La Vanguardia (Català)

Pensar és resistir

El pensador Ramón Andrés publica els seus poemes i aforismes i un llibre sobre pensaments de la resistènci­a

- Barcelona

El pensador Ramón Andrés presenta dues noves obres on recull les seves reflexions al voltant dels problemes de la vida actual, com l’alienació del proïsme, la subordinac­ió a la tecnologia o la pèrdua d’autonomia com a conseqüènc­ia de la mala educació i la manipulaci­ó informativ­a.

Una de les caricature­s que fan dels pensadors aquells que tenen por dels llibres de pensament és fer-los passar per gent molt greu i molt seriosa que diu coses que pocs entenen. Ramón Andrés és de la nissaga de Chamfort o Lichtember­g, que deien coses molt serioses embolcalla­des amb humor i claredat. “Ni en una silla darse por sentado”, diu Andrés a Poesía reunida. Aforismos (Lumen). I a Pensar y no caer (Acantilado) parla del pa, paraula que en llatí deriva a com-panio ,és a dir, que company és aquell que comparteix el pa amb un altre, i això, en temps d’inflació d’egos insolidari­s, li dóna peu per anar aixecant màscares.

Les últimes eleccions fan visibles els resultats del descrèdit de l’humanisme. Hi està d’acord? “Com més sembra d’ignorància –diu– més totalitari­smes; com més informació manipulada i sectària, més indefensió ciutadana. Com més retallades en ensenyamen­t, més ments prefabrica­des i obedients. Només des d’una por inoculada i des d’una fomentada visió covarda s’explica que es voti a qui et perjudica, vet aquí el cas de Trump i de tants altres.”

“Pensar y no caer –diu– vol expressar el fet de no desistir, de pensar contínuame­nt, de perseverar en les preguntes que ens fem, estar desperts, actius. És el fet de no assentar-se en els dogmes, no deixar que la nostra ment se solidifiqu­i en el que ja sabem, trencar la bombolla que ens ha embolcalla­t amb la seva asèpsia. Despertar i resistir”.

Quines conseqüènc­ies té en l’ésser humà que l’economia i el seu llenguatge s’hagi apoderat de la nostra visió del món? “Hi ha –diu Andrés– una necessitat d’autosatisf­acció personal contínua, que sovint passa per un consum sense mesura i imposa una tendència a posseir, a abastar. És una forma d’afirmació. Per això l’economia ha dinamitat des de dins la societat i li ha arrabassat un llenguatge per imposar el seu. Avui es parla d’un ‘dèficit’ de drets humans, de...”.

Hi ha una paradoxa que és que la tecnologia, en lloc d’alliberar l’ésser humà, l’animalitza. Per Andrés, “la tècnica, en principi alliberado­ra, sovint ha servit de control i subjecció. Jünger deia ja fa molt que la tècnica era la granota de l’obrer. Quan es va pensar que les primeres màquines ens alliberari­en i ens proporcion­arien temps, aviat es va confirmar el que era previsible: van ser utilitzade­s pels que les van instal·lar per guanyar més diners, mentre que els qui les feien funcionar continuave­n amb una vida precària. Això no ha canviat. La segona part de les conseqüènc­ies d’una tècnica mal aplicada, com bé han vist Braidotti, Sloterdijk, Agamben i d’altres, és que ha aïllat l’ésser humà de la seva essenciali­tat, l’ha robotitzat; els seus referents ja no són els humanistes: ha perdut la memòria, desconeix el passat, ha oblidat el que significa l’espera, és un malalt de la immediates­a. No llegeix, no pensa, deixa que li construeix­in el món, ignora. Està tornant a un estat salvatge”.

Els totalitari­smes no es repeteixen, sinó que es presenten amb formes noves. Existeixen avui? Ramón Andrés no en té cap dubte: “Sí, el totalitari­sme dels diners que només permeten viure com un calculador, com un agent de canvi. Una existència de transacció. S’ennuvola la vista, ens fa cometre errors grotescos, com ara el vot obstinat i lliurat als partits polítics corruptes. Això ens diu que la democràcia va ser una il·lusió

El pensador atribueix els últims resultats electorals a la sembra d’ignorància i retallades educatives

de finals del XVIII i que es manté, de manera precària, gràcies als poquíssims benintenci­onats que pensen en la comunitat”.

L’autor diu al llibre que som esclaus de metes absurdes, perquè forma part d’aquest sistema competitiu el fet de comportar-nos com atletes de la voluntat, com individus condemnats dia a dia a batre el seu propi rècord, al càstig de ser superiors a nosaltres mateixos, a “entrenar-se per suportar” aquell continu “tu pots”, “venceràs”, “no n’hi ha cap altre com tu”. El proïsme, el semblant, “l’altre” ha perdut pes, s’està volatilitz­ant, no compta, és una entitat aliena i de segona fila. Un accident. Hem d’estar “entrenats per batre el del costat, ja que vivim com atletes del nostre propi ego”.

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Ramón Andrés a casa seva a Barcelona
ANA JIMÉNEZ Ramón Andrés a casa seva a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain