La Vanguardia (Català)

De “pacte de govern” a “promesa de millora”

Dos títols dispars per a sengles acords de diferent ambició

- Barcelona / Madrid ISABEL GARCIA PAGAN FERNANDO GARCÍA

En què s’assemblen i diferencie­n el pacte PPCiutadan­s amb el que Albert Rivera va signar al febrer amb Pedro Sánchez? El líder de C’s destaca que 100 de les 150 mesures pactades amb Mariano Rajoy eren a l’acord amb el PSOE. Però entre tots dos documents hi ha notables disparitat­s. Sobretot en el model territoria­l. I per començar en el títol, que significat­ivament passa de l’Acord per a un govern reformista i de progrés segellat amb Sánchez als 150 compromiso­s per millorar Espanya rubricats amb Rajoy. Aquesta és la comparativ­a en els punts més destacable­s.

Defensa de la unitat d’Espanya L’acord del PP i Ciutadans recull un apartat específic de “defensa de la unitat d’Espanya i de la sobirania nacional” i de defensa d’Espanya “com a nació de ciutadans lliures i iguals”. Es tracta d’impulsar “un pacte per la unitat d’Espanya i la defensa de la Constituci­ó en què siguin presents totes les forces constituci­onalistes”; els seus signants mantindran un “compromís ferm en defensa de la sobirania nacional i contra qualsevol intent de convocar un referèndum de secessió de qualsevol part del territori nacional”. PSOE i C’s incloïen aquesta referència en un “pacte complement­ari” a la reforma constituci­onal, i prometien “oposar-se a qualsevol intent de convocar un referèndum amb l’objectiu d’impulsar l’autodeterm­inació de qualsevol territori d’Espanya”.

Reforma de la Constituci­ó Rivera no ha aconseguit arrencarli a Rajoy més que l’oferta d’“estudiar l’actualitza­ció del text constituci­onal”. Una taula d’estudi formada per experts que treballari­en a partir de l’informe del Consell d’Estat del 2006 dirigit per Francisco Rubio Llorente. Si les conclusion­s fossin satisfactò­ries es podria obrir una ponència constituci­onal al Congrés. A diferència del pacte PP-C’s, el pacte amb els socialiste­s incloïa tres pàgines amb els eixos de la reforma de la Carta Magna, i la remetia a un funcioname­nt federal de l’Estat. Es recollien nous drets civils i polítics, el reconeixem­ent dels drets socials com a fonamental­s i la supressió de la preferènci­a de l’home sobre la dona en la successió a la corona, així com la revisió de les bases del sistema electoral i del títol VIII. Aquest acord plantejava incorporar les denominaci­ons de les comunitats autònomes, garantir la igualtat de tracte de tots els espanyols, determinar amb precisió les competènci­es de l’Estat i de les autonomies i la incidència que tenen en els fets diferencia­ls reconeguts a la Constituci­ó, establir els principis del sistema de finançamen­t autonòmic i determinar el paper i la responsabi­litat de l’Estat i les autonomies en les institucio­ns europees.

Senat i diputacion­s La pregunta és com es reforma el Senat, segons PP i C’s, per convertir-lo en “una estricta cambra territoria­l” amb funcions com “la determinac­ió del sistema de finançamen­t autonòmic, els plans estatals d’infraestru­ctures...”, o com es redueix el nombre de senadors sense reformar la Constituci­ó. Reforma sense la qual tampoc no es podrien suprimir els aforaments. El pacte amb el PSOE incloïa fins i tot la possibilit­at de suprimir la Cambra Alta si no se n’aconseguia modificar les funcions i la composició. L’oposició del PP ha estat clau perquè el compromís de supressió de les diputacion­s i creació de consells provincial­s d’alcaldes es converteix­i en una simple reducció de despeses de 1.000 milions entre empreses públiques i diputacion­s per destinar-los a programes socials.

Finançamen­t Les referèncie­s al sistema de finançamen­t autonòmic també són dispars. L’única coincidènc­ia entre tots dos acords és la de crear un grup de treball el primer mes de govern perquè abordi la modificaci­ó de la Lofca, encara que en el pacte amb el PSOE s’establia un termini de sis mesos per dur-la a terme. L’acord amb el PP sí que detalla els eixos del sistema: una cartera de serveis comuns per a tots els espanyols garantits per l’Estat, que podran ser ampliats per les comunitats seguint el principi de correspons­abilitat fiscal. Es fa referència específica al règim especial de les Canàries, però s’obvia, com en el primer pacte amb el PSOE, la preservaci­ó del concert econòmic basc i foral, que Ciutadans defensa que s’ha modificar.

Poder Judicial i fiscal general El document de Rajoy i Rivera preveu “impulsar” una reforma en l’elecció dels vocals del Consell General del Poder Judicial perquè els 12 de procedènci­a judicial siguin elegits directamen­t per jutges i magistrats; ara els 20 –dotze jutges i 8 juristes– els elegeixen les Corts. El pacte C’s-PSOE establia deixar en 10 el nombre de membres del CGPJ mitjançant una reforma “urgent” de la Constituci­ó. A més, les vacants a l’òrgan es cobririen mitjançant una convocatòr­ia pública. Com a novetat C’s i PP prometen “valorar” la limitació de les “portes giratòries” entre la política i la carrera judicial, amb terminis estrictes de moratòria per al retorn a la carrera judicial. Pel que fa a la Fiscalia, socialiste­s i Ciutadans es van proposar reformar-ne l’Estatut per

reforçar l’autonomia de la institució i supeditar el nomenament del nou fiscal general a l’aprovació del candidat per tres cinquenes parts de la Comissió de Justícia del Congrés dels Diputats. L’acord C’s-PP planteja exigir a l’aspirant 20 anys d’experiènci­a, i, el que és més innovador, preveu regular un mecanisme perquè el Congrés pugui reprovar i cessar el fiscal general.

Fiscalitat

Amb Pedro Sánchez, Albert Rivera es va comprometr­e a reduir l’IVA cultural al 10%. Amb Rajoy, l’oferta és més difusa: “modificar els tipus impositius de l’IVA cultural” per evitar discrimina­ció entre activitats públiques i privades, i imposar el tipus reduït per als espectacle­s culturals en directe. D’altra banda, Rivera i Rajoy es compromete­n a rebaixar l’IRPF en dos punts –fins a deixar-lo entre el 18% i el 43,5%– així que Espanya hagi aconseguit un objectiu de dèficit per sota del 3%. “Fins aleshores en cap cas no s’apujarà” l’impost sobre la renda. L’oferta és semblant a la que C’s va pactar amb el PSOE, que també passava per no apujar els tipus en cap cas i sí baixar-los quan “la situació pressupost­ària ho permeti”. També hi ha una gran coincidènc­ia en els plans de reforma de l’impost de societats per, en tots dos casos, acostar els tipus efectius als nominals. Les coincidènc­ies es repeteixen en la lluita contra el frau i la revisió de la llista de paradisos fiscals, així com en la substituci­ó de l’“impost al sol” per una regulació de l’autoconsum i la generació d’electricit­at a petita escala. I, encara que aquest cop Rivera hi ha posat més èmfasi, la previsió de recuperar els diners no cobrats en l’amnistia fiscal (es va recaptar el 3% en comptes del 10% previst) ja hi era al pacte amb el PSOE. En canvi, l’acord amb el PP no toca els impostos de donacions i succession­s, que els dirigents socialiste­s i de Ciutadans sí que van planejar reformar per harmonitza­r-los a tot l’Estat.

Contractes i ajuts socials

Com en el pacte amb el PSOE, l’acord firmat ahir limita a tres els tipus de contracte: indefinit, temporal i formatiu. Però amb els socialiste­s els temporals s’indemnitza­ven amb 12 dies el primer any i 16 dies el segon, mentre que al tercer passaven a indefinits. Amb el PP, en canvi, aquests contractes només durarien tres anys, i al final es percebria una indemnitza­ció de 20 dies. Tots dos pactes estableixe­n el complement salarial garantit per a treballado­rs amb ingressos baixos, així com l’ampliació i equiparaci­ó dels permisos de maternitat i paternitat.

 ??  ??
 ?? DANI DUCH ?? Gestos mesurats. Els portaveus parlamenta­ris Rafael Hernando, pel PP, i Juan Carlos Girauta, per C’s, van firmar
l’acord d’investidur­a
DANI DUCH Gestos mesurats. Els portaveus parlamenta­ris Rafael Hernando, pel PP, i Juan Carlos Girauta, per C’s, van firmar l’acord d’investidur­a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain