La Vanguardia (Català)

Jugar a dues coses

- Joan Golobart

El Barcelona continua exhibint una molt bona imatge en la seva arrencada de Lliga. Un Barça que, a poc a poc, es va assemblant cada vegada més al futbol que li agrada a Luis Enrique.

La possessió com a atracció. Hem viscut molts anys veient com el Barcelona feia de la possessió el seu motiu amb dos objectius fonamental­s. El primer, que li permetia portar a poc a poc les línies juntes fins al camp contrari i establir-hi el seu centre d’operacions. I el segon, per aplicar el concepte cruyffista segons el qual si jo tinc la pilota no la té el rival, i així aplico el millor sistema defensiu. Després tenia efectes col·laterals i també fonamental­s com el fet de generar el desordre del rival amb la simbiosi de la possessió i les pauses o el robatori als voltants del marc contrari. El Barcelona, amb les senyes d’identitat de Luis Enrique, ahir també va buscar la possessió, però principalm­ent amb un objectiu: la pressió del rival en el camp propi del Barcelona per obligar-lo a jugar amb la defensa avançada i amb espais per darrere de la línia de mitjos rival. Matisos en el joc. Luis Enrique tan bon punt va aterrar a la banqueta blaugrana va voler que el seu equip no fos tan previsible i aconseguir que els rivals no es tanquessin. Però li va costar trobar la fórmula ideal i va estar al caire del precipici després del partit d’Anoeta, perquè abans d’aquell partit, el Barça, mentre buscava aquests matisos, no va aconseguir que els seus futboliste­s i les seves línies juguessin junts. Els contraatac­s excessivam­ent verticals deixaven Busquets abandonat, i el sistema defensiu mostrava excessives escletxes. El Barcelona guanyava per la qualitat dels seus jugadors i la seva capacitat competitiv­a, però tàcticamen­t mostrava deficiènci­es. Els primers experiment­s amb els laterals no van fer efecte i Luis Enrique va haver d’anar variant els matisos.

Una bona fórmula. Ara han canviat molt les coses. Luis Enrique, en connivènci­a amb els seus jugadors, ha trobat com fer que l’equip tingui un futbol amb matisos. Els contraatac­s d’ara són d’autèntic manual. Els puntes baixen en alternança per situar-se com a boies i projectar la jugada. Durant la primera meitat vam veure que Luis Suárez endarreria la seva posició davant la pressió rival més que Messi, o fins i tot va ser Arda qui va quedar més avançat. Tan bon punt un dels davanters baixava, Denis Suárez (que intel·ligent és aquest noi!) o Rakitic, com en el gol, ocupaven l’espai dels puntes. Part de l’equip va renunciar a situar-se al camp contrari entenent que la pèrdua pot existir i, per tant, no els poden agafar allunyats. Els laterals, per exemple, limiten les pujades i reserven les forces per defensar al seu camp.

Luis Enrique ha fet que l’equip tingui un futbol amb matisos, amb contraatac­s de manual

La dificultat dels matisos. Però voler jugar amb dos estils antagònics com el contraatac i la possessió al camp contrari és molt complex. Pots saber fer-ho, el Barcelona ho ha mostrat moltes vegades, però al final el cap sempre prioritza un joc sobre l’altre i és complex jugar a les dues coses en un mateix matx. Ahir el Barcelona va jugar molta estona al contraatac i va provar de fer-ho amb possessió al camp contrari. Però la possessió no va tenir pausa, i amb això no va aconseguir desordenar el rival, i molt menys que Busquets recuperés pilotes al camp rival per sentenciar.

 ?? ANDER GILLENEA / AFP ?? La protesta. Busquets, Turan i Suárez qüestionen a Mateu la groga a Luis Suárez per una falta inexistent; la queixa va fer que Busquets també veiés una targeta
ANDER GILLENEA / AFP La protesta. Busquets, Turan i Suárez qüestionen a Mateu la groga a Luis Suárez per una falta inexistent; la queixa va fer que Busquets també veiés una targeta
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain