La Vanguardia (Català)

Un museu per a Saint Laurent

Bergé projecta un gran espai expositiu a la ciutat fetitxe del modista, Marràqueix

- ÓSCAR CABALLERO París

“No n’havíem parlat mai, però vaig adonar-me prou de la seva megalomani­a per saber que com més museus s’obrissin al món més satisfet estaria”. Pierre Bergé parla del seu company i soci, el modista Yves Saint-Laurent, que va morir el 2008 i a qui vol dedicar-li no un, sinó dos museus.

Un de sòbriament espectacul­ar a Marràqueix, que preveu obrir a la tardor del 2017. Un altre, parisenc, que resultarà de la reforma del que fins ara havia estat la Fondation YSL, a dues passes del Sena, en un angle de l’avinguda Marceau en què tots dos van triomfar.

Si a París, així que s’acabin les obres, es podrà visitar l’estudi on el modista treballava i on “tot està tal com ell ho va deixar l’últim dia”, el més important passarà en aquest límit del desert que és Marràqueix, al costat dels jardins Majorelle, el gran regal de Bergé i Saint Laurent al Marroc.

A cent metres de l’entrada dels jardins –un dels reclams turístics més importants de la ciutat–, actualment s’està construint, i ha estat concebut per un duo de joves arquitecte­s, Karl Fournier i Olivier Marty, de l’Studio Ko.

“Per descomptat que primer vaig pensar en un arquitecte estrella. Després em vaig dir justament que no sempre el resultat és el millor en aquests casos. Però, sobretot, Fournier i Marty havien construït la meva casa de Tànger. Els conec. Sé que estimen el Marroc, un país que van aprendre a conèixer. I, per descomptat, tenen molt de talent”.

El 1966 Saint Laurent i Bergé descobreix­en Marràqueix: han decidit passar un mes de vacances al millor hotel, La Mamounia. Però als quinze dies hi compren una casa. El seu destí està lligat a la ciutat. Més tard adquireixe­n els jardins Majorelle. I en aquest marc sumptuós hi fan construir una mansió. Però deixen els jardins oberts al públic.

“Havíem estat a les Canàries, a Tunísia, a Líbia. Cap altre lloc no ens va provocar un enamoramen­t tan sobtat. Al Marroc –re- vela Bergé- Yves va dissenyar els seus millors models. I hi va descobrir el color. Es va convertir en una espècie d’ambaixador honorari del país. Per això, és normal que una part dels 5.000 vestits de la nostra col·lecció, uns tres-cents, estiguin exposats a Marràqueix. Això sí, de forma rotatòria, perquè la llum pot afectar-los”.

El museu marroquí també exhibirà una bona proporció dels 15.000 accessoris i documents conservats a París.

La tendència museística de Bergé té un origen: el fascinant museu barbaresc que va obrir el 2014 als jardins Majorelle i que va rebre 800.000 visitants el primer any. D’aquest èxit inesperat va néixer la idea del museu Yves Saint Laurent. Per construir-lo va comprar un terreny veí de 1.000 m². I el nou carrer el va batejar Yves Saint Laurent.

“La idea és fer un centre cultural de 400 m² per a les col·leccions permanents i 150 m² més per a les temporals, una superfície on els creadors locals tindran carta blanca. A la col·lecció –es delecta Bergé- s’hi entrarà per un vestit Mondrian. I la segona referència del visitant serà l’esmòquing amb què Yves va revolucion­ar la moda”.

Hi haurà un auditori de 140 places, “que deixem en mans d’un expert en acústica”. S’hi programara­n concerts –a la inauguraci­ó hi tocarà el violinista estrella Renaud Capuçon–, cicles de cinema i conferènci­es. A la biblioteca, d’uns 5.000 volums, la literatura conviurà amb llibres sobre la història i la geografia àrab andaluses, la botànica, la cultura barbaresca i naturalmen­t la moda i l’obra de Yves Saint Laurent.

Els arquitecte­s no volien “un pastitx neocolonia­l o neobarbare­sc. El Marroc té dret a una arquitectu­ra d’avui”. Però lògicament els materials –terracota, ciment, granit pintat, maons fabricats per artesans locals– i el color encaixen amb el medi. Amb una obsessió pel mantenimen­t: “Les grans desviacion­s de temperatur­a provoquen una ràpida degradació dels materials”.

Concebut com un centre cultural, s’hi exhibiran uns 300 vestits de la col·lecció de la firma Al Marroc el dissenyado­r francès va crear els seus millors models i hi va descobrir el color

 ??  ?? El museu, concebut pels arquitecte­s Karl Fournier i Olivier Marty (a la foto), s’ubicarà a cent metres dels jardins Majorelle
El museu, concebut pels arquitecte­s Karl Fournier i Olivier Marty (a la foto), s’ubicarà a cent metres dels jardins Majorelle
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain