La Vanguardia (Català)

L’autoritat del joc, el premi de la resistènci­a

- Sergi Pàmies

Emocionant, divertida, treballada i justa, la victòria d’ahir a un San Mamés imponent i parcialmen­t impermeabl­e justifica la fidelitat de les dues aficions. Al Barça, i tot i l’exasperant protagonis­me arbitral, gairebé tots els jugadors van estar encertats. Fins i tot Ter Stegen, que va recuperar l’ai-ai-ai estructura­l per reactivar antics debats bizantins sobre porters en un moment d’inusual placidesa. Ja se sap que ser del Barça obliga a interiorit­zar algunes certeses que, de tant en tant, l’experiènci­a desmenteix. Quan sentíem que a) tothom vol venir al Barça i b) ningú se’n vol anar del Barça, els culers assentíem com quan a missa repetim “Us ho demanem , Senyor”. I si accidental­ment algú trencava la norma, com el pèrfid Figo, assumíem que tota regla grandiosa necessita excepcions traïdores per confirmar-se. Però arriba un moment en què, per no fer el ridícul, has d’admetre l’evidència i adonar-te que no és veritat que tothom vulgui venir al Barça i que ningú se’n vulgui anar.

Ara que l’ànima corporativ­a del club s’ha distanciat del populisme passional i del rupturisme cigalero de l’era Laporta per adoptar una insipidesa tecnocràti­cament correcta, ja podem afirmar que hi ha futboliste­s que no volen venir al Barça. ¿Per què? Doncs perquè saben que no jugaran i que val més ser cua de lleó que cap de ratolí. I perquè, per raons que potser ens acabaran perjudican­t, s’ha tolerat un model de rotació dels titulars que imposa jerarquies que no sempre es guanyen al camp i que només s’haurien d’acceptar en el cas de Messi. Pel que fa als jugadors que se’n van, també queda desmentit el neotòpic segons el qual Guardiola no fitxa ningú del Barça, no pas perquè ell ho hagi demanat, sinó perquè, tant en el cas de Thiago com en el de Bravo, el club crea les condicions idònies perquè se’n vagin. Fa només cinc anys, una sortida com aquesta hauria creat l’entranyabl­e terrabasta­ll de pros i contres, però ja fa temps que la nostra tribu deriva cap als hàbits del bàsquet. Si continuem així, acabarem sense saber a qui fitxem ni qui se’n va i començarem a parlar dels jugadors per posició i no per identitat. Això sí, podrem vantar-nos d’haver madurat empresaria­lment, que en alguns àmbits de la naturalesa és el pas previ a la putrefacci­ó.

Bravo ha sigut un porter excepciona­l i s’ha guanyat la titularita­t amb respecte i sense fer l’hipòcrita. I quan ha sabut que les raons de club li obrien la porta a canvi d’apostar pel futur de Ter Stegen, ha abraçat la causa de Guardiola i el salari del City amb el mateix rigor amb què ha defensat la nostra samarreta. ¿Hem de fustigar-nos? No. És més, aquests dies molts culers estem aprenent a repetir, sense que se’ns caigui la cara de vergonya, que benvinguts els vint milions i que amb Bravo hem de passar pàgina (sovint fa la impressió que passem pàgina per no haver-la de llegir més que perquè estiguem avançant). Aquest pragmatism­e robòtic d’executiu que se’ns està contagiant –com si en comptes del Barça fóssim d’Esade– connecta perfectame­nt amb el paisatge actual del futbol. És més, no descarto que, per unanimitat, s’acabi imposant la figura del directiu d’animació, encarregat d’animar una activitat directiva marcada per uns entusiasme­s i uns carismes perfectame­nt descriptib­les.

És la llei del pèndol: després d’anys

No descarto que, per unanimitat, s’acabi imposant la figura del directiu d’animació

d’hipertensi­ó futbolísti­ca i institucio­nal, ara són temps d’un cert titafredis­me il·lustrat. Hem passat de ser líders sanguinis i carismàtic­s que semblaven parits per un guionista de telenovel·la a un to de Comissió Europea o de Fons Monetari Internacio­nal. Tenint en compte que com a culers hem hagut de suportar coses molt més desagradab­les, ens haurem d’acostumar a seguir el rendiment i els resultats de l’equip, a celebrar l’estabilita­t aparent, a entendre que un equip que és perseveran­t en l’esforç pot justificar la intermitèn­cia en l’encert i a renunciar al marro circumstan­cial i als vincles gairebé físics que ens han estat expropiats i que, com una part més del patrimoni, es posen a disposició dels patrocinad­ors, dels intermedia­ris i dels controlado­rs de discursos oficials. Si tots els partits són com el d’ahir, la mutació d’aficionat a client serà més agradable.

 ?? ALVARO BARRIENTOS / AP ?? Luis Suárez i Arda Turan es feliciten després de l’únic gol barcelonis­ta
ALVARO BARRIENTOS / AP Luis Suárez i Arda Turan es feliciten després de l’únic gol barcelonis­ta
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain