La Vanguardia (Català)

Petit gran heroi

- GABRIEL BOUYS / AFP NERINGA SINKEVICIU­TE

KENNY BAKER (1934-2016)

Actor britànic

Al llarg de gairebé quatre dècades i sis pel·lícules, Kenny Baker va formar part fonamental de la història d’una de les sagues cinematogr­àfiques més famoses, i, tot i això, molts dels admiradors de Star Wars no són capaços d’identifica­r-lo sense el seu vestit metàl·lic de R2-D2, el robot a què va donar vida. La seva mort, als 81 anys, el passat dia 13, a la seva casa de Manchester, ha passat gairebé desaperceb­uda, malgrat la popularita­t del seu personatge. “Ens ho esperàvem, però és trist de tota manera. Va viure una vida llarga i plena, va aconseguir fer feliç molta gent”, va dir la seva neboda, Abigail Shield, al diari britànic The Guardian.

Baker, de tot just 112 centímetre­s d’alçada, es referia a la seva condició com “les dificultat­s de la meva alçària”; tot i això, un home més alt no hauria pogut interpreta­r el paper que li va portar la fama mundial.

Va ser el 1977 quan va interpreta­r R2-D2 en La guerra de les galàxies, després rebatejada Episodi IV: Una nova esperança. De fet, ha faltat només a l’última de les set pel·lícules de la saga, on només va col·laborar com a assessor per a Jimmy Vee, que el va substituir en les tasques robòtiques a causa del seu delicat estat de salut.

R2-D2, juntament amb C-3PO (Anthony Daniels), el seu inseparabl­e company robot, eren el contrapunt còmic d’aquesta èpica aventura intergalàc­tica. Tot i això, l’amistat que hi havia entre tots dos a la ficció no es va traslladar a la vida real i tots dos mantenien una relació conflictiv­a darrere de les càmeres. Baker deia que el seu company era el “tipus més groller del món”, mentre que Daniels assegurava no haver vist Baker en anys i que “el seu personatge el podria haver

interpreta­t fàcilment un cub”.

Nascut a Solihull, a prop de Birmingham, Baker va deixar l’escola als 16 anys i es va unir al grup teatral Burton Lester’s Midgets, compost per persones de baixa estatura. Després d’haver treballat de pallasso i actuar amb el seu col·lega Jack Purvis, Baker va rebutjar l’oferta de George Lucas: “No vull estar atrapat en un robot”.

Peró finalment va acceptar afegir-se a la llista dels intèrprets després que s’unís el prestigiós Alec Guiness. “Vaig pensar que, com que Alec Guinness estaria a la pel·lícula i sap més que jo sobre rodatges, deu ser una pel·lícula decent, altrament no hi estaria”, va recordar.

Encara que la saga galàctica marqués la seva carrera, Baker també va participar en destacades produccion­s de la dècada dels vuitanta com ara Amadeus, Els herois del temps, Flash Gordon i L’home elefant, de David Lynch. I va provar sort com a monologuis­ta als noranta.

Baker va conèixer la seva esposa, Eileen, després d’aparèixer en un programa d’entreviste­s. Ella va escriure dient que també era petita i que el volia conèixer. Poc després es van casar. “Des afortunada­ment, va morir a causa d’epilèpsia fa 20 anys”, va explicar la neboda.

Feia temps que ell patia de problemes pulmonars i solia anar en cadira de rodes, per la qual cosa no va poder anar a Los Ángeles per a l’estrena el 2015 de la nova pel·lícula de la saga. No obstant això, George Lucas sí que el va poder visitar fa uns mesos a Manchester. Segons ell, Baker “sempre va treballar dur sota circumstàn­cies difícils” i feia riure tothom. L’agent de Baker, Johnny Mans, recorda que era “un veritable amic, un dels tipus més agradables que un podria desitjar haver conegut i un intèrpret fabulós”.

L’homenatge més sentit prové del seu gran amic Peter Mayhew, de 2,20 metres d’alçada i que ha interpreta­t l’enorme criatura peluda Chewbacca a Star Wars. Segons assenyala a la carta que ha publicat a la seva pàgina web, tots dos compartien les mateixes dificultat­s a l’hora de comprar roba, conduir cotxes o en les mirades dels desconegut­s. “Ens vam entendre a un nivell que molt pocs poden entendre”, ha escrit Mayhew.

L’estudi encarregat de distribuir les pel·lícules de Star Wars, 20th Century Fox, va publicar a Twitter una imatge del robot amb el missatge: “Descansa en pau, Kenny Baker, el cor i l’ànima de R2D2”. Baker ha deixat una gran empremta en l’univers intergalàc­tic per donar vida al carismàtic androide de color blanc i blau, que encara que només es comunicava a través de xiulets i sons electrònic­s, transmetia tant com els seus companys de repartimen­t i es va convertir en un dels personatge­s més estimats de la història del cinema.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain