La Vanguardia (Català)

El retorn de la Fortuna

Un mes després de la investidur­a de Mariano Rajoy, la tensió política s’ha relaxat una mica i emergeix una política de convergènc­ia estratègic­a entre el Partit Popular i el PSOE per contenir el malestar social

- Enric Juliana

Un mes després sembla que a Madrid les coses han tornat al seu lloc. La tensió política ha disminuït. Tot sembla una mica més calmat i Manuela Carmena ja ha anunciat que la cavalcada de Reis d’enguany tindrà un aire més tradiciona­l per evitar agres polèmiques com la de l’any passat. “El Nadal és una festa extraordin­àriament especial i és, sens dubte, una festa cristiana”, ha dit l’alcaldessa. Carmena és un personatge interessan­t. És parèntesi i paraigua. No tornarà a presentar-se, per motius d’edat, de manera que el seu mandat comença a ser interpreta­t com un període de descans després de més vint anys de turbodreta. L’actual govern municipal de Madrid és molt d’art i assaig. Va néixer improvisat i li manca l’empenta del projecte d’Ada Colau a Barcelona. Carmena actua de mediadora entre la ciutat madura i els seus joves regidors esquerrans. Quan hi ha un enrenou –n’hi ha sovint– l’alcaldessa convoca les parts enfrontade­s a compartir unes magdalenes que porta de casa. Cavalcada de Reis corregida i calmada. Carmena capta bé l’atmosfera de Madrid. Brumari ha portat un ambient de restauraci­ó. Tot sembla que torna al seu lloc després de deu mesos embogits.

Trenta dies després de la investidur­a el Parlament ja porta abric i Mariano Rajoy domina l’escena com si no hagués passat res, o gairebé res. És veritat, perd votacions sense parar al Congrés. D’una lectura lineal dels diaris podria deduir-se que l’obra del Govern anterior s’està desmantell­ant a la velocitat del llamp. No hi ha res més lluny de la realitat. Les proposicio­ns no de llei (PNL) són pirotècnia, la majoria de les vegades. Exercicis tàctics dels partits de l’oposició per recordar que el Govern està en minoria i per posar en un compromís els competidor­s. El ple del Congrés podria aprovar una PNL a favor de l’enviament d’astronaute­s espanyols a la Lluna, sense que això tingués la més mínima transcendè­ncia pràctica. El Govern està en minoria, però no al caire del precipici. Un mes després de la seva dramàtica investidur­a, Rajoy controla la situació i els vents li són favorables.

Dijous passat al matí, mentre representa­nts del Partit Popular i del PSOE tancaven el pacte sobre la regla de despesa del 2017 –paret mestra de la legislatur­a–, el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, es reunia amb un grup de periodiste­s a Madrid i els assegurava que Brussel·les serà “flexible” amb el Govern espanyol. “Hem de donar suport a Espanya, el país que més creix a Europa”. Aquesta és la clau. Aquest és el significat del Brumari espanyol. Torna l’ordre. Després de deu mesos en què podria haver passat de tot, Espanya és avui un discret factor d’estabilita­t en una Europa majoritàri­ament perplexa pel triomf de Donald Trump als Estats Units i angoixada davant l’incert rumb del món i els seus algoritmes. Brussel·les i Berlín protegiran i ajudaran el Govern de Madrid perquè en aquests moments contribuei­x a l’estabilita­t general de la Unió. Atenció al referèndum d’avui a Itàlia. S’està dibuixant una nova cartografi­a que els navegants catalans no poden ignorar.

Fa uns quants mesos, entre el gener i el juny, Rajoy semblava un nàufrag a la deriva. A Madrid hi va haver tímides maniobres per substituir-lo per un candidat sense carnet de partit que facilités un Govern de gran coalició amb el PSOE. Aquells moviments sigil·losos no van prosperar per tres motius: la rigorosa neutralita­t de Felip

VI, un rei que no vol borbonejar, l’absència de candidats disposats a arriscar més enllà de les converses de sobretaula i el suport de Brussel·les i Berlín a Rajoy. El nàufrag de primavera ha conservat el poder i si Matteo

Renzi fracassa, la seva cotització europea pujarà. Torna la deesa Fortuna. . Res no és segur. Diferèncie­s de cent mil vots a tres estats d’Amèrica del Nord poden haver canviat el rumb de la humanitat. Virtut, poder i fortuna, els tres conceptes bàsics de Maquiavel. Torna la Fortuna, guarnida amb algoritmes i postverita­ts.

Mentre la sort sembla ser-li favorable, el gallec resistent dibuixa el nou camp de batalla, necessària­ment provisiona­l en espera del congrés del PSOE i de l’arribada del mes de maig –Floreal al calendari republicà francès–, moment en què la presidènci­a del Govern espanyol tornarà a tenir la potestat de proposar la dissolució del Parlament i la convocatòr­ia d’eleccions generals avançades. Fins al maig, tempteig, molt de tempteig. Tempteig i obres de reforç del bipartidis­me.

El Partit Popular i el PSOE es necessiten. Rajoy vol més estabilita­t –el seu gran capital a Europa– i el Partit Socialista necessita temps per reconstrui­r-se. D’aquest comerç neix l’actual conjuntura: oposició vistosa i verbosa de dia, acords estratègic­s de nit. La política d’aliança nacional, aquesta setmana rotundamen­t visible. Els dos partits han pactat un ajust pressupost­ari basat en l’expansió de la pressió fiscal, per evitar pancartes al carrer. Rajoy s’estima més el mal humor d’una part dels seus votants –que no l’abandonara­n– que haver d’afrontar una vaga general amb Podem al darrere i el PSOE temptat per la barricada. La severa erosió del bipartidis­me no aguantaria un 2017 gaire calent.

No hi haurà tisores, i si s’han de fer servir, es retallarà amb discreció. Amb aquests plans s’ha començat a aixecar la paret mestra de la legislatur­a: obtenir el màxim suport de Brussel·les, assentar el creixement de l’economia, tranquil·litzar les classes mitjanes, evitar el pànic dels pensionist­es, desinflama­r –no pas resoldre– la qüestió de Catalunya i contenir els partits nous, molt especialme­nt Podem. Fer tot el possible perquè la vertiginos­a erosió del sistema polític espanyol no vagi a més. Política d’Estat. Política d’aliança nacional. Alfredo Pérez Rubalcaba ha tornat discretame­nt a la cuina política, i José Luis Rodríguez Zapatero treballa a fons a favor de Susana Díaz.

Rajoy guanya estabilita­t i el PSOE obté visibilita­t social en un moment en què les enquestes el situen com a tercera força (18%), darrere Podem (22%-23%). El drama de l’octubre va ser fenomenal –“Ara l’autoritat sóc jo”– i els socialiste­s trigaran a recuperar-se. Susana Díaz està accelerant la seva campanya, per por que agafi força la tercera via de Patxi López, que no va brillar com a president del Congrés.

Pedro Sánchez ha perdut gas, però no simpatitza­nts. Rajoy ha decidit ajudar el PSOE mentre espera que arribin els poders reforçats del mes de maig.

Temps de tempteig en què no serà fàcil distingir el gra de la palla, els pactes de fons dels acords circumstan­cials, les votacions decisives de les banals, els diàlegs sincers dels ficticis. La reforma de la Constituci­ó és avui una mera hipòtesi. Aquest tema cal agafarlo amb pinces. Populars i socialiste­s comparteix­en temors. Podem podria forçar que una reforma per la via simple fos sotmesa a referèndum, ja que disposa de més del 10% dels diputats (article 167.3). Atenció al que passi aquesta nit al referèndum d’Itàlia. La deessa Fortuna ha tornat.

Obres de reforç del bipartidis­me: ajust sense exhibició de tisores per evitar més ira al carrer Jean-Claude Juncker garanteix “flexibilit­at” a Espanya i Rajoy decideix donar oxigen al PSOE, ferit

 ?? MERCÈ GILI ?? Mariano Rajoy fotografia­t a contrallum en un acte electoral que va tenir lloc fa uns quants anys a Lleida
MERCÈ GILI Mariano Rajoy fotografia­t a contrallum en un acte electoral que va tenir lloc fa uns quants anys a Lleida
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain