La Vanguardia (Català)

Enlairamen­t empresaria­l

Els viatges de negocis amb avió de firmes catalanes creixen el 5,4% el primer quadrimest­re

- Redacció

Un dels indicadors que donen compte de la bona evolució de l’activitat exterior de les empreses catalanes és el nombre de viatges de negocis que fan amb avió. Segons dades de Gebta Espanya, el principal grup d’agències d’aquest segment, en el primer trimestre –període desestacio­nalitzat que il·lustra bé aquest fenomen–, els desplaçame­nts per aire per aquesta raó de companyies amb seu a Catalunya van créixer un 5,4% en comparació amb el mateix període del 2015. L’entitat atribueix aquesta alça a l’augment de l’activitat empresaria­l però també a la baixada de les tarifes aèries i, en aquest cas, pel que fa al mercat interior, a l’aposta de les aerolínies per competir amb l’AVE.

Les xifres referides al tràfic internacio­nal constaten que Europa és la destinació del 30% dels viatges de negoci de les empreses catalanes. Alemanya ha substituït França com a primer receptor a causa, segons l’informe de Gebta, de l’impacte de les vagues als aeroports gals i, en menor mesura, a les afectacion­s de vols de la companyia Air France. La quantitat de viatges a mercats interconti­nentals també creix. Destaquen els que van a l’Orient Mitjà, amb un increment del 3%, amb països com l’Aràbia Saudita i la Unió dels Emirats Àrabs, que registren alces superiors al 10%.

Els resultats del primer quadrimest­re posen de manifest,

Catalunya rep aquest juliol dos milions de passatgers de vols internacio­nals, un 10% més que el 2015

segons Gebta, la demanda latent de les empreses catalanes, que aprofiten les noves rutes i els increments de capacitat de les companyies. Catalunya origina el 25% de les exportacio­ns espanyoles i té el 35% de les companyies que exporten de manera regular. D’altra banda, Catalunya va rebre el juliol passat dos milions de passatgers de vols internacio­nals, amb un creixement interanual del 10%, segons el balanç que acaba de publicar l’Observator­i d’Empresa i Ocupació, dependent de la Generalita­t. Dos de cada tres desplaçame­nts es van fer en vols de baix cost (el 65%, amb una alça interanual del 10,2%, fet que significa 119.000 més) i la resta (35%, amb un increment del 9,4%, 59.000 més) a través de companyies tradiciona­ls.

En els set primers mesos de l’any, Catalunya ha rebut 9,8 milions de viatgers de vols internacio­nals, un 10,7% més que en el mateix període del 2015. El 65% van viatjar en aerolínies low cost i el 35% en companyies tradiciona­ls. Catalunya ha estat la primera destinació d’Espanya de passatgers de vols internacio­nals en companyies de baix cost, concentran­t el 28,3% del total, i la quarta en vols internacio­nals, amb un 14,7% del total, després de Madrid, les Canàries i les Balears. Si se sumen les dues modalitats, ocupa el segon lloc, amb el 21,5% del total, després de Madrid, que concentra el 22,3%.

 ?? MARC ARIAS ?? Viatgers a la terminal T2 de l’aeroport del Prat
MARC ARIAS Viatgers a la terminal T2 de l’aeroport del Prat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain