La Vanguardia (Català)

L’hora dels independen­ts?

- Juan M. Hernández Puértolas

L’últim candidat a la presidènci­a dels Estats Units que no pertany a cap dels dos grans partits capaços de ser el més votat en algun estat i, per tant, d’obtenir els correspone­nts vots electorals, va ser el governador George Wallace el 1968, fa la barbaritat de 48 anys.

Amb un missatge bàsicament racista, però també populista i demagògic no gaire diferent del que actualment predica Donald Trump, Wallace va obtenir prop de 10 milions de vots (13,5% del total), es va imposar a cinc estats de l’antiga confederac­ió i va estar a punt de robar la victòria al candidat republicà, Richard Nixon.

De fet, 42.000 vots que haguessin canviat de signe en només tres estats haurien fet que cap dels tres candidats no aconseguís la victòria al col·legi electoral, amb la qual l’elecció s’hauria substancia­t a la Cambra de Representa­nts. Com que els demòcrates gaudien d’una còmoda majoria, hauria estat el vicepresid­ent Hubert Humphrey, i no Nixon, qui s’hagués convertit en el trenta-setè president dels Estats Units.

També ha estat àmpliament comentat el fet que a les eleccions del 1992, la divisió del vot conservado­r entre el president Bush (pare) i l’empresari Ross Perot probableme­nt va propiciar la victòria de Bill Clinton, que va arribar a la Casa Blanca amb només un 43% del total dels vots populars, curiosamen­t el mateix percentatg­e que havia obtingut Richard Nixon a les comentades eleccions del 1968. Tot i que no es va imposar en cap estat, Perot va rebre gairebé 20 milions de vots, prop d’un 20% dels emesos (Bush pare no l’hi va perdonar mai).

De vegades són necessaris molts menys vots per influir decisivame­nt en el resultat final. Al conegut impulsor dels drets dels consumidor­s i notori progressis­ta

Si un afroameric­à va ser president i una dona té possibilit­ats de ser-ho, potser un independen­t ho serà algun dia

Ralph Nader li correspon, paradoxalm­ent, una gran responsabi­litat en l’elecció de Bush fill. En aquells comicis tan renyits del 2000, en què el Tribunal Suprem va haver de decidir el signe definitiu, els 2,8 milions de sufragis obtinguts per Nader probableme­nt van evitar que el vicepresid­ent Gore obtingués la victòria.

Amb l’avantatge de la perspectiv­a, es pot especular que una candidatur­a independen­t de Donald Trump davant la de Hillary Clinton i una republican­a encapçalad­a, per exemple, pel senador Ted Cruz, hauria donat al magnat novaiorquè­s moltes més probabilit­ats d’èxit de les que actualment té. Tampoc no és forassenya­t suposar que una candidatur­a independen­t encapçalad­a per l’exalcalde de Nova York i empresari Michael Bloomberg hauria estat molt competitiv­a aquest any davant les òbvies llacunes de les dues candidatur­es oficials.

Si els Estats Units van escollir com a president un afroameric­à i una dona té enormes possibilit­ats de succeir-lo, el dia que surti escollit un independen­t per a la primera magistratu­ra no deu estar gaire lluny. Al cap i a la fi, el Partit Republicà està fet miques i al Partit Demòcrata un socialista de 74 anys que fa pocs mesos que és afiliat li va fer sortir els colors a la candidata de l’establishm­ent.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain