La Vanguardia (Català)

Els Castellers de Vilafranca auguren un Sant Fèlix de luxe

El tres de deu amb folre i manilles s’ha intentat en 80 ocasions i només s’ha descarrega­t en 13; l’última, ahir a l’Arboç

- SANTI TERRAZA L’Arboç

Quan falten dos dies per a la cita de Sant Fèlix i amb quatre castells de gamma extra en menys de vint hores, ahir a l’Arboç els Castellers de Vilafranca es van atrevir amb l’immens tres de deu amb folre i manilles, i van aconseguir dominar-lo en una nova mostra d’autoritat castellera al màxim nivell. El tres de deu dels verds va ser el colofó a un esplèndid cap de setmana casteller, que ha deixat 23 castells de nou o similars, dels quals catorze són superiors als bàsics de nou, és a dir, de gamma extra.

Només els valents –i els guanyadors– fan una aposta de risc com la que van fer ahir dels Castellers de Vilafranca. Intentar aixecar un dels castells de màxima dificultat, que ha caigut el 82% de les vegades –des que el 1998 van carregar el primer–, i quan faltaven dos dies per a l’actuació més important de l’any, era una aposta arriscada. Molt arriscada. Però el cap de colla, Toni Bach, fidel a la seva mentalitat guanyadora –però sobretot coneixedor com ningú de les prestacion­s de la colla–, ho tenia escrit en les seves previsions des de feia setmanes. I el bon estat de la colla als assajos, així com els registres acumulats en les actuacions, el van animar a llançar l’aposta. L’èxit del tres de deu rearma els verds per, demà, a la diada de Sant Fèlix, intentar el quatre de deu amb folre i manilles, una construcci­ó que només han fet els Minyons de Terrassa.

Entre les cites de l’Arboç, ahir, i el Catllar, abans-d’ahir, els de Vilafranca han sumat un tres de nou amb folre i l’agulla, dues torres de nou i dos pilars de vuit emmanillat­s –en els dos casos– i dos quatre de nou amb folre, a més del castell de deu. Una barbaritat. Però tampoc no queden curts els extraordin­aris registres de la Colla Vella i la Jove de Tarragona en les dues actuacions: els rosats van executar en les dues el quatre de nou amb folre i pilar, que només ells dominen, a més d’un cinc de nou amb folre i un pilar de vuit amb folre i manilles i castells de nou amb la mirada posada en Sant Fèlix per elevar-los un pis més. Els de Tarragona, a més del quatre de nou amb folre, van completar els dos dies el nou de vuit i el cinc de nou amb folre, i ja són la colla que ha descarrega­t aquest castell més vegades.

La Jove aquest any tampoc no tornarà a ser a la diada de Sant Fèlix, demà a Vilafranca, on sí que actuaran els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella amb plans ambiciosos, així com els Minyons de Terrassa i la Colla Joves, que també porten els seus registres més alts, tots ells de gamma extra. Minyons i Joves han actuat durant aquest cap de setmana a Sitges i Igualada, respectiva­ment, on han executat els mateixos castells: tres de nou amb folre, cinc de vuit i dos de vuit amb folre. Entre les notícies del cap de setmana destaca el quatre de vuit coronat pels Tirallongu­es de Manresa i la torre de vuit amb folre dels Moixigangu­ers d’Igualada.

Immillorab­le cap de setmana previ a la gran cita castellera de l’any, amb 23 castells de nou, 14 de gamma extra

 ?? CASTELLERS DE VILAFRANCA ?? El tres de deu amb folre i manilles
CASTELLERS DE VILAFRANCA El tres de deu amb folre i manilles

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain