston!–, de Los últimos de Filipinas i de Los siete magníficos. També hi ha una seqüela: La reina de España, la segona part de La niña de mis ojos , de Fernando Trueba amb Penélope Cruz.

‘El hombre de las mil caras’ Alberto Rodríguez, després de la bona acollida de La isla mínima, el film que bevia de True detective i Crema Mississipi, firma una pel·lícula sobre l’increïble espia espanyol Francisco Paesa, un cas que es va fer públic per la rocamboles­ca detenció de l’exdirector de la Guàrdia Civil Luis Roldán, que el va ajudar a fugir d’Espanya, a estafar el dictador guineà Macías o a vendre a ETA llançamíss­ils amb sensors perquè la policia els detectés. Va ser el rei de les claveguere­s de l’Estat i va intentar passar per mort publicant la seva esquela a Tailàndia. L’interpreta Eduard Fernández (23 de setembre).

L’ull que tot ho veu Oliver Stone, amb el seu cinema antiestabl­ishment, parla, a la seva manera, del cas d’Edward J. Snowden (14 d’octubre), el militar que va revelar els documents del programa de vigilància mundial secret de l’NSA i va renunciar a la seva carrera, a la seva nòvia i a la seva pàtria. Stone va filmar la pel·lícula amb un ull a 1984 d’Orwell, l’ull que tot ho veu. Snowden va demostrar que l’ull que tot ho veu d’Orwell és cosa de nens comparat amb el que pot fer la tecnologia actual.

Vides reals Clint Eastwood ret homenatge al capità Sully Sullenberg­er (4 de novembre), que va aconseguir amarar el seu avió avariat sobre les aigües del riu Hudson i va salvar la vida a 155 persones. Quan era con- siderat un heroi popular per la seva proesa, es va posar en marxa una investigac­ió que va amenaçar la seva carrera. L’encarna Tom Hanks. Una altra vida real és la de Ramon Mercader, el comunista espanyol enviat a Mèxic per assassinar Trotsky, l’únic líder que podia fer ombra a Stalin. Dirigeix Antonio Chavarrías i el mexicà Alfonso Herreras fa el paper del comunista català (2 de setembre). Koldo Serra va aconseguir aplaudimen­ts al festival de Màlaga després de la projecció de la seva cinta Gernika, una història d’amor entre dos periodiste­s durant el terrible bombardeig de la legió Còndor sobre Gernika, considerat el primer

bombardeig indiscrimi­nat de l’aviació sobre la població civil. Entre el repartimen­t hi ha James d’Arcy, María Valverde i Jack Davenport (9 de setembre).

Milionàrie­s i ballarines

Stephen Frears, Meryl Streep i Hugh Grant units per primera vegada a Florence Foster Jenkins, una comèdia de Stephen Frears basada en l’obsessió de la riquíssima hereva Florence Forster Jenkins, que volia cantar òpera al Carnegie Hall amb una veu de l’estil de la Castafiore de Tintín (23 de setembre). Va triomfar Loie Fuller al Folies Bergère fins que Isadora Duncan va amenaçar de des- bancar-la de Stéphanie di Giusto, amb la cantant pop Soko, 21 d’octubre ).

(La bailarina,

El policia i el poeta

La que filma Pablo Larraín sobre Neruda també és una història real. El poeta acusa de traïdor el president de Xile i aquest ordena a Óscar Peluchonne­aut que el detingui. El policia contra el poeta, i Neruda, encarnat per Gael García Bernal en la clandestin­itat, es reinventa i escriu Canto general (23 de setembre).

Jarmusch, de gira amb Iggy Pop

Gimme danger és el títol del film de Jim Jarmusch sobre la gira de The Stooges (25 de novembre), la banda de l’incombusti­ble Iggy Pop als seixanta, les seves fonts d’inspiració i les seves aventures.

Cantant sota la crisi

Eduardo Cortés s’atreveix a crear històries de la crisi i dels desnonamen­ts en un musical, amb Sílvia Pérez Cruz, que encarna una mare que, endeutada amb el banc, perd el pis i ha d’anar a viure a casa dels seus pares. Amb el policia que la va desnonar i l’empleat del banc que va executar la hipoteca emprenen una lluita. Us imagineu com? Cantant i ballant! Cerca de tu casa s’estrena molt aviat, el 2 de setembre, no fos cas que la crisi s’acabés.

 ??  ??
 ??  ?? Penélope Cruz fa de l’actriu que interpreta Isabel la Catòlica
Penélope Cruz fa de l’actriu que interpreta Isabel la Catòlica
 ??  ?? Eduard Fernández és l’espia Fernando Paesa a El hombre de las mil caras
Eduard Fernández és l’espia Fernando Paesa a El hombre de las mil caras
 ??  ?? Yo, Daniel B, l’últim film de Ken Loach
Yo, Daniel B, l’últim film de Ken Loach
 ??  ?? Joseph Gordon-Levitt és Edward Snowden al film d’Oliver Stone
Joseph Gordon-Levitt és Edward Snowden al film d’Oliver Stone
 ??  ??
 ??  ?? La fantasia de Tim Burton fa volar actors i espectador­s a El hogar de Miss Peregrine para niños peculiares
La fantasia de Tim Burton fa volar actors i espectador­s a El hogar de Miss Peregrine para niños peculiares

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain