La Vanguardia (Català)

Art animalitza­t

Gats i ànecs, exemples d’animals humanitzat­s, irrompen en el món de l’art amb sengles exposicion­s iròniques a París i Grenoble

- ÓSCAR CABALLERO París. Servei especial

En temps d’antropomor­fisme, amb platges per a gossos “perquè tenen calor i segurament volen banyar-se”, amb antitaurin­s en metamorfos­i més profunda que la de Picasso a Minotaure, l’animal humanitzat irromp en l’art. Ja no es tracta dels pintors o escultors de grans mamífers en el seu entorn natural, ni de l’animal domesticat, tots dos incorporat­s a la història de l’art. Ni d’una revisitaci­ó dels bodegons, perquè la nova ètica animalísti­ca ho rebutjaria.

Abans que els gats es convertiss­in en un tòpic de les xarxes, un felí ja coquetejav­a entre historieta i literatura. Philippe Geluck va néixer el 1954 i va parir el seu gat gairebé trenta anys després, el 22 de març del 1983, al suplement de Le Soir. Ràpidament Le Chat es converteix en alguna cosa així com la mascota del diari. El 1985, acolorit, okupa cinc pàgines a À Suivre, una revista francesa d’historiete­s. El 1986 surt la primera de les seves antologies a Casterman. Des del 2011, en fi, un dibuix amb gat precedeix el telenotíci­es a la Ràdio Televisió Belga i en un canal francès.

Crescut, el gat de Philippe Geluck ha decidit reinterpre­tar la història de la pintura. “És un petit pas per al meu –es vanta–, però un pas de gegant per a la història de l’art”. I ho fa a Le Musée en herbe, un museu parisenc amb 40 anys de vida però poc conegut. Potser perquè li falta solemnitat i presenta l’art com un joc de nens.

Fins al gener –i més enllà en el llibre catàleg editat per Casterman–, L’Art et le chat (L’art i el gat) educa sense pretension­s. El blau que Klein va patentar, passat per la piconadora, o els quadres del quadre de Mondrian, reveladors segons Geluck d’“un frustrat autor d’historiete­s que no va trobar mai la bona història”, conviuen amb el crit felí de Munch. I hi ha gat per llebre a La Gioconda (inclosa la Mona Lisa) i felins a l’Angelus de Millet. Més encara: el gat dibuixa Geluck, “i és com si la Gioconda hagués retratat Leonardo Da Vinci”. O s’ofereix de model per a El gat, escola bel...; retrat inconcl... Transforma­t en el Sant Sebastià de l’italià renaixenti­sta Carracci, cosit a cops de fletxa, el gat reflexiona: “No em sembla gaire intel·ligent deixar que els nens juguin a indis davant d’un quadre”.

En l’acte del vernissatg­e, sense cap gat a la vista, Geluck –enòfil confés i, per tant, amb la copa a la mà– reconeixia que la seva mare el portava cada setmana al museu. “I el meu pare, també dibuixant, era un apassionat, amb gustos eclèctics, però una preferènci­a per la pintura flamenca i espanyola. La passió és hereditàri­a”, va afirmar.

Geluck treballa seriosamen­t sense prendre’s ell mateix seriosamen­t, cosa que potser el diferencia del col·lectiu alemany Interduck, que des del 1982 revisita les obres més emblemàtiq­ues de la història de l’art amb ànecs. Una exposició a Grenoble i la continuïta­t d’un catàleg a Glénat, una altra editorial emblemàtic­a de la historieta, revisa aquest any la trajectòri­a del grup nascut un any abans que el gat de Geluck. Del part se’n va ocupar Eckhart Bauer, professor de Belles Arts de Brunsvic. Va reunir els primers interessat­s en “una exploració singular i lúdica, amb els mitjans de l’art.” I a partir d’aquest dubte metahumà: quin seria l’aspecte de les obres d’art més importants de la història si no les haguessin fet éssers humans sinó ànecs?

El resultat és una història d’ànecs de la humanitat a partir del fòssil del Duckéoptér­ix. Els ànecs envaeixen tots els gèneres artístics. El rostre de Da Vinci comparteix llavis d’ànec amb la seva Gioconda, i la malenconia de Wagner no hi perd res amb aquesta mateixa boca que cap cirurgià plàstic no ha intentat mai, però que ja arribarà, i el curiós acaba per integrar-se en aquest món en què l’ànec Donald, obra de Walt Disney, seria la versió més quotidiana. L’ànec comú, l’ànec del carrer, com –no– se sol dir.

Philippe Geluck va crear el 1983 un gat a ‘Le Soir’ que s’ha convertit en una mascota molt coneguda

 ?? PHILIPPE GELUCK ?? Gats humans. L’Angelus, del pintor Jean François Millet, passa a ser l’Angelus de Milou a l’exposició L’art et le chat, de Philippe Geluck, que se celebra actualment al Musée en Herbe de París. Els felins hi envaeixen totes les grans obres
PHILIPPE GELUCK Gats humans. L’Angelus, del pintor Jean François Millet, passa a ser l’Angelus de Milou a l’exposició L’art et le chat, de Philippe Geluck, que se celebra actualment al Musée en Herbe de París. Els felins hi envaeixen totes les grans obres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain