La Vanguardia (Català)

El nostre currículum

- Norbert Bilbeny

AEspanya tenim un tipus de curriculum vitae poc acceptable en altres llocs. Té aspectes discrimina­toris que valdria més replanteja­r. Ara mateix estic assegut en una cafeteria d’un centre comercial Bloomingda­le’s i veig un home gran i d’aspecte sa que serveix, entre petites bromes, els clients. Si ens hagués enviat el currículum, qui l’hauria entrevista­t a Espanya?

El currículum, encara que es refereix a la vida, inclou poc de la vida, només les activitats. És, millor, curriculum operae. Però fins i tot referint-se a les activitats, no deixa de ser un document molt important, i fins i tot vital. Ja a l’escola està justificat, almenys en altres països, que el nen pugui desenvolup­ar el seu propi currículum, quant a llengua, matèries, activitats, competènci­es. El curriculum vitae serveix després per a moltes coses –feina, carrera università­ria, promoció personal, esport, associacio­ns–. I, per dir la veritat, també serveix per dir mentides. Però el frau en el currículum encara no està prou rebutjat. És com copiar en els exàmens o enganyar el fisc: està tolerat.

Però vull referir-me a l’aspecte discrimina­tori del currículum. Posar-hi la foto pot ser motiu de marginació, per mostrar el grup racial o ètnic i el físic mateix de la persona. Igual que la data de naixement. Igual que el sexe. Són dades d’ús discrimina­tori. Se suposa que el currículum va de la formació i les activitats individual­s que deixen al marge la vida personal, així com les esmentades condicions: físic, origen, edat, orientació de gènere. Si es demana alguna d’aquestes coses ha d’estar raonat i ser raonable. Però, en principi, i èticament parlant, no han d’importar aquells trets individual­s que no tenen a veure amb la formació, activitats i competènci­a de la persona.

L’ocupador pot, per desgràcia, selecciona­r per la imatge. I si la noia porta vel o el noi té les celles gruixudes? També pot descartar un candidat perquè és més gran; o més jove, depèn. O per antipatia o incomodita­t cap al sexe o l’orientació sexual del declarant. Llavors, val més no enganxar-hi la foto, ni posar la data de naixement, ni comunicar res que tingui a veure amb la pertinença ètnica o la cultura d’un mateix o dels seus pares. Si ara com ara no ho fem, és perquè obliguem la gent a jubilar-se –ha de ser un dret, no un deure–, jutgem per l’aspecte i tenim encara alguns prejudicis racials. És a dir, perquè falta madurar alguna cosa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain