La Vanguardia (Català)

Errors que maten

Creixen les denúncies sobre greus deficiènci­es arquitectò­niques als edificis

- Roma. Correspons­al EUSEBIO VAL

El terratrèmo­l d’Amatricia, a Itàlia, ha posat en evidència, massa tard, els greus errors de construcci­ó dels edificis en un territori d’elevada activitat sísmica, una deixadesa que es troba darrere la majoria de les morts sofertes.

Els greus errors de construcci­ó i les deficiènci­es estructura­ls dels edificis, tant dels vells com dels moderns, probableme­nt van ser la causa de la majoria dels gairebé 300 morts del terratrèmo­l dels Apenins. Els indicis i les denúncies en aquest sentit es multipliqu­en: les fiscalies competents a la zona hauran de determinar responsabi­litats criminals. No només s’investigar­an empreses constructo­res i organismes públics de supervisió, sinó també propietari­s privats d’immobles.

Experts dels bombers parlen d’“ensorramen­ts anòmals”, és a dir, edificis que s’han ensorrat perquè estaven mal construïts, sovint amb teulades massa pesades per als dèbils murs que els sostenien. Hi pot haver múltiples raons per les quals algunes cases van resistir i d’altres no. A Norcia, per exemple, on es van adoptar mesures antisísmiq­ues, no hi ha hagut cap mort. A Amatrice, al contrari, van morir més de dues-centes persones. Les deficiènci­es estructura­ls poden ser causades pels materials, el disseny, els fonaments, el tipus de terreny, possibles modificaci­ons, reformes i ampliacion­s realitzade­s en cases antigues.

Un dels casos més escandalos­os és el de l’escola elemental Romolo Capranica d’Amatrice, reestructu­rada amb criteris antisísmic­s i inaugurada el 2012. L’edifici es va esfondrar majoritàri­ament. Segons el diari La Repubblica, a les obres va participar una empresa que ja havia estat investigad­a per irregulari­tats després del terratrèmo­l de L’Aquila, l’abril del 2009.

Renzo Piano, un dels arquitecte­s italians de més prestigi internacio­nal i senador vitalici, va donar suport a la idea del Govern Renzi de reconstrui­r al mateix lloc, com més aviat millor, i d’evitar aixecar nuclis urbans alternatiu­s, com es va fer a L’Aquila. Piano, en una entrevista amb el Corriere della Sera, va ser molt dur amb la seva anàlisi: “Som hereus indignes del gran patrimoni que hem heretat. Indignes perquè no el protegim. Som culpables de no escoltar. Davant les catàstrofe­s no es pot parlar de fatalitat”. Piano defensa des de fa anys un gran projecte per rehabilita­r les perifèries de les ciutats italianes mitjançant projectes “lleugers”, “de pedaç” intel·ligent. El mateix proposa per a les àrees de perillosit­at sísmica.

El papa Francesc, durant la pregària de l’Àngelus, a la plaça de Sant Pere, va anunciar que visitarà la zona del desastre “el

El prestigiós arquitecte Renzo Piano critica que “som hereus indignes d’un gran patrimoni”

més aviat possible” per confortar els superviven­ts.

Les tasques de desenrunam­ent continuen. A Amatrice es treballa diàriament per obrir una via d’accés alternativ­a, ja que una rèplica va ensorrar un pont. La solidarita­t ciutadana ha fet que ja s’hagin recaptat gairebé 10 milions d’euros per als damnificat­s. En una altra acció promoguda pel Govern, els ingressos per les entrades d’ahir a tots els museus estatals es destinaran a restaurar el ric patrimoni cultural danyat.

 ?? ANDREW MEDICHINI / AP ?? Els bombers rescaten una campana de l’església de la localitat de Rio, a prop d’Amatrice
ANDREW MEDICHINI / AP Els bombers rescaten una campana de l’església de la localitat de Rio, a prop d’Amatrice

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain