La Vanguardia (Català)

Rafael de la Torre

L’IMIM busca finançamen­t per continuar en nens la investigac­ió que va demostrar la millora intel·lectual en adults amb trisomia

- ANA MACPHERSON Barcelona

INVESTIGAD­OR DE L’IMIM

El responsabl­e de neurociènc­ies de l’hospital del Mar lidera un grup investigad­or que ha demostrat que un component del te verd millora les capacitats intel·lectuals de persones adultes amb síndrome de Down.

Al’estiu, investigad­ors de l’hospital del Mar (IMIM) van publicar els seus primers resultats en adults: un component del te verd, l’epigalocat­equina galato, millorava les capacitats intel·lectuals, les funcions executives, de persones adultes amb síndrome de Down en combinació amb teràpies cognitives. “Jo em moc ara amb Google Maps per anar on vulgui”, assegura David Ubiñana, un dels 43 participan­ts en l’assaig. La seva capacitat intel·lectual, als 23 anys, s’ha ampliat a partir de sumar aquest medicament a la seva teràpia cognitiva. Per exemple, ara fa servir pel seu compte transport públic, va a comprar al mercat o al súper quan l’hi demanen a la feina o capta el doble sentit d’algunes de les pulles del seu germà Jordi. “Plasticita­t cerebral”, expliquen els investigad­ors, Rafael de la Torre, director de l’IMIM i responsabl­e de neurociènc­ies de l’hospital del Mar, i Mara Dierssen, líder del grup d’investigac­ió de neurobiolo­gia de sistemes del mateix centre.

El cervell millora per una molècula? “Havíem identifica­t quins gens en aquesta trisomia estaven sobreexpre­ssats i en vam poder identifica­r un, el Dyrk1A, relacionat clarament amb les alteracion­s neuronals i de cognició”, explica Mara Dierssen. “Amb teràpia gènica vam veure que es podia normalitza­r aquesta alteració en ratolins, però no es pot fer servir en persones; així que ens vam proposar de provar aquesta molècula del te verd amb propietats inhibitòri­es sobre aquell gen, veure si l’efecte de fre al gen sobreexpre­ssat tenia conseqüènc­ies cognitives, si millorava. I vam poder demostrar que sí, que augmentava la seva capacitat de prendre decisions, d’organitzar la seva vida: les funcions executives. Una cosa que es veu alterada en moltes discapacit­ats”, descriu.

Tot això deriva en un altre descobrime­nt, aquest en àmbit privat, a casa: “Vam comprovar que no ha arribat al seu sostre, una cosa que m’explicaven que passava quan es feien adults i per la qual cosa tots estem entossudit­s a estimular-los el cervell al màxim des que són petits, primer perquè tinguin les màximes capacitats i després per mantenir-les i que no les perdin”, explica la mare del David, Lupe Fernández. “I ara veiem que no hem topat encara amb aquest sostre”. El David ha continuat prenent el medicament en càpsules. Està disponible a les farmàcies.

“Els últims cinc anys s’ha produït un salt qualitatiu brutal en els tractament­s farmacològ­ics per a problemes cognitius i de conducta”, assenyala Rafael de la Torre, “el problema és que la política científica sembla que no se n’ha assabentat encara. La discapacit­at cognitiva com la d’aquestes síndromes i d’altres és susceptibl­e a aquests tractament­s. Però la indústria no hi està interessad­a”. El coneixemen­t ja existeix i els responsabl­es polítics continuen pensant en la discapacit­at com una cosa irreversib­le.

L’equip de De la Torre comença l’any vinent la continuaci­ó de la primera investigac­ió, ara en nens. Primer un assaig de seguretat amb dos tipus de dosi, “perquè els cervells de nens de 6 a 12 anys són diferents dels cervells dels adults”. Després un doble cec per comparar i quantifica­r la millora amb molts més voluntaris. Amb la participac­ió d’hospitals de Santander, Santiago de Compostel·la, Madrid, Sevilla i el Mar de Barcelona. Fins i tot volen arribar a una intervenci­ó farmacològ­ica prenatal, perquè puguin néixer nens amb síndrome de Down amb la millora que els proporcion­a aquesta molècula del te verd. A Espanya neixen pocs nens amb aquesta síndrome pel cribratge prenatal: 0,55 de cada mil naixements. En altres parts del món, especialme­nt a Sud-amèrica, quatre cops més, per l’absència d’aquest prova i de la interrupci­ó voluntària de l’embaràs.

El projecte complet necessita més de 400.000 euros. Miren de trobar aportacion­s de tot arreu, també a través de la fundació Amics de l’Hospital del Mar, que promou un micromecen­atge a la plataforma Mi Grano de Arena. “Una hora d’investigac­ió per cada 25 euros”. Aquest de mica en mica els dóna molts ànims, “però necessitem un finançamen­t amb xifres molt més elevades”, reconeix De la Torre.

La seva investigac­ió és en un terreny poc apetitós comercialm­ent, “però per a nosaltres significa guanyar autonomia”, concreta Lupe Fernández. “David havia après a llegir i escriure, i una vegada has assolit una sèrie de coneixemen­ts, el que més necessites són les habilitats que et permeten viure amb els altres, tenir una feina, poder anar a sopar junts i que siguis capaç de servir amb seguretat un plat, agafar un autobús o el metro, poder triar el que et convé més, continuar aprenent...”.

“Queden moltes més coses a fer”, apunta De la Torre. “Per exemple, amb neuromodel­ació. Sabem que el casc d’elèctrodes extern afavoreix la plasticita­t cerebral”, anuncia.

Un component de la planta inhibeix l’acció exagerada d’un gen causant d’alteracion­s cognitives i de conducta

 ??  ??
 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Rafael de la Torre, investigad­or principal, i David Ubiñana, voluntari en la investigac­ió, a l’IMIM
ANA JIMÉNEZ Rafael de la Torre, investigad­or principal, i David Ubiñana, voluntari en la investigac­ió, a l’IMIM

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain