La Vanguardia (Català)

‘Neocon’ vota Clinton

L’evolució del conservado­risme dels EUA divideix el seu vot en l’elecció del 2016

- ANDY ROBINSON Washington

La dreta dels Estats Units ha evoluciona­t bastant des d’aquells moments després de l’11 de setembre del 2001 quan els anomenats neoconserv­adors van aconseguir el comandamen­t de l’Administra­ció de George W. Bush i van impulsar una agenda de guerres en nom de la democràcia. Gairebé 15 anys després, diversos líders neoconserv­adors donen suport a la candidatur­a de Hillary Clinton, considerad­a un falcó en política exterior després de donar suport a la guerra a l’Iraq i l’Afganistan, així com a intervenci­ons militars a Síria i Líbia, alhora que qüestionav­a l’acord amb l’Iran impulsat per Barack Obama. Mentrestan­t, una nova extrema dreta, ultranacio­nalista i racista, però molt més pragmàtica en la seva política exterior, gestiona la campanya de Donald Trump.

Paul Wolfowitz, considerat un dels arquitecte­s de la guerra de l’Iraq, acaba d’anunciar el seu suport a la candidata demòcrata. “Tinc reserves, però pot ser que em vegi forçat a votar Clinton”, va dir a Der Spiegel la setmana passada. Robert Kagan, signant del notori document New American Century, abans de l’11-S, que va proposar un agressiu programa bèl·lic per restablir l’hegemonia global dels EUA, ha organitzat actes a Washington per recaptar diners per a la campanya de Clinton. Kagan va dir al New York Times que la política exterior de Clinton “hauria estat qualificad­a de neocon, encara que evidentmen­t els seus seguidors no l’anomenen així”. Eliot Cohen, col·laborador de Wolfowitz a la Universita­t Johns Hopkins de Washington, que va defensar després de l’11-S “la declaració de la Tercera Guerra Mundial” contra l’Afganistan, l’Iraq i l’Iran, afirma que “Clinton és molt millor que Trump en política exterior”. Max Boot, analista del Consell de Relacions Exteriors, que va arremetre contra Obama per les retallades del pressupost de defensa i va mostrar-se a favor dels bombardejo­s de les forces governamen­tals a Síria, també dóna suport a Hillary.

Els neoconserv­adors rebutgen Trump per la seva insistènci­a que els Estats Units redueixin la seva presència militar global (vol que els països aliats paguin per la seva protecció) i que s’oblidi de les guerres “humanitàri­es” en nom de la democràcia. Trump ha dit que “cal construir aquesta nació, i no altres nacions”, encara que la seva defensa dels bombardejo­s nuclears contra

Wolfowitz, arquitecte de la guerra de l’Iraq, dóna suport a la candidata demòcrata

Rebutgen Trump per la seva intenció de reduir la força i la despesa militar dels EUA

l’Estat Islàmic l’allunyen de la tradició de l’aïllacioni­sme conservado­r. Wolfowitz va dir: “Seria un enorme error abandonar la promoció de la democràcia” a l’exterior.

Els neoconserv­adors compten amb el fet que Clinton adopti una estratègia més agressiva en la defensa dels “valors dels Estats Units” a escala mundial que Obama, la política exterior del qual ha estat més cauta. A diferència d’Obama, Clinton manté la filosofia de l’“excepciona­litat americana”, segons Ed Luce, l’autor del llibre América en la era del descontent­o. Aquesta excepciona­litat, caldria afegir, va unida en el manual neocon a la defensa incondicio­nal d’Israel, que Obama ha qüestionat, encara que sigui tèbiament.

D’aquí l’extraordin­ari dilema que afronten molts votants davant les eleccions. Mentre torna, en el discurs de Clinton, el neoconserv­adorisme rebutjat tan contundent­ment per l’electorat després dels anys de Bush, l’altra faceta gens atractiva de la dreta es manifesta en la campanya de Trump. Tal com va denunciar la mateixa candidata demòcrata en un discurs la setmana passada a Nevada, Trump “està ajudant que un grup radical de la ultradreta segresti el partit Republicà” en nom d’una “emergent ideologia de racisme”. Steve Bannon, el nou assessor de Trump, el director del mitjà extremista Breitbart, “rebutja el conservado­risme tradiciona­l, promociona el nacionalis­me i considera que la immigració i el multicultu­ralisme represente­n una amenaça per a la identitat blanca”, segons The Wall Street Journal.

L’estratègia ultranacio­nalista

d’aquest programa xoca contra la global, tant dels neoliberal­s que han dominat el discurs econòmic des dels anys de Reagan com dels neoconserv­adors, tal com es va veure en el disseny de l’ocupació de l’Iraq, en què la privatitza­ció d’empreses estatals i la liberalitz­ació de l’economia van ser les primeres mesures adoptades després de la caiguda de Bagdad. Aquestes dues agendes es considerav­en complement­s des de l’òptica neoconserv­adora. La democràcia s’expandiria gràcies a l’aclaparado­ra superiorit­at militar dels EUA i la democràcia s’identifica­va amb l’economia de mercat i la globalitza­ció de les grans marques dels Estats Units.

Trump representa un enorme perill per a aquesta agenda, perquè lidera una campanya amb assessors que defensen el “populisme i el nacionalis­me davant el món global”, va explicar Alexander Marlow, director de Breitbart al New York Times. El magnat immobiliar­i vol desmantell­ar els grans acords de liberalitz­ació i desregular­ització i aplicar aranzels prohibitiu­s sobre les importacio­ns des de la Xina i Mèxic, molts sobre plantes deslocalit­zades per multinacio­nals dels Estats Units. Així mateix, encara que Trump ha buscat el suport dels peixos grossos del lobby proisraeli­à als EUA, com Sheldon Adelson, el suport de Trump a Rússia (i per tant a Assad), així com les seves simpaties pel nacionalis­me de la nova dreta europea, posa en dubte el seu compromís amb la “relació especial” entre els EUA i Israel.

Encara que tot indica que la majoria de nord-americans rebutjarà l’ultranacio­nalisme de Trump, no es palpa, ni de bon tros, un desig de tornar a l’època de les guerres “humanitàri­es”. Els millors portaveus d’això són els veterans de la guerra de l’Iraq. “La majoria dels veterans veuen que han perdut el seu país, que ja pertany als corruptes, i arriba Trump i, de sobte, identifica els corruptes a cada costat del passadís”, va dir Evan McAllister, que tenia 23 anys quan era combatent de l’Iraq, al Washington Post. “El que va passar a l’Iraq ha deixat un gust amarg”, va assegurar un altre veterà de l’Iraq, Jim Webb. Va afegir que temia “més aventures militars si guanyava Hillary”.

 ??  ?? Tot és campanya.Un policia de Reno es fa una ‘selfie’ amb Clinton abans de pujar a l’avió i després de parlar de la política de Trump
Tot és campanya.Un policia de Reno es fa una ‘selfie’ amb Clinton abans de pujar a l’avió i després de parlar de la política de Trump
 ?? JUSTIN SULLIVAN / AFP ??
JUSTIN SULLIVAN / AFP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain