La Vanguardia (Català)

El PSOE no cedeix

Errejón acusa Rivera de “prestar-se a blanquejar la corrupció del PP”

- AITZIBER AZPEITIA Barcelona

Els socialiste­s mantenen la negativa a la candidatur­a de Mariano Rajoy malgrat la pressió que pateixen.

L’envergadur­a que va adquirir l’escenifica­ció de l’acord assolit ahir per PP i C’s per a la investidur­a de Mariano Rajoy no sembla que aconseguir­à variar la posició de rebuig que mantenen la resta de partits amb capacitat per impedir-la al Congrés. El PSOE, per exemple, es manté ferm en el seu no a Rajoy, i ahir es va abstenir de donar una resposta formal a l’acord assolit entre Rajoy i Rivera perquè el seu partit “res no té a veure” amb els “jocs florals que han estat fent el PP i Ciutadans, per al final arribar a un acord que estava adoptat per endavant”, segons va afirmar el coordinado­r de la interparla­mentària del PSOE-A i secretari de política federal del PSOE, Antonio Pradas.

“La posició del PSOE en la referida investidur­a està molt clara i és la que es va establir als òrgans federals del partit”, va recordar Pradas, mentre va exigir que el seu posicionam­ent fos respectat per la resta de forces, “igual que nosaltres respectem les decisions del PP i de C’s”.

Els socialiste­s consideren que el programa de govern amb el qual es presentarà Rajoy a la investidur­a, pactat amb C’s, “és continuist­a, conservado­r i no elimina cap de les mesures lesives, com la reforma laboral”, ni corregeix la “nefasta política territoria­l, l’enganyosa política fiscal o la inexistent política europea i internacio­nal”. S’hi suma la convicció de Pedro Sánchez i els seus que en vista de la gravetat dels casos de corrupció que assolen el PP, la seva regeneraci­ó passa necessària­ment per desplaçar-lo a l’oposició, en lloc d’indultar-lo, que és el que significar­ia que el PSOE li permetés per activa o passiva assolir la Moncloa. La conclusió dels socialiste­s és que “Espanya no necessita quatre anys més de Rajoy, i la responsabi­litat del PSOE passa per evitar-ho”. Així ho defensarà el seu secretari general, Pedro Sánchez, en el debat d’investidur­a d’aquesta setmana, en un discurs en el qual articularà el no socialista a la investidur­a de Rajoy.

Però si la present setmana desemboca en una investidur­a fallida, el president de la Generalita­t Valenciana i secretari general del PSPV, Ximo Puig, va considerar que s’ha d’obrir al si del PSOE, com també en el conjunt d’Espanya i en tots els partits, una “reflexió i debat” que en l’àmbit socialista acabarà en un comitè federal per buscar la “millor solució” i evitar unes terceres eleccions. “Tenim el mes de setembre per a aquest procés de reflexió, debat i conclusion­s”, va declarar Puig en una entrevista concedida a Europa Press. I va advertir que qualsevol canvi de posició del partit necessària­ment hauria de ser discutit en aquest comitè federal, perquè “no pot ser un plantejame­nt de caràcter personal de ningú”.

L’acord, com era de preveure, no va modificar tampoc la posició d’Units Podem enfront de la proposta d’investidur­a del candidat popular. El seu portaveu i secretari polític de Podem, Íñigo Errejón, va acusar el líder de C’s, Albert Rivera, d’haver-se “prestat a blanquejar i envernissa­r la corrupció del PP” i va qualificar l’acord d’“indigne”. Errejón va posar èmfasi que, malgrat tot, el PP no compta amb els suports necessaris per governar i va confiar en una investidur­a fallida. “Si tots es mantenen ferms, aquesta investidur­a de Rajoy és fallida i s’obre una oportunita­t per a un govern de canvi que construeix­i un país amb tots”. Per la seva part, el líder d’Esquerra Unida, Alberto Garzón, va declarar que els pactes d’investidur­a de C’s, en l’anterior legislatur­a amb el PSOE i ara amb el PP, busquen pressionar i són “postureig elevat a categoria política”.

La nota humorístic­a de la jornada la va posar el president de Cantàbria, Miguel Ángel Revilla (PRC), que va reaccionar amb un irònic missatge en el seu compte de Facebook: “Quina tensió, quins nervis, això era un desfici. Ja s’han casat!”.

Puig adverteix que qualsevol canvi de posició socialista ha de ser discutit en el seu comitè federal

 ?? DANI DUCH ?? El líder del PSOE, Pedro Sánchez, i en primer pla el portaveu d’Units Podem, Íñigo Errejón, al Congrés dels Diputats
DANI DUCH El líder del PSOE, Pedro Sánchez, i en primer pla el portaveu d’Units Podem, Íñigo Errejón, al Congrés dels Diputats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain