La Vanguardia (Català)

Europa s’enfronta a un nou examen de les urnes a Itàlia i Àustria

El referèndum italià pot rellançar Matteo Renzi o provocar una greu crisi

- EUSEBIO VAL Roma. Correspons­al

Europa torna a estar avui pendent de les urnes. El referèndum sobre la reforma constituci­onal italiana és un plebiscit sobre Renzi. Mentrestan­t, Àustria decideix si elegeix un president d’ultradreta.

El referèndum italià d’avui sobre la reforma constituci­onal ha quedat distorsion­at, per la força dels fets, i s’ha convertit, mal que li pesi al seu protagonis­ta, en un plebiscit sobre Matteo Renzi. Si guanya el sí, el jove primer ministre es refermarà com un dels líders europeus amb més autoritat. Si s’imposa el no, Renzi probableme­nt haurà de presentar la dimissió i s’obrirà una crisi de Govern.

La consulta popular s’ha convocat per ratificar o rebutjar la modificaci­ó de 45 articles de la Constituci­ó actual, vigent des del 1948. Els dos canvis fonamental­s tenen a veure amb els poders de les dues cambres del Parlament i amb el repartimen­t de competènci­es entre les regions i l’Estat central. L’objectiu dels qui promouen la reforma és fer d’Itàlia un país més fàcil de governar que fins ara, més estable i amb uns processos de decisió més ràpids i eficients.

El Senat es reduirà dels 315 membres actuals a només 100. Ja no serà elegit directamen­t pel poble. El compondran 74 membres dels consells regionals i els alcaldes de les 21 principals ciutats, a més a més de cinc senadors per designació presidenci­al. El canvi principal sobre la situació present és que el Senat ja no atorgarà –o retirarà– la confiança al primer ministre i tampoc no votarà els pressupost­os. Aquestes atribucion­s se les reserva en exclusiva la Cambra de Diputats. Amb això es volen evitar situacions d’ingovernab­ilitat com la que hi va haver després de les últimes eleccions generals, el febrer del 2013, quan es van donar majories de diferent color polític a les dues cambres. Concentran­t els poders en una cambra es pretén agilitar la tramitació de les lleis.

L’altre element substancia­l de la reforma constituci­onal afecta el seu títol V, que regula el repartimen­t de competènci­es. Suposa una marxa enrere sobre la reforma federalist­a del 2001. El Govern central recupera el control final en moltes competènci­es i s’inclou una “clàusula de supremacia” perquè quedi clar que té l’última paraula quan són temes d’infraestru­ctura o de serveis d’interès nacional. Aquest afany recentrali­tzador no afectarà, de moment, les cinc regions italianes que tenen un estatut especial –Sicília, Sardenya, Vall d’Aosta, Friül-Venècia Júlia i TrentinoAl­to Adige–, però sí que retallarà l’autonomia de les 15 restants, entre les quals hi ha regions tan potents i amb tanta personalit­at com la Llombardia, el Vèneto i el Piemont.

Renzi i els impulsors de la reforma l’han presentat com una transforma­ció modernitza­dora, com un pas per treure Itàlia de l’estancamen­t. Han posat èmfasi en el fet que s’abaratirà el cost de la classe política. A més de reduirse el nombre de senadors, els futurs membres de la Cambra Alta no tindran un salari extra, ja que compatibil­itzaran aquesta funció amb els seus càrrecs a les regions i a les ciutats. S’estalviarà també en grups parlamenta­ris. La reforma inclou l’eliminació del Consell Nacional d’Economia i Treball, un organisme burocràtic que costa cada any molts diners als contribuen­ts i gairebé no ha servit per a res.

Els partidaris del no creuen que la part parlamentà­ria de la reforma, sumada a la nova llei electoral, és un perill per a la democràcia perquè concedeix massa poders al partit que guanyi les eleccions, sense altres instàncies d’equilibri i garantia. S’evoca el perill del cabdillism­e.

Els partidaris de la reforma creuen que es governarà millor; els contraris temen una erosió democràtic­a

Més enllà de la disputa sobre el model constituci­onal, és evident que dins del variat front del no existeix l’interès, per part d’alguns dels actors, de fer caure Renzi, debilitar el Partit Demòcrata (PD) i forçar eleccions. És el cas del Moviment 5 Estrelles (M5E) de Beppe Grillo, que, després d’haver conquerit les alcaldies de Roma i Torí el juny passat, es veu capaç de guanyar en unes eleccions generals. Amb Forza Italia, de Silvio Berlusconi, el càlcul és més ambigu, ja que no està gens clar que li convingui anar a comicis. La Lliga Nord, capitaneja­da per Matteo Salvini –amic de Marine Le Pen i admirador de Donald Trump–, vol capitalitz­ar el triomf del no com un aval al seu programa populista, antiimmigr­ació i antieuro, encara que aquesta sigui una lectura molt parcial de l’eventual rebuig ciutadà de les reformes.

Renzi ha comès l’error de personalit­zar massa el referèndum. Ha estès la seva pròpia trampa i ha aparegut com un líder massa solitari. El diari torinès La Stampa ho captava molt bé a la portada, ahir, quan parlava de “setge a Renzi” i de “Renzi contra tots”.

El primer ministre ha mirat d’esgrimir el factor por, el temor que la victòria del no porti el país a un període d’inestabili­tat que el deixi més feble davant Brussel·les i més vulnerable davant els mercats financers. De fet, mitjans internacio­nals com el Financial Times han especulat amb un agreujamen­t de la crisi bancària italiana, en especial de l’entitat en situació més crítica i en tràmit de rescat, el Monte dei Paschi di Siena. La prima de risc italiana també ha registrat un repunt davant la incertesa política.

Si guanya el no, el premier haurà d’anar al Quirinal i posar el càrrec a disposició del president de la República, Sergio Mattarella, que, en aquests casos, és un personatge clau per buscar una sortida que permeti un govern. El cap de l’Estat, després de consultar els partits, podria tornar a encarregar a Renzi formar govern. Seria un primer ministre debilitat, transitori, per aprovar els pressupost­os, intentar esmenar la llei electoral –ja que sense reforma constituci­onal quedaria obsoleta– i anar després a eleccions. Una altra alternativ­a seria escollir algú que tingués el suport de l’actual majoria per fer el mateix, però sense el llast de Renzi. El ministre d’Economia, Pier Carlo Padoan, amb perfil tècnic, podria ser el recanvi. Però això no evitaria un ambient de turbulènci­a, preelector­al, la frustració d’una part del país i moltes incògnites a mitjà termini sobre el futur d’Itàlia.

 ?? ALESSIA PIERDOMENI­CO / BLOOMBERG ?? Cartells de la campanya pel no ahir al centre de Roma; el referèndum s’ha convertit en un plebiscit sobre Matteo Renzi
ALESSIA PIERDOMENI­CO / BLOOMBERG Cartells de la campanya pel no ahir al centre de Roma; el referèndum s’ha convertit en un plebiscit sobre Matteo Renzi

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain