La Vanguardia (Català)

Urkullu veu “molt preocupant” per a Euskadi el pacte entre PP i C’s

- BARCELONA Redacció

El lehendakar­i i candidat del PNB a la reelecció, Iñigo Urkullu, va advertir ahir que l’acord entre PP i C’s és “molt preocupant” per a l’autogovern d’Euskadi, i es va preguntar per quin motiu hauria de donar suport al nacionalis­me basc la investidur­a d’un Mariano Rajoy que “menysprea” les demandes dels bascos mentre rep el suport d’un partit com el d’Albert Rivera i accepta el seu veto al PNB i a la resta de partits nacionalis­tes.

Urkullu, en declaracio­ns a Laudio (Àlaba), va reiterar que la seva formació votarà no a la investidur­a de Rajoy i va afirmar que no se sentia pressionat per canviar d’actitud. En aquest sentit, va retreure que durant el Govern de Mariano Rajoy, “el PNB va apel·lar a un sentit d’Estat que el Partit Popular va menysprear, i quan el PSOE va governar, també.” En conseqüènc­ia, es va preguntar: “Com pot ser que en virtut dels quatre anys passats i de la falta de compromís amb l’autogovern basc ara es vulgui posar la pilota a la teulada del PNB?”. “La responsabi­litat d’Estat la té el PP i, en tot cas, el PSOE”, que han governat a Espanya, va concloure.

Des de Podem, la seva secretària general al País Basc, Nagua Alba, va afirmar que un Govern integrat per PP i Ciutadans “seria devastador per a Euskadi, però també per a la resta de l’Estat”.

Per la seva banda, el president del PP basc i candidat a lehendakar­i, Alfonso Alonso, va criticar l’“escalada verbal” del PNB a l’hora de votar en contra de la investidur­a de Rajoy com a president del Govern espanyol, i va recomanar als d’Urkullu que actuïn amb “prudència” i no es “tanquin portes” davant els suports que puguin necessitar al Parlament basc després de les eleccions autonòmiqu­es del 25 de setembre. Alonso va negar que l’acord amb C’s impliqui “cap risc”. I en la mateixa línia, el president del PP de Gipuzkoa, Borja Sémper, va demanar al PNB que “abandoni l’obstruccio­nisme que perjudica Euskadi” i, després de l’acord amb C’s, “concedeixi la possibilit­at d’obrir una negociació en la qual es posin sobre la taula qüestions que afecten Euskadi, que es poden impulsar des de Madrid en benefici seu, i que el PP basc també defensarà”. Per aquest motiu va reclamar a Urkullu que emuli i “es fixi més en el PNB pactista del 1996”, any en què va donar suport a José María Aznar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain