La Vanguardia (Català)

Teràpia constituci­onal

La reforma de la Constituci­ó ja no està únicament en mans de PP i PSOE després de la fragmentac­ió del mapa electoral

- CARLES CASTRO Barcelona

L’ eventual reforma de la Constituci­ó s’enfronta a una gran paradoxa: els espanyols semblen saber millor el que rebutgen que el que desitgen. Això explica l’actual fragmentac­ió electoral que, a la pràctica, ha fet impossible el relleu d’un Govern amb un nivell de desgast inèdit. És veritat que la fase crucial de protesta que es va iniciar el 2013 i va culminar el desembre del 2015 ja ha perdut força, i bona prova d’això és que la percepció negativa sobre la situació econòmica ha caigut 25 punts en tres anys. Tot i això, els sondejos continuen reflectint la vigència del descontent­ament i la incertesa, fins i tot en el mateix àmbit de l’economia. I, a més, la situació política ha pres el relleu en els rècords d’insatisfac­ció i pessimisme. Les opinions negatives es tornen a situar molt per sobre del 80% dels consultats, per sobre fins i tot dels percentatg­es de l’etapa crítica del 2013 al 2014. I encara que la confiança en la institució parlamentà­ria ha millorat lleugerame­nt, el nítid suspens actual (3,8) queda ben lluny dels aprovats còmodes (de gairebé un 6) que es registrave­n fa tot just una dècada.

La mateixa insatisfac­ció amb el funcioname­nt de la democràcia espanyola és un reflex fidel d’aquest deterioram­ent progressiu de l’arquitectu­ra institucio­nal. Si fa deu anys la qualificac­ió que mereixia el sistema democràtic fregava el 6, ara no passa del 4,5. I aquestes xifres, juntament amb les relatives a la confiança en els partits (encara més lúgubres), porten a pensar que la regeneraci­ó de l’atmosfera política espanyola necessita un revulsiu que acompanyi la millora de l’escenari econòmic i social. I aquí hi intervindr­ia la reforma de la Constituci­ó.

De fet, si es posa el focus sobre el marc constituci­onal, les dades evolutives del CIS reflecteix­en el seu enorme desgast i la urgència d’una teràpia de xoc: fa quatre anys, quan la situació política suscitava menys descontent­ament que l’actual, més del 50% dels espanyols es declaraven insatisfet­s amb la Carta Magna, i només un terç es mostraven satisfets (la meitat que el 1998). I de resultes d’això, gairebé el 60% es pronunciav­en a favor de la seva reforma i amb prou feines un 21% apostaven per deixar-la com està.

Això sí, qualsevol reforma del text constituci­onal s’enfronta a un camí ple d’obstacles. El primer, la mateixa divisió dels espanyols entorn dels objectius d’aquesta modificaci­ó. Segons el CIS, els ciutadans tenen al cap més de 20 possibilit­ats de reforma i, tret de la de la justícia (que té el suport del 23% dels consultats), la resta de temes registren un suport molt dispers. Per exemple, un 10% esmenten aspectes relacionat­s amb l’estat autonòmic, però amb posicions que oscil·len entre el reconeixem­ent del dret d’autodeterm­inació (2%) i la supressió de les comunitats autònomes (1%). I un altre 10% apunten a la Corona, encara que sense especifica­r la naturalesa de la reforma (tot i que només un ínfim 0,8% proposen l’abolició de la monarquia).

El segon obstacle el configura l’actual Parlament, més fragmentat que mai i amb un elevat grau de polaritzac­ió a compte d’algunes formacions emergents. En un altre context, aquesta fragmentac­ió podria jugar un paper positiu, i propiciar un ampli acord. Tot i això, la radicalitz­ació de posicions (ideològi- ques i territoria­ls) a la qual han portat la crisi i l’immobilism­e suposa una barrera gairebé infranquej­able. Tot i així, i malgrat el risc de tancar una modificaci­ó en fals, PP, PSOE i Ciutadans sumarien prou escons per a una reforma que afectés el model territoria­l o l’ordre successori de la Corona i que exigís la majoria reforçada de dos terços de la Cambra (234 diputats). Esclar que després caldria procedir a un incert referèndum de ratificaci­ó.

Altres combinacio­ns per a una majoria reforçada (sempre amb el concurs del PP) es podrien aconseguir amb la participac­ió del PSOE i els nacionalis­tes (247 diputats) o amb la de C’s i Podem (240 diputats). En canvi, sense el suport del PP ni tan sols podria prosperar una reforma que no afectés el nucli dur de la Carta Magna (com podria passar, potser, amb una disposició addicional que consagrés un règim específic per a Catalunya) i que requeriria el suport d’almenys 210 diputats. És veritat que Podem, PSOE, Ciutadans i els nacionalis­tes sumarien 213 diputats, però toparien amb la insalvable majoria absoluta del PP al Senat.

L’aritmètica parlamentà­ria constituei­x, tot i això, un problema menor davant les enormes discrepànc­ies que registren unes forces polítiques en campanya permanent. Per això, la temptació de no fer res es podria acabar imposant davant una ciutadania resignada a la impotència política. El problema de l’immobilism­e constituci­onal és que s’enfronta a un repte inajornabl­e: el conflicte territoria­l amb Catalunya.

Tot i això, afrontar amb garanties d’èxit aquest repte exigeix una altura de mires i una audàcia política poc comuna. De la magnitud de les dificultat­s que planteja qualsevol sortida al conflicte català en dóna fe l’antagonism­e de posicions entre Catalunya i la resta d’Espanya. A Espanya, per exemple (i sempre segons el CIS), gairebé un 30% dels ciutadans s’inclinen per retallar o fins i tot suprimir l’autonomia territoria­l, i el 40% prefereixe­n deixar les coses com estan; poc més del 20% aposten per atorgar més autonomia (o fins i tot la independèn­cia) a aquells territoris que ho desitgin. A Catalunya, al contrari, només un 10% donen suport a una retallada de l’autogovern i un 17% prefereixe­n quedar-se com fins ara, davant un 26% que aspiren a més autonomia i un 41% que opten directamen­t per la independèn­cia. És una complexa realitat que exigeix una delicadíss­ima teràpia col·lectiva.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain