La Vanguardia (Català)

Els danys col·laterals de la transparèn­cia

Una investigac­ió posa al descobert que Wikileaks ha publicat dades privades de centenars de ciutadans anònims

- Barcelona

Una investigac­ió de l’agència de notícies Associated Press (AP) i l’empresa Data Gravity ha posat al descobert que Wikileaks ha publicat dades personals compromese­s de centenars de persones, com, per exemple, historials mèdics de nens malalts o adults amb problemes de salut mental, o informació familiar i financera de persones anònimes. En definitiva, una mostra dels danys col·laterals que poden provocar en la privacitat de les persones les activitats que Wikileaks du a terme per desemmasca­rar els secrets dels governs.

Lisa Lynch, professora de Comunicaci­ó Social a la Universita­t de Drew ha estudiat WikiLeaks durant molts anys. Segons la seva opinió, aquest desgavell s’hauria provocat perquè “no han utilitzat el personal o els recursos per fer un filtrat del que calia publicar i el que no, o bé perquè potser van pensar que la seva missió tan urgent era més important que la privacitat d’algunes persones anònimes”. Però està clar que el fi no sempre justifica els mitjans.

Segons la investigac­ió, les dades provenen dels documents del Ministeri d’Afers Exteriors de l’Aràbia Saudita, però també n’hi ha del Comitè Nacional del Partit Demòcrata dels EUA, i del Partit de la Justícia i el Desenvolup­ament, la formació política que lidera Recep Erdogan, primer ministre de Turquia. En total, hi ha gairebé mig milió de documents.

Les indagacion­s posen de manifest que fins i tot en dos casos es van publicar dades de dos menors víctimes d’abusos sexuals. En un tercer cas, Wikileaks va publicar el nom d’un ciutadà saudita detingut per ser homosexual, un fet del tot extraordin­ari, ja que l’homosexual­itat es pot arribar a castigar amb la mort en aquest regne musulmà ultraconse­rvador. En aquest cas concret, la mateixa organitzac­ió va desmentir, mitjançant un tuit, que estigués revelant la identitat de persones homosexual­s al Govern saudita.

AP, que òbviament no dóna les dades identifica­tives de la major part dels afectats, s’ha posat en contacte amb 23 persones –la majoria a l’Aràbia Saudita– que, sense voler-ho, es van veure exposats públicamen­t. Alguns eren conscients que les seves dades s’havien publicat, tot i que Wikileaks està censurada en aquest país. “Ho van publicar tot: el meu telèfon, adreça, nom, dades...”, explica un home que va dir que l’organitzac­ió havia revelat els detalls d’una disputa de paternitat amb la seva exdona.

En un altre cas, una dona saudita parcialmen­t discapacit­ada que s’havia endeutat per poder ajudar un familiar malalt –sense que ningú del seu entorn n’estigués al corrent–, es va enfonsar quan va saber que les seves dades apareixien al web: “Això és un desastre”, va dir a AP. “Què passa si els meus germans, veïns o la gent que conec i fins i tot la gent que no conec ho veuen? Quin sentit té publicar la meva història?”, es lamentava.

La investigac­ió d’AP i Data Gravity va trobar tres dotzenes de registres relacionat­s amb qüestions familiars, com matrimonis, divorcis, nens desaparegu­ts i baralles per la custòdia. Molts dels documents són molt personals, com els certificat­s matrimonia­ls que revelen si la núvia era verge. D’altres mencionen el nom de ciutadans saudites que estan profundame­nt endeutats, fins i tot hi ha el nom d’un home que diu que la seva esposa li va robar tots els diners. Els historials clínics són de les informacio­ns més privades. Però, segons AP, Wikileaks ha publicat un document de divorci que dóna detalls de la infertilit­at del marit. També hi ha documents que donen el nom d’homes casats que tenen malalties de transmissi­ó sexual, com la sida i l’hepatitis C.

Però n’hi ha més. AP assegura que WikiLeaks també publica rutinàriam­ent números de telèfon i altres dades que habitualme­nt són les delícies dels ciberdelin­qüents. Els arxius publicats el mes passat contenien més de dues dotzenes de números de targetes de crèdit i de la Seguretat Social. Dues de les persones dels arxius van confirmar a AP que havien estat el blanc dels lladres d’identitat després que Wikileaks publiqués les seves dades. Entre ells, hi ha un diplomàtic dels Estats Units retirat, que va assegurar que es va veure obligat a canviar el seu número de telèfon després d’haver estat bombardeja­t per missatges amenaçador­s.

Entre la informació que ha sortit a la llum hi ha certificat­s de matrimoni que revelen si la núvia era verge

 ?? RAPHAEL SATTER / AP ?? Alguns dels documents privats publicats per Wikileaks
RAPHAEL SATTER / AP Alguns dels documents privats publicats per Wikileaks

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain