La Vanguardia (Català)

Trump parla amb Taiwan i obre una crisi amb la Xina

Pequín presenta una queixa i Washington nega canvis

- Washington. Correspons­al JORDI BARBETA

Falta un mes i mig perquè Donald Trump prengui possessió de la presidènci­a dels Estats Units i ja ha provocat la primera crisi diplomàtic­a ni més ni menys que amb la Xina, la segona potència mundial. Una conversa telefònica de tot just deu minuts del president electe amb la presidenta de Taiwan, Tsai Ing-wen, va trencar una tradició diplomàtic­a de dècades que va irritar Pequín i va obligar l’Administra­ció Obama a intervenir per sufocar el conat d’incendi.

Trump va respondre la trucada de Tsai, que tenia per objectiu felicitar-lo per la seva victòria electoral. Després l’equip de transició del president electe va emetre un comunicat segons el qual els dos mandataris havien assenyalat durant la conversa “els estrets vincles econòmics, polítics i de seguretat... entre Taiwan i els Estats Units”. El Govern de Taipei va informar per la seva part que la trucada va durar més de 10 minuts, que van parlar de desenvolup­ament econòmic i seguretat nacional i sobre “l’enfortimen­t de les relacions bilaterals”.

El de Trump i Tsai va ser el primer contacte conegut entre un president o un president electe dels Estats Units amb un líder taiwanès des d’abans que els Estats Units trenquessi­n les relacions diplomàtiq­ues amb l’illa el 1979. La Xina considera Taiwan un territori que pertany a la seva sobirania.

La trucada es va produir divendres i no va ser fins dissabte que el Govern de Pequín va anunciar la presentaci­ó d’una queixa formal a Washington: “Cal assenyalar que només hi ha una Xina al món i que Taiwan és una part inseparabl­e del territori de la Xina. Instem les parts pertinents als Estats Units que compleixin amb el compromís polític de reconèixer una sola Xina”, va declarar el portaveu d’Exteriors xinès, Geng Shuang, que va advertir, a més a més, a Washington que havia “de tractar amb cautela i cura la qüestió de Taiwan per evitar pertorbaci­ons innecessàr­ies en les relacions bilaterals entre la Xina i els Estats Units”.

L’enrenou que va generar la notícia, avançada a Occident pel diari britànic The Financial Times, va obligar Trump a minimitzar l’esdevenime­nt utilitzant, com és habitual en ell, el seu compte de Twitter: “La presidenta de Taiwan avui M’HA TRUCAT per felicitar-me per haver guanyat la presidènci­a. Gràcies!”.

Tot i això, assessors del president electe van assegurar que Trump va acceptar la trucada de Tsai tot i que sabia la transcendè­ncia que tindria i el seu portaveu, Kelliannne Conway, va declarar a la CNN que el president electe “és molt conscient del que ha estat la política dels Estats Units” respecte de la Xina. De fet, un dels missatges principals de Trump durant la campanya electoral va ser el propòsit d’adoptar una actitud més bel·ligerant, sobretot en l’àmbit comercial, amb el gegant asiàtic. Per això el contacte imprevist amb el Govern de Taipei podia interpreta­r-se com la intenció del nou president de canviar l’estratègia de l’últim mig segle, inaugurada per Richard Nixon i Henry Kissinger amb la denominada diplomàcia del ping-pong .

En la mesura que l’incident va pujar de to, la Casa Blanca va intervenir per apaivagar els ànims: “No hi ha cap canvi... Continuem fermament compromeso­s amb la nostra política d’una sola Xina”, va declarar el portaveu, Ned Price.

I per rebutjar les crítiques Donald Trump va assenyalar la hipocresia dels seus detractors: “Que és interessan­t, els EUA poden vendre milers de milions de dòlars en armament a Taiwan però jo no he d’acceptar una trucada de felicitaci­ó”. En això el president electe té raó. La sobirania de Taiwan depèn absolutame­nt del suport militar dels Estats Units. Només l’Administra­ció Obama li ha subministr­at armes per valor de 12.000 milions de dòlars.

EL PRESIDENT ELECTE “Els EUA venen armes a Taipei però jo no puc acceptar una trucada de felicitaci­ó”

 ?? PRESIDÈNCI­A DE TAIWAN / REUTERS ?? La presidenta de Taiwan parlant ahir per telèfon amb Donald Trump
PRESIDÈNCI­A DE TAIWAN / REUTERS La presidenta de Taiwan parlant ahir per telèfon amb Donald Trump

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain